כשהאג"ח הקונצרני מגיע לתשואה של 40% ו-50%

שבוע שקט עבר על שוק האג"ח בבורסה בתל אביב, נתפנה לדבר על אג"ח חברות בתשואות של 30%-40%-50%
ערן סטפק |

מסחר שקט בתנודתיות נמוכה איפיין את שבוע המסחר החולף בשוק אגרות החוב הממשלתיות בבורסה בת"א. כך, על רקע העלאת הריבית הצפויה של בנק ישראל, בשיעור של 0.25% לרמה של 4.25 ובהעדר פרסום של נתונים משמעותיים חדשים ותחת ההנחה שתקציב המדינה לשנה הבאה יעבור בכנסת ללא קשיים מהותיים, לא היה השבוע גורם כלשהו שישפיע באופן קריטי על מחירי אגרות החוב. כתוצאה מכך סיימו אגרות החוב את השבוע החולף בתשואות דומות לאלו שהיו בסוף השבוע שעבר :

המק"מ לשנה נסחר בתשואה של 4.72%, שחר לשנתיים ב 5.43%, ורק השחר הארוך למח"מ של 11.5 שנים שמחירו ירד השבוע בלמעלה מחצי אחוז מסיים את השבוע בתשואה של קרוב ל 6.5% לעומת כ 6.4% בסוף השבוע שעבר.

עד כמה השחר הנ"ל, שהוא אגרת חוב ממשלתית כזכור, תנודתי ובר סיכון ניתן לראות מכך שבמהלך חודש דצמבר הוא השיל משוויו כמעט 6%!. גם בגזרת הצמודים הממשלתיים היה שקט יחסית השבוע תוך כדי עליות שערים קלות כך שתשואות האגח"ים קצרות הטווח נותרו ברמה של כ 2-2.5%, ובאגח"ים הבינוניים והארוכים היתה ירידת תשואות קלה לרמה של 3.45% למח"מ של 6 שנים ו-3.60% למח"מ של 11 שנים.

כרגיל בעת האחרונה, גם השבוע היה "שמח" בגזרת אג"ח החברות.

סוף שנה היא תקופה שבה תיקים עוברים ניקוי, מנהלי תיקים וקרנות מתחלפים, וכך כל מנהל חדש עושה שינויים בתיקים שהוא מקבל. בנוסף לכל אלה, בסוף השנה ייכנסו לתוקף תקנות בנוגע לקרנות הנאמנות, מה שמחייב חלק ממנהלי הקרנות לעשות שינויים. אך בעוד שבמניות ת"א 100 השינויים הם יותר ברי ביצוע, באגרות חוב קונצרניות יש לעיתים קושי מהותי לקנות או למכור את מה שרוצים, מה שיוצר שינויי שער חדים במיוחד. סביר להניח שבמהלך המסחר בשבוע הבא נמשיך ונראה התנהגות דומה בשל המשך החלפות התיקים.

קוראיו האדוקים של הטור הזה זוכרים בוודאי את הבטחתי מהשבוע שעבר להתייחס לאגרות חוב במחירים נמוכים במיוחד , 20 או 30 אגורות לאג"ח. "למזלי" , נפילתן של מספר אגרות חוב למחירים שכאלה הזכירה לי את התחייבות הנ"ל.

למעשה, במצב השוק היום, יש עשרות רבות של אגרות חוב בתשואה ריאלית דו ספרתית שנחשבת תשואה גבוהה במיוחד או אג"ח "זבל" בעגת השוק . יחד עם זאת, אין דין אג"ח בתשואה של 12% , 15% או 17% ובמחירים של 70-80 אגורות כדין אג"ח בתשואה של 30% 40% או 50% ובמחירים של 20 או 30 אגורות. בעוד שבקבוצה הראשונה הפנימו המשקיעים כי באגרות החוב שבה הם מחזיקים יש סיכון גבוה וחשש לא מבוטל מכך שהחברה לא תוכל להחזיר את התשלומים כפי שהתחייבה בתשקיף, הרי שבקבוצה השנייה המשקיעים כבר לא מאמינים שיקבלו את מלוא כספם חזרה, ולמעשה מהתנהגות השוק ניתן להניח כי המשקיעים מצפים לאיזשהו הסדר (נניח 50 אגורות לאג"ח) שבו יחלצו משהו מהחברה .

נדיר מאד למצוא אג"חים שהגיעו למחירים כל כך נמוכים והחברה בסופו של דבר שילמה את חובה במלואו. המקרה היחידי שלי אישית זכור הוא האג"ח של טאואר שהגיע למחירים של כ-40 אג' והחברה, בין היתר בזכות הגב החזק שעומד מאחוריה, החזירה ומחזירה את חובה לבעלי האג"ח באופן מלא. כשאגרות חוב מגיעות למחירים כאלה, בדרך כלל המשקיעים המקוריים של האג"ח כבר לא בתמונה ובמקומם מגיעים "המומחים לתחום" שמחפשים מציאות מהסוג הזה. מבחינתם קניית אג"ח במחיר 30 אג' ומכירתו לחברה ב-50 אג' מניבה רווח ענק, והם מוכנים לקחת את הסיכון שבמקרים מסוימים החברות יפשטו את הרגל והם לא יקבלו דבר תמורת השקעתם. כך היה לאחרונה בחברת טי.אר.די שאגרות החוב שלה צללו עד למחיר של 26 אג' ולאחרונה קנתה החברה עצמה את אגרות החוב שלה בשוק ומחוץ לו, (ללא הסדר מתואם) במחיר של 48 אג' .

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה