הדולר שוב נחבט

המחזורים הדלילים לא מנעו מהדולר לסגור את השבוע כשהוא ניחלש בצורה נירחבת כנגד העיקריים

המחזורים הדלילים לא מנעו מהדולר לסגור את השבוע כשהוא ניחלש בצורה נירחבת כנגד העיקריים. לאחר שבתיחלת השבוע רבים דיברו על חזרתו של השטר הירוק והחלו מעריכים כי יסיים את השנה כשהוא מחזיר מעט מההפסדים של השנה האחרונה, ניראה, כי הסטטיסטיקה שוב תנצח והדולר יסיים חודש דצמבר שלילי נוסף. הקושי באומדן השפעותיו והשלכותיו של מחנק האשראי ובהפסדים שניגרמו ממשבר שוק המשכנאות המשני בארה"ב, לכלכלת ארה"ב והעולם, מהווים את אחד הגורמים העיקריים לתנודתיות שאנו חובים בשווקים הפיננסים.

אם בתחילת השבוע שררה אופטימיות בקרב המשקיעים לגבי מצבה של כלכלת ארה"ב ובוול סטריט נשבה רוח חיובית, הרי שבאו נתוני סוף השבוע כצלצול השקמה לקראת השנה החדשה. הזמנות מוצרים ברי קיימא ליבה הצביעו על האטה ביצור התעשייתי ומכירות בתים חדשים המשיכו את המגמה השלילית בשוק הדיור אשר עדיין מחפש תחתית. על אף המעמצים הנירחבים שעשה הפדרל ריזרב בחודש האחרון להחזיר את הנזילות לשוק האשראי בשיתוף בנקים מרכזיים נוספים ניראה כי לא יהיה מנוס מקיצוץ נוסף של הריבית למרות הלחצים האינפלציוניים.

חזרתו של השוק לתמחר הורדות ריבית נוספות בארה"ב מביאה בעצם להתחדשות המכירות המסיביות על הדולר. נקודה נוספת להמכשת חזרתו של הסנטימנט השלילי כלפי הדולר הינה התעלמותו, הכמעט מוחלטת של השוק, מהנתונים המעט מעודדים מכיוונה של ארה"ב בדמות בטחון הצרכן אשר עלה במפתיע וסקר שיקגו PMI.

לאחר מספר ימים של נחת בקרב משקיעי ה Carry Trade על רקע האופטימיות של סוף השנה בשווקי ההון שב מצב אי הוודאות לשווקים ואיתו ירידות השערים אשר הוו זרז להתחזקותו של היין. דיווחים פסימיים על כלכלת יפן בתחילת השבוע ופירסום הפרוטוקולים מהכרזת הריבית האחרונה אשר הראו כי ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי התקבלה פה אחד הביאו להחלשותו של היין לרמות שפל של מספר שבועות אל מול העיקריים.

אולם, חזרתה של המגמה השלילית לבורסות אסיה על רקע עליה במתיחות הגיאופוליטית לאחר חיסולה של בנזיר בוטו בפאקיסטן גרמה לסוחרי ה Carry Trade לסגור את פוזציות ההלוואה על היין ולהביא להתחזקותו של המטבע היפני אל מול העיקריים.

העיניים יהיו נשואות השבוע אל עבר פירסום הפרוטוקולים של הכרזת הריבית האחרונה בארה"ב. חשיבות רבה תינתן להערכתו של הפדרל ריזרז את עומק משבר האשראי ומצב הכלכלה כשהמשקיעים יחפשו אינדיקציות לגבי המשך המדיניות המוניטרית. נתון נוסף משמעותי יתפרסם בסוף השבוע בדמות כמות המשרות החדשות ללא מגזר החקלאות בארה"ב, הנתון צפוי להצביע על המשך מגמת ההאטה בכלכלת ארה"ב ולהכביד על השטר הירוק. בדרך ל-3.80?

כל הכותרות

3.8320 זו הרמה הנמוכה ביותר אליה הגיעה השקל בסוף השבוע האחרון. השקל רושם שבוע שני רצוף של התחזקות אל מול הדולר זאת לאחר שהתגובה הראשונית של השוק לאחר העלאת הריבית בתחילת השבוע הייתה שלילית למטבע הישראלי. אם ניבחן את הסיבות אשר הובילו את השקל לירשום את רמות השיא בסוף חודש נובמבר ניראה כי הן עדיין שרירות וקיימות. החשש מפני מיתון בארה"ב אשר יאלץ את הפד להוריד ריבית ממשיך להכביד על הדולר אשר חוזר להחלש בזירה הגלובלית. נתוני המקרו החיוביים של ישראל כשבראשם העודף בחשבון השותף ותחזיות צמיחה מרשימות ממשיכים למשוך השקעות זרות למשק על אף התנודתיות והחשש מפני האטה בקצב הצמיחה העולמית.

הצפיה להמשך קבלה של נתונים חלשים על הכלכלה האמריקאית בימים הקרובים מחזקת את מגמת המכירות על הדולר גם אל מול השקל. במידה והמצב הבטחוני בארץ לא יחמיר בימים הקרובים ומגמת החלשותו של הדולר תישמר צפוי השקל לנסות לבחון את רמת ה 4.82 ואף את התמיכה המשמעותית ב 3.8000.

סחורות חמות

הנפט והזהב זינקו במהלך השבוע האחרון. המתיחות הגיאופוליטית על רקע חיסולה של בנזיר בוטו באפגנסטן והפצצות של חייל האויר התורקי בצפון עיראק הובילו לקפיצה במחירי הנפט. העליה במתיחות הגיאופוליטית מחד וירידה במלאי הנפט של ארה"ב בפעם השישית ברציפות מאידך, החזירה את החששות ממחסור בהספקה לקראת שיא הביקושים של עונת החורף כשהנפט מנסה לבחון את רמתת ה 100 דולרלחבית שוב. העליה בלחצים.

האינפלציוניים והחלשותו של השטר הירוק החזירה את המגמה השורית למתכת היקרה אשר מכוונת לרמת ה 850 דולר לאונקיה בשנית. עליית רמת אי הוודאות בשווקים הפיננסים תומכת גם היא בזהב הניחשב כחוף מבטחים בתקופות אלו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה