הדולר מול השקל- ירידה לצורך עלייה

בפתיחת שנת 2007 נסחר השקל סביב 4.23 אל מול הדולר. בחודש מאי, נגע ברמה של 4.35, ומשם, בצניחה חדה התחזק השקל לאזורים של 3.82

"מדוע נהנה השקל מביקוש כה רב וכיצד משפיעה המדיניות המוניטארית והפיסיקלית על כוחו של השטר הישראלי? האם הראלי של השקל ימשך גם בשנת 2008? על שאלות אלה ננסה לענות ממבט על התמונה הכוללת", מוסר לירן קפלוטו, אנליסט בכיר בחדר העסקאות של פינוטק.

נתונים כלכליים מעודדים על המשק הישראלי מתפרסמים לאורך זמן וממשיכים להכות את התחזיות. עפ"י נתוני בנק ישראל, קצב הצמיחה השנתי הוא כ- 5.4% ואפילו יותר, האבטלה ב-07' שירדה לרמה של 7.3% (לעומת 11% בשנת 2003) והעלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה. כמו כן יחס החוב בתמ"ג ירד לכ- 82% (לעומת 102% ב- 2003). ביטוי נוסף למצבו החיובי של המשק ניתן למצוא בהסכמת ארגון ה- OECD לתהליך ההצטרפות אליו. האם יהיה די בכך כדי שישראל תמשיך לשמש כמגנט להשקעות זרות?

ישראל כמטרה אטרקטיבית להשקעה

משקיעים רבים ברחבי העולם, ממשיכים לראות במשקים המתעוררים יעד מועדף ליצירת תשואות גבוהות לכספם. בין אלה מוגדרת גם ישראל כמטרה אטרקטיבית עבורם וכתוצאה מכך, קיבלה הכלכלה הישראלית דחיפה חזקה בדמות זרם גבוה של השקעות זרות לתוך המשק בשנה החולפת, קצב זה עשוי להימשך גם בשנת 2008.

כדי לענות על השאלה לאן פניו של שער הדולר בשנת 2008, יש לבחון את מעמדו של הדולר בעולם. עד עתה לא ראינו האטה משמעותית בכלכלת ארה"ב, למרות שהמשבר הפיננסי הגלובלי ומצוקת שוק הדיור עדיין שרירים וקיימים יש להניח כי ארה"ב תהיה הראשונה להתגבר ולצאת מחוזקת מהמשבר לעומת שאר מדינות העולם. כידוע שנת 2008 הינה שנת בחירות והנטייה היא להתחזקותו של הדולר שתקבל תאוצה במהלך החצי השני של 08'. התאוששות כלכלית עם אפקט הבחירות עשויים להעניק לשטר הירוק רוח גבית שעשויה לחזק אותו כנגד מרבית המטבעות העיקריים וכך גם אל מול השקל הישראלי.

דולר/שקל בדרך ל- 3.80 לטווח הקצר בלבד

בטווח הקצר והבינוני עשוי ליהנות השקל מתמיכה ומזרם השקעות זרות שימשיך ויתמוך בשטר הישראלי. תמיכה משמעותית יקבל הצמד סביב 3.80, אך יש לזכור כי בתסריט שבו יחזור הדולר להתחזק בגזרה הגלובלית, לא תאחר להגיע ההשפעה על יחסי הכוחות אל מול השקל, אם כך צפוי השקל לחזור ולהיסחר סביב רמות של 4.35 אל מול הדולר עד לנובמבר 2008.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה