בנק ישראל מבטל את מטבע 5 אגורות: יקר מידי ולא שימושי

ביטול המטבע בעריך 5 אגורות נעשה לגבי עסקות במזומן בלבד. הצו אינו מבטל את 5 האגורות מבחינה חישובית ורישומית. סכומים המסתיימים ב1-4 אגורות יעוגלו כלפי מטה והשאר למעלה
אריאל אטיאס |

מבנק ישראל נמסר כי המטבע בעריך 5 אגורות יחדל להיות הילך חוקי בישראל החל מהיום 1.1.2008. ביטול המטבע בעריך 5 אגורות נעשה על פי צו בנק ישראל (ביטול שטרי כסף ומעות), התשס"ח- 2008, שחתם עליו נגיד בנק ישראל, באישור הממשלה וועדת הכספים של הכנסת, כנדרש על פי חוק בנק ישראל.

מה מבטלים?

ביטול המטבע בעריך 5 אגורות נעשה לגבי עסקות במזומן בלבד. הצו אינו מבטל את 5 האגורות מבחינה חישובית ורישומית. כלומר שבעת תשלום במזומן, או בעת מתן עודף במזומן לא נשתמש בסכום של 5 אגורות, אלא נעגל את הסכום.

אין אפוא צורך בשינויים כלשהם במחירים בקופות רושמות ובתוכנות מחשב. מחירים של מוצרים ושירותים ימשיכו להיות נקובים בסכום של 5 אגורות, וכמוהם יהיו הרישומים בשקים, כרטיסי אשראי, חשבונות בנק וכד'.

מבחינת החישוב והרישום לא יחול אפוא כל שינוי: מחירים ימשיכו להיות נקובים בסכום של 5 אגורות; שקים, כרטיסי אשראי, חשבוניות וניהול החשבונות – כל אלה ימשיכו להירשם בסכום כאמור. לכן לא דרושים שינויים במחירים, בקופות רושמות או בתכניות מחשב.

עיגול סכומים – מתי? ואיך?

מבנק ישראל הבהירו, כי עיגול הסכומים ייעשה רק בעת הסיכום לתשלום במזומן. כללי העיגול הם:

א) סכומים המסתיימים באגורה אחת, ב-2 אגורות, ב-3 אגורות וב-4 אגורות יעוגלו כלפי מטה, ל-10 האגורות הקרובות, לדוגמא: תשלום סופי במזומן של 17.04 שקל יעוגל ל-17 שקל.

ב) סכומים הנקובים ב-5 אגורות ומעלה יעוגלו כלפי מעלה ל-10 האגורות הקרובות, לדוגמא: תשלום סופי במזומן של 17.07 יעוגל ל-17.10 שקל.

מדוע מבטלים את המטבע?

עוד נמסר מבנק ישראל כי המטבע בעריך 5 אגורות מונפק למחזור מאז 1985 ועלות ייצורו כיום היא פי שלושה משוויו: כ-16 אגורות למטבע אחד. כמו כן, מסקר שערכה מחלקת המטבע עולה שכ-80% מהציבור תומך בביטול המטבע. נוסיף על כך, שגם מטבע בן 5 אגורות אינו ניתן לשימוש בעת ביצוע תשלום במכונות ממכר לסוגיהן.

כל הכותרות

מה לעשות במטבעות הנמצאות ברשותך?

הציבור יוכל להחליף את המטבעות בני 5 אגורות שברשותו – במשך שלוש שנים מיום הביטול.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה