להרוויח ממסחר בנפט: כל השיקולים וההזדמנויות

אלן פלוגמן, ראש צוות ניהול נכסים בסקסו בנק, מדבר על אחד המגזרים היותר חמים, מתחיל בגדול ויורד לפרטים
אלן פלוגמן |

בימים אלה, כאשר מגזר האנרגיה הוא נושא "חם" מאד, במיוחד מבחינת המשקיע הפרטי, יש לחקור שני תחומים מרכזיים הנוגעים לניתוח שוק ולהשקעה. ראשית, יש לזהות את הגורמים המכריעים שישפיעו על ההתפתחויות העתידיות. שנית, יש לנסח עבור הסוחר גישה פשוטה להשקעה במגזר האנרגיה.

שוק החוזים העתידיים הפך לנגיש יותר בשנים האחרונות, והוא מאפשר למשקיע הפרטי לחפש אחר הזדמנויות חדשות בשוק המוצרים הפיננסיים המבוססים על סחורות. הוספת חוזים עתידיים מקנה ממד חדש לתיקי ההשקעות, ומאפשרת למשקיעים לפזר את הסיכון בין סוגים מגוונים של נכסים.

מסחר מתוחכם בנפט

בין החוזים העתידיים הנסחרים במיוחד נמצאים כמובן החוזים על נפט גולמי, משאב המצוי בצמצום ואמור לענות על הדרישות הגוברות של הכלכלה הגלובלית, למרות שהוא הולך ומתכלה. הנתונים הכלכליים האחרונים שפורסמו בארצות הברית ובאירופה משקפים עדיין כלכלה בצמיחה, ויחד עם הצמיחה המרשימה של מדינות כמו סין הם מצביעים על דרישה גדולה לנפט שתגבר באופן קבוע.

מדינות אופ"ק ומפיקות נפט אחרות מדגישות שהן נמצאות קרוב לרמות השיא של התפוקה, כלומר שהמלאי המצטמצם משאיר עודף קטן במיוחד לצורך התרחבות עתידית או במקרה של עלייה פתאומית בדרישה.

בלב הגישה היסודית למסחר בנפט גולמי, פרט לשיקולים גיאופוליטיים, נמצאת הצמיחה הגלובלית המתמשכת. אם כלכלת המדינות המתפתחות תמשיך להתרחב בקצב הנוכחי, יהיה קשה לענות לעמוד בכל הביקוש לאנרגיה באמצעות נפט גולמי בלבד.

בסך הכל, העובדות שלעיל המסתכמות בשילוב של היצע מוגבל וביקוש מוגבר לנפט גולמי, מציירות תמונה ברורה למדי לגבי עתיד הסחורה. נפט גולמי: אסטרטגיה לטווח ארוך

כל הכותרות

הנסיגה הקלה מהשיאים שהושגו באמצע 2006 סייעה להשיב מעט משיווי המשקל בין הסוחרים ב-long (הקונים) לסוחרים ב-short (המוכרים). נסיגה זו הייתה אמורה לעזור לשיפור היציבות בשוק הנפט הגולמי. עם זאת, משברים גיאופוליטיים שהתרחשו בתקופה האחרונה, בעיקר במזרח התיכון, חיזקו את מגמות העלייה. בנוסף, החולשה הנוכחית של הדולר האמריקאי הופכת את ההשקעה בנפט גולמי לאטרקטיבית, שכן היא זולה באופן יחסי. השילוב של שני הגורמים שלעיל, יחד עם תחזיות הצמיחה הגלובלית, מספיק כדי להניח שהמגמה בשוק האנרגיה תמשיך להיות חיובית, ובמיוחד בכל הנוגע לנפט גולמי.

אנו מצפים לתיקון קל ולירידה מהשיא לרמה של כמעט 90 דולר. עם זאת, כל תזוזה לכיוון 81.25 דולר עדיין משקפת מגמת עלייה בטווח הארוך ומהווה הזדמנות מעולה לקניות חדשות. הסיכון הטמון בכך הוא שהאטה בצמיחה הגלובלית תביא לירידה בביקוש לנפט גולמי. במקרה כזה, אנו צופים סכנה שמחירי הנפט עשויים לרדת לכיוון 75.00 דולר, ובמקרה קיצוני אף להגיע ל-67.50 דולר.

עושר של הזדמנויות ייחודיות

שלא כמו מסחר במניות מסורתיות, חוזים עתידיים מאפשרים למשקיעים להשתתף במסחר בשווקים הנמצאים במגמת ירידה או עלייה כאחד. קרנות ומשקיעים מסורתיים מאמצים אסטרטגיה של "קנה והמתן" (מסחר ב-long), המביאה רווחים אם המחירים עולים.

בעת מסחר בחוזים עתידיים, ניתן להשקיע גם במצב שבו המחירים יורדים (מסחר ב-short) ועדיין להרוויח מההשקעה. לפיכך, בהתאם לכיוון שבו ינועו מחירי הנפט הגולמי, לדעתך, לאור האמור לעיל, עליך לסחור ב-long או ב-short בחוזים עתידיים על WTI או Brent Crude.

מסחר בחוזים עתידיים אף מאפשר ללקחות לגדר את ההשקעה שלהם. נניח שחברת British Petroleum (BP) מעוניינת לגדר, או להבטיח את עצמה, מפני ירידה במחירים הפוגעת ברווחים שלה. על-ידי מכירה של חוזים עתידיים על נפט גולמי בערך הזהה לזה של המלאי שלה, החברה נמצאת בעמדת long מבחינת מלאי הנפט הפיזי ובעמדת short מבחינת החוזים העתידיים על נפט, כך שבסך הכל עמדתה בשוק הנפט היא של "סיכון נייטרלי".

אם מחיר הנפט יעלה, BP תרוויח ממכירת המלאי הפיזי אך תפסיד מהמסחר בחוזים העתידיים. אם מחיר הנפט ירד, החברה תרוויח מהמסחר בחוזים העתידיים אך תפסיד ממכירת המלאי. בין אם המחירים יעלו ובין אם ירדו, ההפסדים והרווחים יקזזו זה את זה, ללא השפעה על מאזן הרווח וההפסד של BP. כיצד להיכנס לשוק

דרישת המרג'ין הנוכחית עבור החוזה העתידי emiNY Crude Oil (500 חביות) היא 2.025 USD, המשקפת ערך יסוד של 39.250 לחוזה. מחיר זה מהווה דרישת מרג'ין לרכישת חוזה אחד ב-5.2% מערך היסוד של החוזה. עם זאת, משקיע שאינו חובב סיכונים, עם 30,000 USD להשקעה בנפט גולמי, לא ייהנה ממינוף מרשים במיוחד בשוק, אפילו אם הוא הוציא רק 2.025 מתוך ההון הזמין עבור מרג'ין.

אם למשקיע הפרטי יש 30,000 USD להשקעה בנפט גולמי, נוכל לבנות אסטרטגיה פשוטה המבוססת על תחזית השוק שלנו לטווח הארוך ועל רכישה של חוזה emiNY Crude Oil אחד.

אם המשקיע נמצא בעמדת long ממחיר של 70.00 דולר והשוק מגיע ל-90.00 דולר, בהתאם לאסטרטגיה שלנו הרווח יהיה 10, דולר. (500 חביות X (100.00-80.00 לחבית) = 10,000 USD).

1. אם המשקיע נמצא בעמדת short ממחיר של 80.00 דולר והשוק יורד ל- 75.00דולר, בהתאם לאסטרטגיה שלנו ההפסד יהיה 2500 דולר. (500 חביות X (80.00-75.00 לחבית) = 2,500 USD).

בדיקת הסיכון מול הרווח באסטרטגיה זו מראה 30% של רווח במקרה עליה לעומת 9% של הפסד במקרה ירידה, בתנאי שהשוק מגיע לאחד מהמחירים שתוארו בתרחיש.

זוהי גישה פשוטה לכניסה למסחר בשוק הנפט הגולמי. למעשה, ניתן להשתמש בגישה זו עבור רוב הסחורות, מתירס ופולי סויה לזהב וכסף. בתיקי השקעות פרטיים רבים ניתן משקל יתר לאגרות חוב ומניות, אך הוספת מסחר שקול וזהיר בסחורות יכול לסייע בגיוון הרכב הנכסים. מאת אלן פלוגמן, ראש צוות ניהול נכסים, Multi-Asset Execution, Saxo Bank

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה