הכלכלן הבכיר מרטין פלדשטיין: "הסבירות למיתון - מעל 50%"

פלדשטיין מגיב לנתוני התעסוקה ומתריע מפני פגיעה בצריכה הפרטית. "אינני בטוח שלהורדת הריבית תהיה אותה השפעה כבעבר"
עדי בן ישראל |

גל התגובות לנתוני התעסוקה המאכזבים שהיכו בוול סטריט ביום שישי נמשך. הכלכלן הבכיר מרטין פלדשטיין מאוניברסיטת הרווארד מגיב לזינוק באבטלה במשק האמריקני בדצמבר, ואומר כי הסבירות למיתון בארה"ב עלתה אל מעבר ל-50%.

"אנו מדברים על כך שסביר יותר שיתרחש מיתון מאשר שלא יתרחש מיתון", מזהיר פלדשטיין. "עד לאחרונה אמדתי את הסיכויים בכ-50%. היום אני חושב שהסיכויים עלו".

נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שישי העידו על יצירת 18 אלף מקומות עבודה בלבד בחודש דצמבר, ובמקביל שיעור באבטלה זינק ל-5% - השיעור הגבוה מזה כשנתיים. כלכלנים בארה"ב מצפים להאטה משמעותית בצמיחת הכלכלה האמריקנית ברבעון הרביעי של 2007 וכן ברבעון הראשון של 2008 לפחות, בעוד המיתון בשוק הנדל"ן ממשיך לנגוס בכלכלה. כלכלנים בכירים כדוגמת יו"ר הפד לשעבר, אלן גרינספן, ושר האוצר לשעבר של ארה"ב, לורנס סאמרס, הזהירו מפני גלישת הכלכלה למיתון.

פלדשטיין מתריע מפני פגיעה בצריכה הפרטית, שהיא הקטר העיקרי של כלכלת ארה"ב ואחראית לכ-70% מצמיחת המת"ג. לדבריו, העלייה באבטלה תפגע בסופו של דבר בצרכן האמריקני: "הצרכנים, שלא ידעו שום צמיחה בשוק העבודה בדצמבר, הולכים להיות יותר מתוחים. הם יצרכו פחות וזה יימשך ויחריף במהלך 2008".

פלדשטיין משגר עצות גם לפדרל ריזרב, ואומר כי לאחר הורדה הדרגתית של 1% בריבית ל-4.25% בחודשים האחרונים, הפד חייב להמשיך במדיניות ההקלה המוניטרית.

"הפד חייב להמשיך להוריד את הריבית", אומר פלדשטיין, אך באותה נשימה מדגיש כי ייתכן ולא יהיה בכך די: "אינני בטוח שלהורדת הריבית תהיה אותה השפעה כבעבר, כיוון שהבעיה כיום היא חוסר אמון במערכת הבנקאית. לכן, אנו זקוקים לזרז פיסקאלי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה