אלביט מערכות - 450% ועדיין בתחילת הדרך

שלמה גרינברג מאמין ש-60 דולר למניית אלביט מערכות זה יקר אבל עדיין סבור שסיפורה של החברה הזו רק מתחיל
שלמה גרינברג |

משום מה נשמט שמה של אלביט מערכות מ"נבחרת 2008" שלנו ואתם הרי יודעים שמאז התקיפו המטורפים מאל קאידה את התאומים והפנטגון, ב- 11.9.01, אנחנו בחרנו באלביט מערכות כ"מניה המובחרת לעשור הבא".

כיוון שנכנסה עתה 2008 אנחנו מאריכים את העשור ל 2017 ועושים זאת בביטחון רב. מאז נסגרה הבורסה בניו יורק לשבוע, מה-10.10 ועד ל-17.1 שנת 2001, הניבה מניית אלביט מערכות למשקיעה למעלה מ-450% ואנחנו מאמינים שסיפורה של החברה הזו רק מתחיל וגם נסביר מדוע אנחנו מאמינים בחברה הזאת? שלוש סיבות עיקריות לכך. הראשונה קשורה לתחום בו החברה פעילה, השנייה להנהלה והשלישית למוצרים.

די בדומה לתחום הגנרי שבו פועלת חברת טבע כך גם תחום האלקטרוניקה הביטחונית צפוי לצמיחה מהירה בעתיד הנראה לעין. מספר החברות שיש להן הידע והיכולות בצוע בשטח שיש לאלביט מערכות מצומצם מאוד. הבעיה היחידה של אלביט בתחום היא שכמעט כל מתחרותיה הרציניות, אלו שנלחמות על נתחים מהשוק הגדל הזה, הן חברות ענק, ברובן אמריקאיות. קשה לזכות בחוזים גדולים כאשר אתה מתמודד מול חברות כמו בואינג (BA ), לוקהיד-מרטין (LMT ) או L-3 Communicatio (סימול: LLL) אבל הנהלת אלביט מצליחה לקזז את החיסרון הזה בידע הישראלי בעל המוניטין בעולם כולו מחד ובפרויקטים משותפים מאידך. עם הזמן, כך אנו מאמינים, תהפוך אלביט, כמו טבע בתחום שלה, לחברה מובילה גם בגודל.

בנוסף להתפתחויות החיוביות בשווקים הבינלאומיים אנחנו מאמינים שאחד ממנועי הצמיחה של אלביט מערכות ימשיך להיות בתחום הרכישות והמיזוגים ושלא לשכוח את הפוטנציאל שגלום בהפרטה של מערכות התעשייה הביטחונית, תעשייה אווירית, תע"ש וכל חברות הבנות שלהן.

הנהלתה של אלביט, בראשותו של מר יוסף אקרמן מחזקת מעמדה בעיני המשקיעים עם כל יום שעובר. המשקיעים האמיתיים, המוסדיים, אלו שאינם מושפעים מהתקשורת ואלו שנכנסים לטווח הארוך מבינים היום שמר אקרמן מוביל היטב לא רק במיין סטריט אלא גם בוול סטריט. החברה התחילה במדיניות דיבידנד ועובדת על מרווחי הרווח (עקב האכילס שלה עד כה).

החברה, בתשעת החודשים הראשונים של 2007, הציגה רווח תפעולי של 70 מיליון על הכנסה של כ-1.4 מיליארד - 5%. חברת LLL מציגה רווח תפעולי של כ-11% על המחזור, בואינג כ-9% ולוקהיד כ-7%. אין שום ספק שוול סטריט מצפה לשיפור היחס הזה ואחרים ואין ספק שמר אקרמן מודע לכך ופועל לביצוע. היחסים הנמוכים הללו מקורם בעיקר ברכישות ובמיזוגים אבל, עם הזמן, החברה תדע איך לעשות זאת טוב יותר (גם לטבע זה לקח זמן) ובשילוב עם אסטרטגית ההתייעלות אין לנו ספק שהמצב רק ישתנה לטובה. לגבי המוצרים אין שום ספק שאלביט מציעה, למערכות הביטחון החכמות, מגוון מוצרים רחב ומתקדם מבחינת האיכות. המכירות העולות וצבר ההזמנות התופח הוא ההוכחה לכך.

אבל מיין סטריט לחוד וול סטריט לחוד. לקח למניה 5 שנים בדיוק, מאמצע אוקטובר 2000 ועד לאמצע אוקטובר 2005, להוסיף % 100 לערכה, מ 11 דולר ל 22 דולרים. מאז אמצע אוקטובר 2005 ועד לסוף 2007 הוסיפה המניה לערכה עוד % 173, נגעה ב 60 דולרים. מה גרם למניית אלביט מערכות שבשנתיים האחרונות הפרמיה על ערכה הולכת וגדלה? הביצועים, צבר ההזמנות שהולך וגדל והשקיפות שהולכת וגדלה. אנחנו מכירים מנהלי תיקים שאספו המניה לאחר שעקבו אחרי החברה זמן ממושך והגיעו למסקנה שאכן קיים כאן השילוב המנצח של הנהלה טובה, חדשנות ויכולת טכנולוגית, בנישה שגדלה ותמשיך לגדול בטווח הנראה לעין. במיוחד מוצא חן צורת מערכת השיווק הגלובלית של החברה, מערכת שמאפשרת השתתפות וזכייה בפרויקטים שלא תמיד זמינים לחברות ישראליות.

בכתבה שהופיעה בנובמבר באתר ה-www.fool.com תחת הכותרת "Stocks everyone says to buy now". מככבת אלביט מערכות לצדן של ארבע חברות אמריקאיות. כתבה זו נערכה בעקבות סקר של 72,000 אנשי מקצוע ומשקיעים שמנויים על פינת ה - Motley Fool CAPS שבאתר. בסוף השנה התבשרנו שהמניה תיכלל, החל מתחילת השנה, במדד החברות הביטחוניות ה-SPADE (סימול: ^DXS) ולפיכך תיכלל גם ב ETF הביטחוני, PPA. לדעתנו, על פי התוצאות הידועות לנו, 60 דולר למניה זה מחיר יקר מהבחינה הכלכלית (מכפיל 20 ל- 2008) אבל לא למשקיעים לעשור הבא.

* מאת: שלמה גרינברג, כלכלן, שבמשך 30 השנים האחרונות עבד כבנקאי השקעות, מנהל השקעות וברוקר בארה"ב ובישראל. כעת משמש כיועץ פרטי לפתוח עסקי והשקעות. מחזיק בתואר שני בכלכלה מאוניברסיטת רטגרס בארה"ב ובוגר ביה"ס הגבוה לבנקאות שליד אוניברסיטת ניו יורק.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה