וול סטריט לא מצליחה להתאושש: אבני הדומינו של הסאב-פריים צוברות תאוצה
החששות ממיתון ניכרים בוול סטריט בכל פינה, החל ממניות הפיננסים, סיטיגרופ ומריל לינץ' וכלה במניות הטכנולוגיה. מדד הדאו ג'ונס איבד היום יותר מ-220 נקודות והמשיך את פתיחת השנה הגרועה ביותר מזה 17 שנה.
המשקיעים חוששים למעשה מהאטה חריפה בצריכה הפרטית, שהיא למעשה המנוע של הכלכלה האמריקנית – אחראית לשני שלישים מהתוצר. ההוכחה העדכנית לחולשה בצריכה הפרטית נובעת מנתון המכירות הקמעונאיות שפורסם היום ורשם ירידה של 0.4%. אינדיקטור המכירות הקמעונאיות הוא מבין 4 המדדים החשובים של הכלכלה האמריקנית.
בקרב האינדקסים הכלכליים החשובים ביותר, או כפי שמכונים גם כאבני בוחן מקדימים מצויים גם נתוני התעסוקה במשק האמריקני (שיעור אבטלה של 5%), שהיו חלשים מאוד בחודש דצמבר והגדילו על פי הכלכלנים את הסבירות למיתון. החששות הן כעת הן שהסקטור היצרני יצמצם את היקף הייצור . כאשר יש ירידה במכירות הקמעונאיות, עלולים היצרנים לצמצם את היקף הייצור ושוב הסבירות לקיטון בתוצר גדלה.
אם נוסיף לכל אלה את הטענות כי ה'פד' אינו עושה די בכדי להוביל את הכלכלה קדימה מקבלים תמונה עגומה למדי. במיוחד לאור גלי מכירות החיסול.
אולם, ה'פד' עדיין מנסה להחיות את המערכת הבנקאית. היום ביצע הבנק המרכזי בארה"ב מכרז על הלוואות בריבית של 3.9% בלבד כדי למנוע מצב בו המערכת הבנקאית מתייבשת. מערכת בנקאית נטולת נזילות משמע צרכנים שלא יכולים לקבל אשראי לביצוע רכישות.
למרות זאת, קשה לראות באופק את הישועה במיוחד לא כאשר המוסדות הפיננסים הגדולים בוול סטריט ממשיכים למחוק עוד ועוד נכסים הקשורים במשכנתאות הסאב-פריים. היום דיווחה סיטיגרופ כי היא מוחקת נכסים בשווי של 18.1 מיליארד דולר. ההודעה הנוספת שנתלוותה לאותה ההצהרה היתה כי הדיבידנד יקוצץ ב-40%, במילים אחרות פגיעה אנושה במשקי בית רבים בארה"ב שמשקיעים במניות החברה בדרך זו או אחרת.
אחרי הכל הירידה במכירות הקמעונאיות באה לידי ביטוי גם בדולר, וכל הגורמים כולם מביאים את קונסנזוס הכלכלנים להעריך ירידה של 0.5% בריבית ה'פד' בסוף החודש. כך גם גדלה הסבירות להמשך הפחתות ריבית מצד ה'פד' גם בעתיד.