ברננקי: "על הקונגרס לאמץ תוכנית פיסקאלית מהירה ויעילה"

(עדכון) ברננקי הדגיש בפני הקונגרס כי ה'פד' עדיין אינו צופה מיתון, אם כי צמיחה מתונה. עוד הוסיף: "מהלך מוניטרי ופיסקאלי יחדיו צפויים לספק תמיכה לכלכלה הרחבה מאשר המדינויות המוניטארית לבדה"
שהם לוי |

הקונגרס יכול לסייע בכדי להסיט את הכלכלה מפני כניסה למיתון באם יאמץ תוכנית פיסקאלית מהירה ויעילה, כך אמר היום ראש הפדרל ריזרב בן ברננקי.

החידוש בדבריו של ברננקי כעת הוא כי שינוי פיסקאלי כנראה יהיה עקרון מסייע, "כאשר מהלך מוניטרי ופיסקאלי יחדיו צפויים לספק תמיכה לכלכלה הרחבה מאשר המדינויות המוניטארית לבדה".

הנאום שנשא היה דומה מאוד לזה שהעניק בשבוע שעבר, בו הצהיר ברננקי כי ה'פד' עומד מוכן להורדות ריבית אגרסיביות. היום ייעץ ראש הפדרל ריזרב ברננקי, כי על הקונגרס לחשוב בזהירות בטרם יפחית את המיסים בכדי לעודד את הצמיחה הכלכלית.

ברננקי בדבריו למעשה זורק את הכדור "למגרש המשחקים" של הקונגרס וניתן לראות בדבריו גישה שגורסת בעצם כי רק שינוי מוניטרי ופיסקאלי יחדיו יכולים לסייע. "תמריץ פיסקלי בצומת הדרכים יכול לספק פרודקטיביות משולבת, אם (למשל) הוא מספק תמריץ בזמן הגרוע, או מבטיח משמעת פיסקאלית לטווח הארוך". עוד ציין נגיד ה'פד' כי הוא מוכן להביא את הדברים לדיון בפני הקונגרס.

לפיכך, דבריו של ברננקי הם עדות נוספת לחולשה של הכלכלה ועל הצורך בשינוי פיסקאלי שיתמוך במדיניות המוניטרית ושיעורי הריבית הנמוכים שמנהיג ה'פד'. על פי הכלכלנים והאנליסטים הכוונה של נגיד ה'פד' היתה לדחוף את הקונגרס להשיג הסכם תקציב במהירות האפשרית. יחד עם זאת, הזהיר מפני מדיניות פיסקאלית נדיבה מידי בטווח הארוך, זאת לנוכח הגרעון התופח וחולשת הדולר.

בדבריו באשר לכלכלה והמדיניות המוניטרית לא סיפק ברננקי שום הצהרה חדשה. הוא חזר למעשה על חלקים נרחבים מנאומו בשבוע שעבר, שהשאיר את האנליסטים בציפייה להפחתת ריבית אגרסיבית מהרגיל, זאת על פי קרנות ה'פד'. נזכיר כי הדיונים המוניטאריים להחלטת הריבית החודש יחלו ב-29 ויסתיימו עם החלטת הריבית ב-30 לינואר.

שינויים מוניטריים לעומת פיסקאלים

נציין כי מהלכים פיסקאלים הם צעדים אשר נתונים בידי הקונגרס האמריקני בלבד, מאחר והם נוגעים להוצאות הממשל או למדיניות המיסים. מטרת השינויים הפיסקלים, כמו הורדת הגדלת הוצאות הממשלה או הפחתת מיסים היא להניע את הביקוש המצרפי במשק האמריקני ותמוך בתוצר.

כל הכותרות

לעומת זאת, שינויים מוניטריים מקורם בהיצע הכסף וכמות אמצעי התשלום במשק. אולם, אין הם משפיעים באופן ישיר על הוצאות הממשלה, אלא רק על הביקושים של הצריכה הפרטית וההשקעות של המשק ובמשק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה