לאומי: רמת התנודתיות בשוק אינה מתאימה למשקיע הסולידי

בטווח הארוך מעריכים בלאומי כי נתוני הכלכלה המקומית הטובים יתמכו בביצועי החברות. בלאומי מדגישים, כי כיום נסחרים מדד ת"א 100 ומדד המעו"ף במכפיל של כ-12 בהשוואה למכפיל של כ-15 באמצע 2007
שי טופז |

כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית את הארועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר בבורסה התל אביבית בשבוע החולף ואת הארועים המרכזיים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

כלכלני הבנק מתחילים את סקירתם בכך שהם מציינים, כי עליות השערים הקלות ביום הראשון של שבוע המסחר בשוק המניות המקומי התחלפו במהרה בירידות שערים חדות כשהן מלוות בתנודתיות תוך יומית חריפה. המגמה השלילית שפקדה את העולם באה בעקבות התגברות החששות ממיתון בארה"ב שימתן גם את הצמיחה העולמית. התנודתיות הגבוהה הגיעה לרמות שיא כשבמדד ת"א 100 נרשמה סטיית תקן של כ- 44% מתחילת חודש ינואר ובמדד המעו"ף נרשמה תנודה בטווח של כ- 71 נקודות (כ- 6.5%) ביום רביעי לבדו. מחזורי המסחר היו גבוהים גם הם וביום ג' נרשם מחזור שיא (להוציא ימי פקיעה) בפעם השנייה בתוך שבועיים אשר עמד על כ- 4.5 מיליארד שקל.

פקיעת אופציות המעו"ף

ביום חמישי פקעו אופציות המעו"ף לחודש ינואר ברמה של 1060.61 נקודות המגלמת ירידה של כ- 0.45% ובכך נפתחה השנה עם פקיעה שלילית. מחזור המסחר בפקיעה לא היה גבוה במיוחד ונראה שהסיבה המרכזית לכך היא התנודתיות במסחר בימים האחרונים אשר הותירה את השחקנים בשוק ללא פוזיציה או עם פוזיציה קטנה בלבד לקראת הפקיעה.

הפתעת הפד לשבוע

הגפרור שהצית את הזירה הבינלאומית השבוע היה מדד ה-Fed של פילדלפיה אשר הצביע על מיתון, זאת יחד עם הורדת הדירוג למבטחת האשראי הגדולה Ambac בסוף השבוע שעבר. אלה הגבירו, כאמור, את החששות מפני כניסתה של כלכלת ארה"ב למיתון שיגרור האטה משמעותית בצמיחה העולמית והובילו לירידות שערים מלוות בפאניקה רבה בכל העולם. באמצע השבוע כינס הבנק המרכזי האמריקאי אסיפת חירום והפחית את הריבית בארה"ב ב-75 נקודות בסיס. ההודעה מיתנה את ירידות השערים אך המסחר בארה"ב ננעל בתחום השלילי. אפקט הריבית התפוגג כבר למחרת בעקבות דבריו של נגיד הבנק המרכזי האירופאי כי דאגתו הראשונה הינה לשמירה על רמת אינפלציה נמוכה ובכך רמז כי אין בכוונתו להפחית את הריבית בגוש.

עוד העיבו על השווקים דוחותיה של מוטורולה ותחזיותיה של אפל לגבי תוצאותיה בחודשים הקרובים. זאת בעוד החברות הישראליות הנסחרות בנאסד"ק, אמדוקס וצ'ק פוינט הציגו דוחות ותחזיות טובים.

נתוני מאקרו מרשימים למשק הישראלי

בעוד העולם נסער מההאטה הכלכלית העולמית הצפויה, בארץ התפרסמו השבוע נתונים מאקרו כלכליים מרשימים. כך המדד המשולב למצב המשק בחודש דצמבר עלה ב- 1.2% והיה למדד הגבוה ביותר מאז מרץ 2000, השנה בעלת הביצועים הטובים ביותר מאז נבדק המדד. כמו כן עודכנו מדדי אוקטובר ונובמבר כלפי מעלה בשיעור של 0.3% ו-0.5% בהתאמה.

כל הכותרות

נתון התעסוקה שפורסם לחודש נובמבר היה לא פחות מרשים והצביע על ירידה בשיעור הבלתי מועסקים לרמה של 6.6%. גם מדדי הפדיון בענפי המסחר והשירותים ונתוני המכירות של רשתות השיווק שהתרחבו בשיעור נאה, הצביעו על המשך גידול בצריכה הפרטית במשק. נציין כי במידה והמגמה בשווקים תמשיך להיות שלילית עלולה הצריכה הפרטית, שבעקבות עליות השערים בשנים האחרונות נהנתה מ"אפקט העושר", להיפגע.

כיום נסחרים מדד ת"א 100 ומדד המעו"ף במכפיל של כ- 12 בהשוואה למכפיל של כ- 15 באמצע 2007. האטה בצמיחה העולמית אמנם תוביל לפגיעה ברווחי החברות, אך רמות המכפילים הנוכחיות בהנחה של ירידה של כ- 15% ברווחיהן, עדיין מותירה אותן ברמה נוחה להשקעה למשקיע המוכן לקחת סיכון.

מבט לעתיד

הטלטלה שפקדה את השווקים צפויה להמשך בטווח הקצר ותאפיין גם את המסחר בשוק המקומי. רמת התנודתיות הגבוהה בשוק אינה מתאימה ללקוח הסולידי ו/או למשקיע שיידרש לכספו בטווח הקצר. בטווח הארוך מעריכים בלאומי כי נתוני הכלכלה המקומית הטובים יתמכו בביצועי החברות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה