גורם המקורב ל'פד': החלטת הריבית נעשתה ללא ידיעת דבר המעילה ב-Societe Generale

מסתמן: ה'פד' קיבל את ההחלטה להפחית את הריבית ב-0.75% ביום שלישי, בשל החשש מהתמוטטות השווקים ובלא שידע את הסיבה האמיתית לפאניקה - ההונאה בבנק הצרפתי
שהם לוי |

הפדרל ריזרב לא היה מודע לעובדה שהבנק Societe Generale, הוא זה שגרם לצניחת המדדים ביום שני האחרון בשווקי אירופה. צופי ה'פד', שהם אסטרטגים המעניקים תחזיות ופרשנויות למהלכי הבנק המרכזי בארה"ב סברו כי המהלך של הפחתת הריבית ביום שלישי האחרון בשיעור של 0.75%, נבע מחשש גדול להתמוטטות השווקים. אולם, גורם מקורב ל'פד' מצביע היום על תמונה שונה בתכלית – טוען כי ה'פד' לא היה מודע למתרחש בבנק הצרפתי.

כלומר, ה'פד' הכניס למשוואת קבלת ההחלטות שלו כי הנפילות באירופה אינן תוצאה של פאניקה מהמצב הכלכלי, אלא תולדה של דיווחי הבנק הצרפתי Societe Generale. אסטרטגים וכלכלנים אחדים גורסים כי בהתחשב הסיבות לנפילת המדדים, המהלך של ה'פד' היה נחפז מידי. זאת אחת הסיבות מדוע הגורמים בשוק מעריכים, כי הציפיות להפחתת ריבית נוספת בסוף החודש ב-0.5% הן מוגזמות מידי.

השאלה שצריכה להישאל במקרה זה, מדוע ה'פד' שנוהג לשמור על קשר קרוב עם הבנקים הגדולים בעולם, שיחרר את נשק החירום בטרם קיבל את הדיווח מהבנק הצרפתי? סוגיה זו יתכן ו"תדפוק" על דלת ה'פד' בזמן שיחליט על הפחתות ריבית נוספות.

כרגע טוען Chris Rupkey, כלכלן ראשי בנק Mitsubishi, ביפן, כי העובדה שההחלטה של ה'פד' להוריד את הריבית בשלושת רבעי האחוז נבעה מהמסחר האלים גרידא, מקטינה את הסבירות למהלך נוסף בשבוע הבא.

כזכור, Societe Generale, הבנק השני בגודלו בצרפת הכה בתדהמה את השווקים הפיננסים, לאחר שסוחר בודד הונה את הבנק ב-4.9 מיליארד אירו. היה זה מקרה ההונאה הגדול ביותר שנעשה על ידי עובד זוטר. הבנק ניסה לשחרר את הפוזיציות מהר ככל שניתן, בטרם יודיע למשקיעים על דבר העברה. אחת המטרות היתה להגביל את ההפסדים, מאחר ובנקים אחרים יכלו לגרוף רווחים, באם היה נודע להם על דבר המעילה בטרם החל הבנק הצרפתי את הפוזיציות שפתח העובד.

נגיד הפדרל ריזרב, בן ברננקי, צפה היטב בשווקים ביום שני האחרון, בטרם החליט על מהלך החירום. חברי ועדת השוק הפתוח החליטו על צעד חירום – הורדת הריבית במפתיע בשיעור של 0.75%, עוד בליל שני ופרסמו את ההחלטה ביום שלישי בבוקר (שעון ארה"ב).

כל הכותרות

יחד עם זאת, היו כלכלנים רבים שטענו כי המהלך של ה'פד' היה מאוד נחוץ לנוכח הירידות החדות הפוקדות את השווקים. במידה והחולשה בשווקי המניות חדרה לתוך השוק האמריקני, תחושת העושר של משקי הבית האמריקנים התקדרה עוד יותר, בהתחשב בירידת ערכי הבית ומצוקת האשראי, העריכו כלכלנים בכירים. החשש הגדול הוא שירידות בשווקי המניות פוגעות בתחושת העושר של הצרכן האמריקני, בדיוק בזמן שהביקושים לתוצר מצויים בתקופה כה שברירית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה