ורד דר מצננת את ההתלהבות: "העלאת הדירוג למשק הישראלי - נחמד אבל ממש לא דרמה"

הכלכלנית הראשית של פסגות-אופק מתייחסת למשמעות של העלאת הדירוג ומשווה את המהלך, לזה שעשתה לפני כשלושה חודשים חברת S&P
יוסי פינק |

חברת דירוג האשראי פיץ' הודיעה היום כי היא מעלה את דירוג האשראי של ישראל מ-"A מינוס" ל-"A". זאת, חודשים ספורים בלבד לאחר שחברת הדירוג הבינלאומית S&P נקטה בצעד דומה. זו הפעם הראשונה מאז 1995 שפיץ' מעלה את דירוג האשראי של ישראל.

"נחמד, אבל לא כזאת דרמה", כך אומרת היום ורד דר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בפסגות אופק. "ראשית", אומרת דר, "כי ברגע שחברה אחת מעלה דירוג, ברור שגם השתיים האחרות יעשו זאת במוקדם או במאוחר. ושנית, אפילו חברת הדירוג הראשונה שמשנה את הדירוג – שלא לדבר על אלו שבאות בעקבותיה – מאחרת הרבה אחרי השוק, שבמקרה של ישראל גילם העלאת דירוג כבר ממש מזמן ובצדק.

עוד אומר דר, כי "כש-S&P העלתה את הדירוג, למשל, השוק הגיב בעליה חדה למשך חצי שעה בערך לפני שחזר לעניני היום-יום שלו. כאמור, לא סיפור." "בפיץ' העלו במקביל גם את הדירוג של החוב הפנימי של ישראלי (ל-A פלוס) אבל זה מעניין הרבה פחות והעלו גם את תקרת דירוג האשראי של החברות הישראליות." עוד אומרת דר, כי "בניגוד ל-S&P שהעלתה את הדירוג של ישראל לפני שלושה חודשים ובמקביל נתנה תחזית דירוג "חיובית", תחזית הדירוג שפיץ' נותנת היא "יציב"" בלבד. כשב-S&P נתנו תחזית דירוג "חיובית", ההנחה היא כי בתוך כשנתיים יועלה הדירוג וזה בהחלט היה צעד מפתיעה שלא נלקח בחשבון. המהלך של פיץ' היה סביר ונדרש"

דר מפרטת לגביי נימוקיה של חברת פיץ':

- הירידה ביחס החוב לתוצר ל-80% בלבד. (ה"בלבד" הוא יחסית להיסטוריה של ישראל שראתה את היחס הזה גם ב-180%. יחסית למדינות אחרות, היחס עדיין מאוד גבוה).

- אומרים שלמרות ההאטה, הם מצפים שהיחס ימשיך ויפחת בשנה הבאה בזכות המדיניות הפיסקלית. - מרוב התלהבות, הכלכלנים של פיץ' קצת נסחפים וטוענים שיחס החוב לתוצר הוא הנמוך ביותר אי פעם וששנת 2007 היתה הראשונה אי פעם שבה היה משהו שקרוב לאיזון תקציבי. לא זה נכון ולא זה נכון. כמעט איזון תקציבי היה בסה"כ לפני שבע שנים ב-2000. אבל לא נורא, על טעויות לטובתנו אנחנו מוחלים.

- מציינים שלמרות היחס הגבוה של חוב לתוצר, העובדה שלחצי מהחוב החיצוני יש ערבויות אמריקאיות, יש משמעות רבה. כך גם לעובדה ששליש מהחוב החיצוני מוחזק ע"י יהדות התפוצות.

- מתרשמים מהירידה ביחס ההוצאה הציבורית לתוצר. ישראל עדיין גבוהה ביחס זה מהממוצע של ה-OECD, אבל נמצאת בדרך הנכונה.

- מתייחסים לוויכוח על מגבלת ההוצאות בתקציב, עליה דיברנו לא מעט בדצמבר כשאושר תקציב 2008. סביר מאוד שמגבלת ההוצאות תועלה לתקציב 2009 – מהלך מאוד לא רצוי למשק, אבל כזה שכרגע קשה לראות איך מצליחים למנוע אותו. במקום שפיץ' תסביר כמה שמהלך שכזה יכול להזיק, הם אומרים שתוצאות הוויכוח מאוד מעניינות אותם, אבל הם לא מצפים שזה ישפיע על מגמת החוב. אין להם מושג על מה הם מדברים. כבר היינו במגמה מאוד ברורה של ירידה ביחס החוב/תוצר עד שבא המיתון של 2001-2003 ושינה את הכיוון לחלוטין. הדברים הללו יכולים לקרות מאוד מהר."

כל הכותרות

מה דורשת פיץ' על מנת להעלות שוב את הדירוג?

- המשך הפחתת יחס החוב לתוצר לאזור הממוצע הקיים במדינות ברמת חיים דומה – 50%, ומשם לאזור ה-30% - שזה היחס החציוני הקיים במדינות עם דירוג של A.

- אל תעצרו את נשימתכם. לקח 13 שנים עד שהעלו את הדירוג – 13 שנים במהלכן עשתה כלכלת ישראל צעדים דרמטיים, שלא ברור שכמותם ייעשו גם בעשור הקרוב.

- בסוף חוזרים תמיד לנושא הגאופוליטי. אין להם יותר מדי לחדש בתחום הזה. מציינים את 2001-2002 כדוגמא לתקופה בה הסיכונים הגאופוליטיים הורידו את המשק הישראלי מהפסים. אומרים שהחומה הפחיתה את הטרור והמשק חזק יותר. חוזרים בסוף על עוד מנטרה קבועה – התמיכה הפוליטית, הפיננסית והצבאית שמעניקה ארה"ב.

פיץ' גם מונה פרמטרים בהם ישראל מתקדמת יותר מהקולגות שלה לדירוג A: רמת חיים שגבוהה גם מחלק מהמדינות עם דירוג AA, מאז"ת, חוב חיצוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה