חזית המאקרו פגועה במיוחד: מדד אמון הצרכנים נושק לשפל של 16 שנים
מגוון רחב מאוד של נתוני מאקרו פורסמו היום, חלקם טרום פתיחת המסחר וחלקם פורסמו זמן קצר לאחריו , עם זאת כולם סימנו לפדרל ריזרב אותו מסר ברור - מנוע הצמיחה הגדול בעולם זקוק לעוד הרבה שיפוצים.
מדד האמפייר סטייט של ניו יורק
פעילות הייצור בניו יורק התכווצה בפעם הראשונה מזה 3 שנים בשל ירידה במשלוחים ובהזמנות חדשות. מדד האמפייר סטייט של ניו יורק לחודש פברואר ירד היום לרמה של (11.7-) נקודות לעומת 9 נקודות בינואר. האנליסטים בשוק ציפו למדד בגובה 7 נקודות.
זו הפעם הראשונה מאז מאי 2005 שהמדד יורד מתחת לקו ה-0. לצורך ההשוואה, בשנת 2007 הסתכם ממוצע המדד ב-17.2 נקודות. המיתון בשוק הדיור והקיצוצים בהם נוקטות חברות הרכב בארה"ב מחלישים את הביקושים, מעיקים על פעילות הייצור ומאיימים לדחוף את הכלכלה כולה למיתון.
"תחזיות הייצור שבריריות", אומרים אנליסטים בכירים ב-PNC Financial. "ארה"ב מסתמכת על ייצוא חזק אך לא בטוח שזה מספיק. אנו צופים האטה בצריכה הפרטית".
נתוני התפוקה התעשייתית
התפוקה התעשייתית בחודש ינואר צמחה כתוצאה מזג האוויר הקר חיזק את השימוש בשירותים התעשייתים. תפוקת המפעלים, המכרות ושירותי התחזוקה עלו ב-0.1%, בפעם השנייה ב-2 החודשים האחרונים. זאת, בעוד רמת הייצור, המהווה 80% מכלל התפוקה התעשייתית, נותרה ללא שינוי.
"בברור ניתן לראות כי הכלכלה נחלשת", ציין אלן גייל, אסטרטג בכיר ב- Trusco Capital Management. "אנו פותחים את שנת 2008 במומנטום מאוד צנוע", הוסיף גייל. ראסל פרייס, כלכלן בכיר ב- H&R Block, חיזק את דבריו של גייל באומרו כי "ניתן לראות ברור כי היצרנים נלחצים תחת האטת הביקוש הצרכני ותחת הסקטור התאגידי הזהיר. "ל'פד' נותרה עוד עבודה רבה", הדגיש פרייס.
ניצולת התפוקה, אשר מודדת את פרופרצית המפעלים אשר בשימוש, נותרה ללא שינוי ברמה של 81.4%. עוד מהנתונים, יצור שירותי התחזוקה עלו ב-2.2%, זאת לאחר שהירידה של 0.2% בחודש הקודם.
מחירי הייבוא והייצוא
מחירי הסחורות שייבואו לארצות הברית טיפסו בחודש ינואר, זאת על רקע עליית מחירי הדלקים ב-5.5% והתחזקות מחירי המזון, כך דיווח היום משרד התעסוקה האמריקני. אינדקס מחירי הייבוא טיפס ב-1.7%, לרמת שיא מאז חודש נובמבר. כמו כן, אינדקס מחירי הייצוא התחזקות ב-1.2%, רמת שיא מאז ינואר 1989.
מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן
אמון הצרכנים בחודש פברואר צנח יתר על המצופה, ונשק לשפל שלא נראה כבר ב-16 שנים האחרונות, זאת בעקבות צינון שוק התעסוקה. אינדקס אמון הצרכנים ירד לשפל של 69 נקודות, בהשוואה לרמה של 78.4 בחודש ינואר.
"ישנן הרבה כותרות שליליות ושוק תנודתי, אלו ימשיכו להכביד על אמון הצרכנים", ציינה ג'וליה קורונאדו, כלכלנית בכירה ב-Barclays Capital. הכלכלנים אומנם ציפו לירידה מתונה יותר לרמה של 76 הנקודות.