ישראל והסטטוס החדש: עלול להיות בעוכריה
בשנתיים האחרונות דובר לא מעט על האפשרות כי ישראל "תועלה ליגה", ותועבר מקבוצת השווקים המתעוררים של MSCI לקבוצת השווקים המפותחים. לאחרונה גברו ההערכות כי מעבר זה קרב, וזאת לאור מספר התפתחויות: 1.העלאת דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנויות הדירוג S&P ופיץ'. 2. ההזמנה להצטרפות לארגון הבינלאומי לשיתוף פעולה כלכלי (OECD). 3. שיפור בשורת פרמטרים כלכליים במשק המקומי.
לפני חודשים ספורים כבר הודיעה חברת FTSE הבריטית על העברת המשק הישראלי לקבוצת השווקים המפותחים. מדובר בסנונית חיובית, אם כי יש לזכור כי משקלה של MSCI גדול עשרות מונים מזה של FTSE, בעיקר בשל העובדה כי מספר הגופים המנהלים את השקעותיהם לפי המדד של הראשונה גדול פי כמה מזה של החברה הבריטית.
קשה מאוד לכמת את ההשפעה של המעבר בין הקבוצות, וזאת מכיוון שלא קיים נתון האומר כמה הון מושקע בעולם לפי המדדים של MSCI, וכמה הון מושקע בכל קבוצה. עם זאת, אנו מעריכים כי היקף ההשקעות במדינות המוגדרות מפותחות (ונכללות במדד ה-MSCI World) גדול לפחות פי 7-8 מהיקף ההשקעות במדינות המתעוררות (MSCI Emerging Market). הנחה זו מתבססת על התפיסה לפיה השקעה במדינות המפותחות נחשבת כנושאת סיכון קטן בהרבה מההשקעה במדינות המתעוררות, ולכן עיקר הנכסים מושקעים בנכסים אשר לכאורה מסוכנים פחות.
ככל הנראה, הסבירות ש-MSCI תלך בעקבות FTSE ותעלה את ישראל לקבוצת השווקים המפותחים בחודשים הקרובים עלתה לאחרונה. למעבר שכזה השפעה שנובעת מכמה וקטורים:
1. משקל במדד: להערכתנו, מעבר של ישראל לקבוצת המדינות המפותחות תקטין את משקלה של ישראל במדד לו היא שייכת. כיום מהווה ישראל כ-3% ממדד ה-MSCI EM. להערכתנו, אם אכן תועבר ישראל לקבוצת השווקים המפותחים, משקלה במדד יפחת לכדי פחות מ-0.5% במדד. המשמעות האפשרית היא, שגופים המשקיעים לפי המדד ימעיטו בחשיבות המשק הישראלי ויקדישו פחות מאמצים לסקרו. לכן גם מידת חשיפתם למשק המקומי תפחת. אנו סבורים כי הסבירות לתרחיש זה נמוכה, שכן המשק המקומי מוכר למרבית המשקיעים בעולם. בנוסף, בקבוצה זו מדינות רבות הקטנות מישראל במונחים כלכליים, כגון ניו זילנד, פינלנד, ועוד, כך שישראל לא תהיה המשק הקטן ביותר בקבוצה.
2. גודל עוגת ההשקעות: כמשקל נגד לסעיף הקודם יש לזכור, כי אומנם הנתח של ישראל בעוגה יקטן, אך מדובר בעוגה גדולה פי כמה מזו הקודמת – מה שיקזז את הירידה במשקל. כפי שצויין לעיל, אין בידינו נתונים בנוגע להיקף ההשקעות המבוססות על מדדי MSCI, אולם אנו מעריכים כי היקף ההשקעות במדינות המפותחות גדול לפחות פי 7-8 מהמדינות המתעוררות. בנוסף, לגופים רבים שהיו מנועים עד כה מלהשקיע בישראל בשל היותה שוק מתעורר, יפתח גם השוק המקומי להשקעות, כך שמידת החשיפה של ישראל למגוון רחב יותר של משקיעים תגדל. לאור כל זאת, הגידול בהיקף העוגה יפצה להערכתנו על הירידה בגודל הנתח המוקדש לשוק המקומי.
3. משוק "סולידי" לשוק "מסוכן": שינוי משמעותי יותר עשוי להערכתנו להיות בסטטוס של המשק הישראלי בקבוצת ההתיחסות. מבין השווקים המתעוררים, ישראל נחשבה בשנים האחרונות כשוק יציב יחסית ובעל תנודתיות מתונה בהרבה. על כן, בתקופות של עליות חדות בשווקים המתעוררים, השוק בת"א נהנה מעליות מתונות בהרבה, אך כשהשווקים המתעוררים סבלו מירידות, שוק המניות המקומי הפגין יציבות יחסית ורשמו ירידות מתונות בהרבה (אם בכלל).
עם המעבר לקבוצת השווקים המפותחים, ישראל חוזרת למעמד של שוק אקזוטי לעומת קבוצת ההתיחסות (אשר כוללת כלכלות גדולות וחזקות בהרבה, כגון ארה"ב, יפן, אירופה וכו'). על כן, צפוי להערכתנו מהפך גם בהתייחסות השוק לישראל – אם השווקים המפותחים יעלו, ישראל עשויה להנות מעליה חדה יחסית למדד, אך אם ירשמו ירידות בקבוצת ההתיחסות – הירידות בישראל עלולות להיות חדות יותר.
4. מקבוצה "מסוכנת" לקבוצה "סולידית": יש לזכור כי המעבר לקבוצת השווקים המפותחים יעביר את ישראל מהשתייכות לקבוצת המדינות "המסוכנות" לקבוצת המדינות "הסולידיות". המשמעות היא, שיתכן כי פרמיית הסיכון שתידרש ממניות ישראליות תקטן בהתאם לקבוצת ההשתייכות, וכי הכספים שיושקעו בהן יהיו כספים "חזקים" יותר, כלומר ידיים חזקות יותר שמאופיינות בפחות תנודתיות המאפיינת את ההשקעה במדינות המתעוררות, שנחשבות למסוכנות יותר להשקעה.
לסיכום
כפי שניתן לראות, המעבר לקבוצת המדינות המפותחות צפוי להביא להשפעות מעורבות על השקעות הגופים הזרים במניות הישראליות. אנו מעריכים כי בסיכומו של דבר, כל זמן שלא תירשם מפולת בשוקי העולם, המעבר צפוי להטיב עם המניות המקומיות. מנגד, במידה והשפעות משבר הסאב פריים תימשכנה, ותתבטאנה במשיכות כספים מההשקעות בשוקי המניות השונים, הרי שמעבר לקבוצת השווקים המפותחים יביא לירידה בהשקעות הזרים במניות המקומיות. לפי שעה, אנו רואים סבירות גבוהה יותר להתקיימות התרחיש החיובי, ולא התרחיש השלילי, אם כי בשיעור מתון למדי.
מאת: ירון פרידמן, אסטרטג המניות של יחידת המחקר, בנק הפועלים