פספסתם את מז' אירופה? חלון הזדמנויות נפתח

הודעת הפרישה של פידל קסטרו כהפשרות השקעה, חזי שטרנליכט בטור שבועי
חזי שטרנליכט |

עזיבתו המוצהרת של פידל קסטרו את כס השילטון בקובה, מותירה שריד אחרון מהסנגנון הקומוניסטי הארכאי של המאה שעברה בדמותה של צפון קוריאה, אי שם בקצה השני של הגלובוס. הקומוניסטים, כך נראה, נשארו כת מצומצמת של חוקרים באוניברסיטאות ובכמה מקומות שכוחי אל נוספים. אבל האם ניצחון הקפיטליזם הובטח? נראה שבתהליכים אנושיים וחברתיים אין הבטחות ואין דברים יציבים. הכל נזיל ודינאמי ויש להשאיר זאת למחקרם של מדעני המדינה. יחד עם זאת, עבור מי שנוהגים לנסות לאתר השקעות אטרקטיביות, מבשר סוף עידן משטרו של קאסטרו בקובה אפשרות לתחילתו של תור זהב כלכלי במדינה. ממצב שכזה אפשר גם לגזור תמונת השקעות פוטנציאליות.

מדי פעם פורחות מגמות השקעה חדשות במערב, בעיקר בתקופות של נזילות עודפת. אמנם כיום, עם העליות והמורדות במצבם של ענקי הפיננסים והביטוח במערב כתוצאה ממשבר הסאב-פריים, נראה שעודף כסף נזיל להשקעות לא מעסיק את בתי ההשקעות השונים, ועדיין – לתפוס משהו כשהוא קטן, רגע לפני שהוא מתפתח למשהו גדול ועצום אפשרי לדעתי בכל זמן. רק צריכים להיות ערים וקשובים למגמות. דוגמה לטרנד שהחל ונזנח או נעצר עקב המשברים בשווקי ההון, היה מגמת ההשקעות בוויאטנם. אלא שבמקרה קובה המצב עשוי להיות שונה לחיוב.

מספר גדול של משקיעים ישראלים פרטיים נסעו למזרח אירופה ולאזור הבלקן בשלהיי שנות ה-90 ורכשו שם קרקעות חקלאיות ודירות במחירים זולים להפליא. בבירת הונגריה - בודפשט, למשל, נרכשו דירות שני חדרים בלב העיר בסכומים של עשרות אלפי דולרים בודדים – במקרה הגרוע, בעת ההיא. לאחר פחות מעשור, צורפה הונגריה לאיחוד האירופאי והיורו עומד להחליף סופית את מטבע הפורינט ההונגרי. במרבית המקרים היו זינוקי מחירים בנכסים המדוברים בעשרות ומאות אחוזים.

לקובה יש עבר רחוק שבו היא ייצרה עושר גדול. מדובר בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת. אז שררה בארה"ב תקופת היובש (שבה נאסר למכור אלכוהול), וקובה היוותה בין היתר מפלט לתיירות אלכוהול משגשגת. כמו כן היווה השפע החקלאי שלה אטרקציה ליזמים ולחברות עסקיות.

אם יחל פירוק של המדינה הקומוניסטית, צפוי להתרחש התהליך המקביל שמתלווה אליו – פירוק נכסי המדינה ומכירתם לציבור. בהנחה שקובה קרובה מאוד לארה"ב, אין סיבה שהיזמים הקפיטליסטים לא ירתמו לאיתור יוזמות כלכליות. כלומר, עם חדירה הדרגתית של "אימפריאליזם" ישן וטוב מצד השכנה הגדולה שלצידה, עשויה קובה להפוך למדינה משגשגת.

מי שרוצה ליהנות ממגמה אפשרית שכזאת, יכול להתחיל לחפש הזדמנויות בחברות ציבוריות אמריקניות הפועלות בייזום באזור מדינת פלורידה. למשל: חברות תעופה מקומיות שעשויות ליהנות מהתגברות התכיפות של הטיסות האזוריות של אנשי עסקים. למשל: חברות לאספקת ציוד בנייה וציוד מכאני כבד. למשל חברות לפיתוח עסקי תיירות אזוריים. עם זאת, מדינות שהיו להן קשרים עסקיים ענפים עם קובה עלולות להיפגע מחילופי ממשל מהירים, במידה ויתרחשו. כך למשל חברות טבק דרום אמריקניות (כמו סנטה קרוז) שהחכירו קרקעות בהיקפים גדולים בקובה ניצבות בפני סדרה של תרחישים.

לשם איתור השקעות מוצלחות חשוב להקפיד ולחקור את החברות המדוברות שעשויות ליהנות מפריחה כלכלית בקובה. רצוי שיהיו חברות ציבוריות עם יכולת ניהולית מוכחת שידעה לנצל הזדמנויות ברבות השנים. כמו כן, שיש בהן סחירות מספקת. חברות פרטיות שמוחזקות על ידי תאגידים ציבוריים העוסקים בהשקעות, גם מרמזות. מי שמעוניין למצוא חברות ציבוריות הקשורות למדינצ פלורידה יכול לעיין באתר: FloridaTrend.com שממפה חברות ציבוריות שפעילותן מרוכזת במדינה. ברור שקיימות חברות במדינות סמוכות נוספות, ותאגידים אחרים שפועלים באזור. ולא פחות חשוב, להישאר עם האצבע על הדופק ולראות לאן מפתחת המדינה שצפויה להתעורר מתרדמת כלכלית עסקית בת כמה עשורים טובים.

מאת: חזי שטרנליכט

הכותב הינו יועץ לקשרי משקיעים בחברת תקשורת פיננסית. ספרו, המדריך למתחילים בשוק ההון הישראלי, התפרסם לאחרונה בהוצאת מודן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה