כי"ל ומדד המעו"ף: הדינמיקה תימשך?
בשנת 2007 היינו עדים לתופעה מרתקת: שוק המניות הישראלי הפך ל"בן ערובה" של תעשיית הדשנים הגלובלית, כשבראשה יצרניות הענק הקנדיות פוטאש – PCS (NYSE: POT), ומוזאיק (NYSE: MOS).
מה פירוש? ובכן, הקטר המרכזי לעליות השערים במדדי המעוף והת"א 100 במהלך השנה החולפת נמצא בדמותה של כיל, שמנייתה כמעט הכפילה את ערכה והפכה את כיל לחברה בעלת שווי השוק השני בגודלו בכל הבורסה בת"א, אחרי טבע כמובן. הראלי האדיר במניית כיל חלחל בסופו של דבר למניית חברת האם של כיל – החברה לישראל, שנהנתה גם היא משנת עוצמה יוצאת דופן של הכפלת ערך.
עם כל הכבוד לצים – ויש כבוד, ולמיזם הרכב החשמלי החדש, הרי ברור לכולם כי החברה לישראל, אשר הפכה לחברה בעלת שווי השוק השלישי בגודלו בת"א לאחר טבע וכיל, נהנית מגל עליות שמקורו הכמעט בלעדי הינו המומנטום העסקי והמנייתי האדיר של כיל, שתורמת כ-75%-80% מסך ערכה של החברה לישראל.
תחום האגרו-כימיה, עליו נמנית כיל כיצרנית של אשלג ופוספטים לחקלאות, זוכה לעדנה גלובלית מסיבות שכולנו מכירים: גידול טבעי באוכלוסיה; עלייה רציפה ומשמעותית ברמת החיים במדינות כמו הודו וסין, שבמביאה מצדה למעבר הולך וגובר מתזונה המבוססת על אורז, תירס ודגנים, אל צריכת מזון עשירה יותר הכוללת בשר; וכן התפתחות תעשיות האתנול והביו-דלקים למיניהן – כל אלו מהווים מנועי צמיחה ריאליים העומדים ביסוד העלייה המתמדת במחירי הסחורות החקלאיות השונות (ה-soft commodities), כשבראשן מחירי הגרעינים השונים – בעיקר תירס וסויה.
המשקיעים הגלובליים "תיגמלו" היטב במהלך השנה האחרונה את מניות חברות האגרו-כימיה השונות, והעלו את רמות התמחור של מניות אלו לגבהים חדשים שהן מעולם לא הכירו לפני כן. אכן תוצאה מבורכת מבחינת כיל, אך אליה וקוץ בה: מניית כיל הפכה יותר יותר לבבואה של מניות הדשנים הגלובליות – ובראש ובראשונה החברות הקנדיות פוטאש-PCS (מובילת שוק האשלג העולמי ומוזאיק (יצרנית הפוספטים הגדולה בעולם): אלו עולות – כיל עולה, ובעקבותיה החברה לישראל ואף השוק בכללותו; ואילו ירידות חדות במניות יצרניות הדשנים הקנדיות מיתרגמות חיש מהר למימושים בכיל, בחברה לישראל ובשוק הרחב.
האם גם ב-2008 יימשך ההייפ של מניות הדשנים? אנו מאמינים שכן, אם כי להערכתנו בעוצמה נמוכה יותר מאשר ב-2007. האם זה ימשיך לעשות טוב למניית כיל בפרט, ולשוק המניות הישראלי בכלל? ברור שכן. אך האם מדובר במצב אופטימאלי, שבו לענף גלובלי בודד יש השפעה כל כך גדולה על שוק ההון שלנו? את זה כבר תשפטו בעצמכם.