23% מאז פרוץ המשבר: המדד בברזיל ימשיך לרוץ?
לאחר 4 שנים רצופות של צמיחה ופריחה כלכלית, במהלכן חוותה כלכלת ברזיל שיפור דרמטי בנתוניה הבסיסיים בד בבד עם שוק מניות שנסק לגבהים, נשאלת השאלה האם תם עידן השגשוג.
לצד צמיחה כלכלית איתנה שנרשמה בשנים האחרונות, התמתן קצב גידול האינפלציה משיעור דו ספרתי של למעלה מ-15% לכדי 4.5% כיום (לא רחוק מהשיעורים הנצפים כיום בכלכלות המערב), ירידה משמעותית נרשמה גם בשיעור האבטלה (מ- 13% לכ- 7.4% כיום), הריבית הופחתה מרמה של 17% (ואף למעלה מכך בשנים קודמות) והתייצבה בחודשים האחרונים ברמה של 11.25%, כאשר לכך מתווספים עודף בחשבון השוטף, קיטון ביחס חוב תוצר, מגמה ברורה של התחזקות המטבע המקומי, גידול באשראי הבנקאי ועוד.
באותן שנים, הניב שוק המניות בברזיל תשואות פנומנאליות שהעמידו אותו כאחד השווקים הבולטים: תוך 4 שנים זינק מדד ה- Bovespa בכ- 190% (350% במונחים דולריים).
בבואנו לבחון את המצב כיום, נראה כי התמונה הכלכלית – פיננסית החלה להיסדק מעט, אם כי לעת עתה אין בסדקים אלו, להערכתנו, איום מהותי על שוק המניות בברזיל. אנו עדים כיום למשבר האשראי החמור הפוקד את ארה"ב והמאיים לסחוף את הכלכלה הגלובלית כולה. decoupling או לא decoupling, נראה כי אין כלכלה חסינה לחלוטין, גם אם עמידותה בעת משברים מעין אלו השתפרה בשנים האחרונות. וכך גם ברזיל. על פי תחזית קרן המטבע הבינלאומית, צפויה כלכלת ברזיל לרשום השנה האטה בקצב הצמיחה, אם כי בשיעור מינורי, כך שתיוותר בסביבת ה- 4%.
מה קורה בתחום המוניטארי? הנסיקה במחירי המזון והאנרגיה בשנה החולפת הביאה לעליית מדרגה בסביבת האינפלציה העולמית, וכך גם בברזיל, בה חלה עלייה באינפלציה מרמה של כ- 3% לכ- 4.5%. את מרבית העלייה ניתן לזקוף כאמור לעליית מחירי המזון והאנרגיה, ולא לעודף ביקושים מקומיים. בראייה קדימה, התחזיות מצביעות על סביבת אינפלציה הצפויה להיוותר ברמות הנוכחיות, כאשר התחזקות המטבע המקומי והאטת קצב הצמיחה בשכר הריאלי מהווים גורמים ממתנים. לפיכך, נראה כי קיים סיכוי גבוה יותר להמשך הפחתת ריבית מאשר להעלאתה.
אמרנו סדקים? לאמור לעיל נוסיף שהבנק המרכזי צופה כי לראשונה מזה 5 שנים תסתיים שנת 2008 עם גרעון של 3.5 מיליארד דולר בחשבון השוטף (לא נעים אך לא נורא), רפורמות מבניות חדשות לא נראות באופק וגם מחירי המניות כבר לא כל כך זולים. מדדי המניות בברזיל (MSCI Brazil, Bovespa) נסחרים ברמת מכפיל חזוי של 10- 11, גבוה מן הממוצע ההיסטורי – 7.3, ונמוך במעט מהרמה בה נסחר מדד ה- MSCI EM (12
לצד כל זאת, לא נמעיט בערכם של גורמים חיוביים אחרים בינהם, צפי להמשך הגידול באשראי ובהשקעות הון של חברות על רקע ירידה במחיר ההון, סיכון נמוך, כאמור, להתפרצות אינפלציה והעלאת ריבית, צפי להמשך גידול דו ספרתי ברווחיות החברות, תלות הולכת וקטנה בארה"ב (בשנים האחרונות הצטמצם הייצוא, כאחוז מהתמ"ג, לארה"ב בד בבד עם גידול ביצוא לסין) והמשך עליית מחירי הסחורות בעולם, המהוות כ- 30% מהייצוא של ברזיל. כך או כך, עם עובדות לא מתווכחים: מתחילת השנה התחזק הריאל הברזילאי מול הדולר בכ- 3.7% והתברג במקום גבוה בטבלת המטבעות.
מדד ה- Bovespa הינו אחד מבין המדדים הבודדים שהניב מתחילת השנה תשואה דולרית חיובית (כ- 5.4%) ובהסתכלות רחבה יותר מפרוץ המשבר (מחצית חודש יולי 2007) הניב המדד תשואה דולרית של 23% ! (12.5% במונחי מטבע מקומי) הרחק ממרבית שוקי המניות בעולם. סיבות אלו טובות דין בכדי להותיר את ברזיל כאחד היעדים המועדפים, ולא רק לתיירות.
* נכתב על ידי: עידית קלי נוה, מנהלת דסק שוקי הון גלובליים, יחידת המחקר בנק הפועלים.
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.