ארה"ב - שבוע של עליית תשואות לאורך כל העקום

נתוני אינפלציה גבוהים מהצפוי, בתוספת לרמזים מצד הבנק המרכזי כי תהליך הורדת הריבית הוא זמני עד לייצוב המצב בשווקים הפיננסים, גרמו למשקיעים להבין כי רמת התשואות הייתה נמוכה מדי.

בסיכום שבועי עלתה תשואת האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 11 נקודות בסיס לרמה של 2.02% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון הוסיפו 3 נקודות בסיס לתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 3.80%.

נתוני המאקרו בשבוע האחרון הצביעו על המשך ההאטה בכלכלה האמריקאית, בד בבד עם המשך לחצים אינפלציוניים בשל רמתם הגבוהה של מחירי הסחורות וחמרי הגלם. כך, אישורי הבנייה והתחלות הבנייה לחודש ינואר נותרו ברמתם הנמוכה, המזכירה את רמת השפל של ענף הנדל"ן מתחילת שנות ה- 90 וכך מדד אמון עסקים של פילדלפיה (מדד שנע במקביל לנתוני התמ"ג בארה"ב) ירד בחודש פברואר לרמה של 24- נקודות, רמתו הנמוכה ביותר מאז חודש פברואר 2001. למרות ההאטה העמוקה בפעילות במשק, הלחצים האינפלציוניים מסרבים לעת עתה לדעוך. מדד המחירים לצרכן של חודש ינואר עלה ב- 0.4% והעמיד את הקצב השנתי של האינפלציה על 4.3%, נתונים שהיו גבוהים מההערכות המוקדמות. גם מדד הליבה שאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון עלה בחודש ינואר בשיעור שנתי של 2.5%, רמתו הגבוהה מזה 11 חודשים.

המשקיעים שהעריכו עד לפני שבוע (על פי החוזים העתידים על ריבית הבנק המרכזי), כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית אל מתחת ל- 2% באמצע 2008, הבינו שמרחב התמרון של הבנק המרכזי הוא מוגבל, זאת בשל הלחצים האינפלציוניים. ולפיכך נרשמה בשבוע החולף עליית תשואות. בטווחים הקצרים של העקום הממשלתי, קטעה עליית התשואות רצף בן 9 שבועות של ירידת תשואות, שבמהלכו הגיעה התשואה על אג"ח ממשלתיות בעלות שנתיים לפדיון לרמה של 1.82%. בטווח הארוך של העקום נרשמה עליית תשואות זה השבוע הרביעי ברציפות.

אנו מוסיפים להעריך כי הבנק המרכזי ימשיך להוריד את הריבית במהלך ישיבותיו הקרובות ואולם עדיין מחזיקים בדעה כי הרף התחתון של הבנק המרכזי קרוב וכי מטרת השחרור המוניטארי היא להקל על המצוקה בשווקי האשראי (המתבטאת למשל בהנפקה של אג"ח קונצרניות בסכום של 40 מיליארד $ מאז תחילת החודש, היקף הנפקות המהווה שפל של 10 שנים). כאשר תיפתר מצוקה זו, לא יהסס הבנק להעלות את הריבית במהירות. חיזוק לעמדתנו זו התקבל השבוע מדבריו של חבר הבנק המרכזי, Richard Fisher, שנמנע מלהשתמש במילה מיתון כשאמר כי לדעתו התסריט הסביר ביותר הוא שתקופת ההאטה בארה"ב לא תהיה ארוכה וממושכת וכי את תשומת לבו לכדו דווקא התבטאויותיהם של מנהלים בכירים במשק המודאגים מהאינפלציה.

לאור זאת, אנו סבורים כי רמת התשואות של אג"ח הממשלתיות בעיקר בטווח הקצר של העקום עדיין נמוכה ובמהלך השבועות הקרובים יכולה עוד להמשיך ולעלות, במיוחד שהציפיות לאינפלציה הנגזרות משוק ההון עומדות על 2.19% ומשמעותן תשואה ריאלית שלילית למחזיקי אג"ח. מנגד לאחר עליית התשואות של השבועות האחרונים בקצה הארוך של העקום, בעתיד הקרוב יכול להתרחש תיקון זמני בתשואות כלפי מטה. יחד עם זאת, גם בקצה הארוך של העקום המגמה ארוכת הטווח תהיה של עליית תשואות ולפיכך למשקיע הממוצע שאינו משנה את אופן השקעתו לעתים תכופות, אנו ממשיכים להמליץ להימנע מהשקעה באג"ח הממשלתיות ולהתרכז בשוק הכסף.

ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 2.19% בטווחים הקצרים (1.97% לפני שבוע) ו- 2.36% בארוכים (2.29% לפני שבוע). גם השקעה ב- TIPS איננה מעניינת כיום ואולם להערכתנו למרות העלייה החדה בציפיות האינפלציוניות, היא עדיין עדיפה על השקעה באג"ח ממשלתיות, שכן למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית, מחירי הסחורות וחומרי הגלם נותרו גבוהים ויכתיבו קרוב לודאי קצב אינפלציה גבוה מהציפיות.

כל הכותרות

התשואה על אג"ח קונצרניות בדרוג AA עומדת על 3.51% ו- 5.58% לטווחים של שנתיים ו- 10 שנים בהתאמה. תשואה הגבוהה ב- 35 וב- 20 נקודות בסיס בטווחים הקצרים והארוכים בהתאמה ניתן למצוא באג"ח של חברות מהסקטור הפיננסי, הנחשבות מסוכנות מעט יותר.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה