10 טיפים להתנהלות נכונה בראיון עבודה
תמו החיפושים, הטלפונים ושליחת קורות החיים - הגיע הרגע של הראיון עצמו. לאחר שהתכוננתם רבות למעמד זה, להלן מספר טיפים וכלים אשר יקלו עליכם ויסייעו לכם להתמודד עם אופי השיחה, שאלות מקובלות, תשאול המראיין בסוף הראיון והמתנה לתשובה.
1. השתדל להיות רגוע - שום אסון לא יקרה אם לא תקבל את המשרה.
2. היֵה מרוכז במשימה - להציג היטב את יכולותיך בראיון. עליך לזכור תמיד את הדבר הבא: קבלתך לעבודה לא תלויה רק בך. גם אם תעורר רושם מצוין, לא מובטח לך דבר. כשאתה מנסה להציג את עצמך בדרך שהכי תתאים לארגון, זכור תמיד להיות אתה עצמך.
3. תן דעתך לדעות קדומות - הן קיימות גם אצלך וגם אצל המראיין ועשויות להשפיע על התנהלות הראיון. היה מודע למאפיינים החיצוניים ולרושם שהם מעוררים ופעל כדי להפיג השפעה שלילית אפשרית.
4. הפגן ביטחון עצמי –אל תנסה להציג תדמית מושלמת. התמקד כל העת ביכולות הרלוונטיות לתפקיד. הצג בתבונה ובצניעות את כישוריך ויכולותיך. אל תתלהב מדי, היה מודע לסגנון דיבורך ולמחוותיך. התנהל במתינות!
5. דבר אמת - אל תהיה יותר צדיק מהאפיפיור ואל תנדב מידע על חולשותיך. תן למראיין לגלות אותן – זה תפקידו.
6. ענה תשובות ענייניות - לעולם אל תשמיץ אנשים אחרים - אם היה לך ממונה גרוע אל תאמר זאת, אבל תוכל לתאר סיטואציה שבה לא ראיתם דברים עין בעין.
7. אל תזדרז לענות מיד על השאלות שתישאל - נסה לגלות, מתוך דבריו ושאלותיו של המראיין, מהי מטרתו, למה הוא חותר ומה הוא מנסה לאתר?
8. אם יש לך שאלות הצג אותן באופן ענייני - השתדל לשאול קודם כול על אופי התפקיד ואפיקי ההתפתחות בו, ולא להתמקד בשכר ובתנאי העבודה. לנושאים אלה הגע בסוף, אם המראיין לא טרח לדון בהם קודם לכן בראיון.
9. תן למראיין לסיים את השיחה - אם המראיין יאמר לך מתי תקבל תגובה – מה טוב. אם לא, שאל אותו מתי אתה רשאי לצפות לתגובה. במידה והמראיין ישאל איך המשרה נראית לך,גם אם אתה מתעניין במשרה אל תראה את התלהבותך. אמור שהמשרה נראית לך מעניינת ואתה רוצה לחשוב על שיחתכם ולחכות לשלב הבא. תרגל את המענה כך שתשובתך תישמע עניינית ומנומסת.
10. לאחר הראיון המשך לפעול! - נתח את המידע שאספת, בחן את טיבו של הארגון, נתח את הראיון ואל תפסיק את חיפוש העבודה עד לקבלת התשובה הסופית.
11. הערך נפשית להתמודדות עם דחייה - וזכור כי כל כישלון הוא סיכוי למשהו חדש ואולי טוב יותר. משפט זה לא נועד רק לעודד אותך, הוא הוכח כנכון פעמים רבות. זכור כי פעמים רבות לא התקבלת למשרה מסוימת לא משום שאיכויותיך אינן גבוהות דיין, אלא מסיבות רבות ומגוונות שאין להן קשר אליך. אל תיקח כמה "ימי חופשה" כדי לשקוע ברחמים עצמיים. המשך לנסות ולפנות למשרות אחרות כבר באותו יום שקיבלת את ההודעה על אי קבלת המשרה.
מאת שוקי שטאובר – אתר JOBNET
* שוקי שטאובר הוא בעל ניסיון של כ – 25 שנים בתחומים מגוונים של ייעוץ למנהלים בארגונים רבים בסקטור הפרטי והציבורי. כעיתונאי כתב וכותב שוקי שטאובר במרבית מגזיני הניהול בארץ. בין היתר, הוא משמש כבעל טור ראיונות קבוע באתר הדרושים הפופולארי ג'ובנט.