הדולר מקבל מכות שוב ושוב
הדולר ממשיך לצבור הפסדים כנגד העיקריים ונסחר יום ביומו בשפל חדש כנגד האירו. אתמול, הזוג אירו/דולר נסחר ברמה של 1.5647 - שיא של כל הזמנים. אמון המשקיעים כי הדולר עשוי להתאושש בתקופה הקרובה מאבד גובה, למרות החלטת הפדרל רזרב לפני מספר ימים להרחיב את התוכנית להלוואת כספים למערכת הפיננסית באמצעות מכרזי אשראי, בכך שילווה אגרות חוב ממשלתיות בהיקף של עד 200 מיליארד דולר לברוקרים ראשוניים, שאמורים להפיץ את האשראי לכלל המערכת הפיננסית.
נתוני המכירות הקמעונאיות השליליים מארה"ב הוסיפו לצניחת הדולר. נתוני ליבת מכירות הקמעונאיות התפרסמו מתחת לצפי השוק ונעמדו על רמה שלילית של 0.2%. זאת, ביחד עם רמה שלילית של 0.2% במכירות הקמעונאיות מחודש לחודש. ההאטה הכלכלית באמריקה נותנת את אותותיה בכל הרבדים ולא רק במגזר האשראי ושוק המשכנתאות המשני. נציין שביום שישי שעבר התפרסמו נתוני המשרות החדשות ללא המגזר החקלאי, כאשר הנתון הראה פיטורים דרמטים ולא גיוס עובדים חדשים.
הפדרל רזרב צפוי להכריז על גובה הריבית לטווח קצר ב-18 במרץ. כעת פער הריביות בין גוש האירו וארה"ב עומד על רמה של 1% וככל הנראה הפער יגדל בעוד 0.75% ויסתכם ב-1.75% לטובת האירו. הסיבה המהותית הזו עלולה לגרור את הדולר עד לרמות של 1.57 מול האירו בטווח המיידי.
היום יתמקדו המשקיעים במספר נתונים חשובים: בארה"ב, את תשומת הלב יתפסו נתוני מדד המחירים לצרכן וליבתו בשעה 14:30 (שעון ישראל), סנטימנט הצרכן בשעה 16:00 וכמובן נאומו של נגיד ה'פד', בן ברננקי בשעה 19:00.
דולר/שקל: בנק ישראל התערב במסחר של השקל לראשונה מזה 10 שנים, בכך שקנה מט"ח בשל ההתנהגות האנומלית של השקל בימים האחרונים. דילר מבנק ישראל, שביקש להשאר בעילום שם, העריך כי הבנק קנה מט"ח ב-200 מיליון דולר בשני גלים. בפעם האחרונה שראינו התערבות בנקאית בשוק הייתה בשנת 1997.
לפני ההתערבות נקבע שערו היציג של השקל על רמה של 3.403 לדולר ולאחר מסחר ספקולטיבי נמשך הדולר/שקל עד לרמות שפל של 3.35. הפעולה של בנק ישראל בלמה את ההתחזקות החדה של השקל, והחלישה אותו עד לרמות של 3.44 כנגד הדולר.
נדגיש כי סטנלי פישר, נגדי הבנק המרכזי הישראלי, התנגד בתוקף להתערבות בנקאית בשוק המט"ח והעדיף כי כוחות יקבעו את הטון. בחודש שעבר, הוריד הנגיד את הריבית לטווח קצר ב-0.5% והעמיד אותה על רמה של 3.75%, מה שהיה צריך לתמוך ביצואנים אשר מתלוננים כי התחזקות השקל פוגעת ביצוא וכמובן בכדי להימנע מהתמתנות הצמיחה הכלכלית בעתיד. הקיצוץ, כפי הנראה, לא השפיע על ביצועי השקל אשר המשיך להתחזק ורשם עליה של 13% מתחילת השנה הנוכחית, זאת ביחד עם התחזקות של 11% בשנת 2007.
אנו עשויים לראות פיחות של השקל, אך בספק אם התערבות חד פעמית יכולה למנוע את ההתחזקות של המטבע הישראלי כנגד הדולר, אשר ממשיך במסע ההיחלשות. נזכיר, כי ה'פד' יכריז על החלטת הריבית ב-18 לחודש, והדעה הרווחת בקרב האנליסטים היא הורדה חדה של 0.75% בריבית, מה שיגדיל את פערי הריביות ל-1.5% לטובת ישראל.
זהב: החוזה העתידי על הזהב רשם שיא חדש ונסחר ברמה של 1001.65 דולר לאונקיה, שיא של כל הזמנים, אולם המסחר במתכת היקרה נסגר סביב הרמות של 996.5 דולר לאונקיה בשל מימושי רווחים. הירידות הדרמטיות של הדולר בעולם וכנגד האירו בפרט, כמו גם הדאגות מאינפלציה, מושכות משקיעים רבים להכנס לפוזיציות לונג על הזהב בכדי לגדר עצמם. רק השנה הזהב רשם עליה של 20%, לאחר עליות של 32% בשנה שעבר. נראה כי הזהב עשוי לחזור ולהעלות בשל מחירי הנפט הגבוהים אשר מהווים זרז מהותי לעליות באינפלציה ומנגד ציפיות לקיצוץ חד בריבית ה'פד'.
נפט: מחיר החוזה העתידי על הזהב השחור סגר את יום המסחר אמש סביב הרמות של 110.2 דולר לחבית, אך לא לפני שנסחר בשיא של 111 דולר לחבית. מחירי הנפט עולים בעיקר בשל המסחר הספקולטיבי של משקיעים אשר מחפשים אלטרנטיבות השקעה זאת בשל הדולר החלש. מבחינה טכנית, פריצת רמת התנגדות של 111 דולר לחבית תמשוך את מחירי הנפט מעלה עד לרמה של 112 דולר לחבית נפט.