הסיבה האמיתית לקריסה ומה צפוי מכאן
התעשייה בארצות הברית חיה ובועטת! דומה כי חלף זמן רב מאז שגשגה כך. מדובר, כמובן, בחרושת השמועות. זו נפנפה מעליה בקלות את ניסיונות ההרגעה של מנכ"ל Bear Stearns, שאמר כי מצב הנזילות של בנק ההשקעות החמישי בגודלו בארה"ב איתן, אך הלין על כך שחרושת שמועות, לפיה המצב אינו כך, הביאה בכוחות עצמה להוצאת כספים ולריקון הקופה בפועל. גם Lehman Brothers, הבנק הרביעי בגודלו, הנמצא בקשרים ענפים גם עם חברות ישראליות, עלול ללכת בדרכה של Bear Stearns, אם לא ישכיל להדוף את חרושת השמועות בעניינו.
יתרה מכך, נראה כי השווקים מעוניינים להודות באשמה – אנו בצרות צרורות. לשיטתם, הגיע הזמן לסיים את שלב העדויות, לקבל את פסק הדין, אך אחר כך "לזכות בחנינה", באדיבות הבנק הפדראלי, ולצאת לדרך חדשה. מכשולים העלולים להיות בדרך, כגון תחזיות אופטימיות נוספות של אבי ג'וזף כהן, מוסרים מבעוד מועד. בגולדמן זאקס העבירו אותה מפקיד הכוהנת הגדולה.
במצב דברים זה, המערכות מיטלטלות ונתונים כלכליים נופלים על אוזניים ערלות. הבנק הפדראלי נוקט צעדים, כגון הורדות ריבית חדות (הערב הוא עשוי להוריד את ריבית הקרנות בשיעור העשוי להגיע לנקודת אחוז שלמה), המרת אג"ח מגובות משכנתאות באג"ח ממשלתיות, תפירת חבילת סיוע למוסד בנקאי כושל ועוד. הורדות הריבית "לא מסתדרות" עם מדדי המחירים הגבוהים (המדד עלה בשיעור גבוה מ 4% ב 12 החודשים האחרונים) ואילו ההתערבויות הישירות נתקלות בטיעונים כגון הנצחה של הקשיים והכשרת השרץ.
יש הקוראים לבנק הפדראלי לא להוריד את הריבית, כך שהשווקים יתנקו, אמנם בשיעורים חדים יותר, אך במהירות גבוהה יותר, כך שיוכלו לצאת מהר יותר לדרך חדשה. האוחזים בקו זה מזכירים כי גם קודמו של ברננקי, גרינספאן, שמסביר לאחרונה שוב ושוב מה קשה מצבם של השווקים בארה"ב, הוריד את הריבית ל 1%. בכך, נאמר, הוא סייע להכשרת הקרקע לתופעת מחזור המשכנתאות והסב פריים ומאידך תהה פומבית מדוע הורדות אלו לא הצליחו להביא לירידה בריביות הארוכות – שזו הייתה מטרתן מלכתחילה.
מולם, יש הטוענים כי הבנק הפדראלי התמהמה עם הורדות הריבית ועתה הן מתקשות להשפיע, שכן המשבר הפך מסוגיה פיננסית למשבר אמון של ממש.
עושה רושם כי בסופו של דבר יצליחו המאמץ האדיר המשולב – של הממשל האמריקאי, של הבנק הפדראלי ועמיתיו בשווקים המובילים, של הרשויות בנושא שוקי הדיור והמשכנתאות ועוד – ושיקולי התמחור – רבים מודים כי שוקי המניות בארה"ב מתומחרים בחסר ונחוץ להם קטליזאטור, זרז, כדי לפצוח בגל עליות חדש – כדי לאושש את השווקים. תרחיש סביר בהחלט הוא כי הדבר יתרחש עוד במהלך החודשים הקרובים.
השאלה שתיוותר היא, האם האירועים האחרונים יוליכו את עושי השוק להתנהגות רציונאלית יותר והאם הבנק הפדראלי ישכיל הפעם למנוע את ההשלכות השליליות של הורדות הריבית, כדי שזו לא תזרע את זרעי הפורענות הבאה. אין די בהסבר האירועים ברדיפת בצע בדיעבד, צריך לאתר תופעות כאלה בעת שהן מתהוות.
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות