למה מחיר הנפט מטפס? להלן 8 סיבות

שחף פרקש ממרקט פלייס. למה הנפט עולה?
שחף פרקש |

בימים האחרונים, מחירי חוזי הנפט הנסחרים בארה"ב שוברים שיאים. לדוגמא, ביום חמישי, 13 למרץ 2008, המחיר היומי הגבוה של חבית נפט אחת, נרשם על רמה של 111.00 דולרים. אז אם אתה שואל את עצמך למה מחיר הנפט מרקיע שחקים הנה רשימה של הסיבות העיקריות לכך:

ספקולציה של מקצוענים

תאגידי הפיננסים הגדולים, קרנות הפנסיה וקרנות הגידור, מגוונות את סל ההשקעות שברשותן באמצעות השקעה בסחורות. מנהלי ההשקעות המקצוענים שלהם פועלים כבר כמה שנים בכניסה מאסיבית לשוק הנפט, בעיקר בכיוון מעלה. ספקולנטים אלה מחזיקים בהסתכלות מגמתית על השוק כך שבכל רמת שיא חדשה הם מוסיפים לאחזקותיהם עוד ועוד חוזים. צורת עבודה זו גורמת לתנועה החדה, יותר ויותר מעלה, אבל היא גם זו שתגרום לבסוף, במקרה של חולשה מעבר לרמה מסוימת, להפוך לצלילה חופשית מטה.

חולשה של הדולר

ההיחלשות של הדולר האמריקני אל מול שאר מטבעות העולם הופכת את רכישת הנפט לזולה יותר עבור משקיעים מחוץ לארה"ב. לכן, אם מנקים את השפעות האינפלציה והמדד מגלים כי בעצם מחיר הנפט עלה אבל בצורה פחות חדה מזו הנראית לעין. בנוסף, משקיעים המחפשים הגנה בפני המשך הפיחות מגיעים, בנוסף לזהב, גם לרכישת נפט ובכך מעלים את מחירו.

ביקוש אמיתי לסחורה

עד עתה, מחירים גבוהים של הנפט היו מאופיינים בהפרעה לרכיב של היצע הנפט ופחות לשינוי ברכיב הביקוש. לדוגמא, בזמן מלחמת המפרץ, החשש היה מפגיעה באספקת הנפט לעולם ולא בעליית הדרישה לנפט. כעת המצב השתנה. הגידול בדרישת האנרגיה מצד סין הודו ושאר המדינות המתפתחות גרם למצב בו הביקוש לנפט מתגבר בקצב העולה בהרבה על יכולת הפקת הנפט בעולם. גם ההאטה הנוכחית במשק האמריקאי, אמורה רק להאט את המגמה אבל לא לבלום אותה.

השפעה של ארגון אופ"ק

ארגון אופ"ק (Organization of the Petroleum Exporting Countries) משתמש בכוחו ומגביל את האישור להפקת נפט כדי להשאיר את המצב על כנו. ישנן מספר חברות בארגון (וונצואלה, אירן ואלג'יר) אשר רואות במחירי נפט גבוהים חלק מאסטרטגיה רחבה יותר בעמידתן מול מדינות המערב.

וונצואלה

הסכסוך המתוקשר בין ממשלת וונצואלה לבין תאגיד אקסון (Exxon Mobil Corp.) הדגיש עד כמה ההשקעה במדינה זו בעייתית עבור חברות הנפט הגדולות. הסכסוך שלה מול שכנתה קולומביה הרע עוד יותר את המצב וכעת בלתי אפשרי לסמוך על אספקת נפט סדירה מאזור זה.

כל הכותרות

ניגריה

מאז פברואר 2006, אספקת הנפט מניגריה נמצאת בשפל בעקבות התקפות של מיליציות חמושות על צינורות נפט ודלק. כל עוד המצב הביטחוני העדין של מדינה זו אינו מתייצב, קשה לצפות להגדלת ההיצע ממנה לטובת שוק הנפט העולמי.

עיראק

לאחר שני עשורים של מלחמות מתוקשרות, מנסה ארה"ב לעזור לעיראק לשקם את תעשיית הנפט שלה. בינתיים השיקום מתקדם בצורה חלקית בלבד (אבל דווקא מחירי נפט גבוהים תורמים להחשת הקצב).

אירן

המתיחות בין אירן לכלל העולם המערבי באה לידי ביטוי באמברגו חלקי על תוצרת הנפט של מעצמה זו. אירן ממשיכה לטעון כי היא מעשירה אורניום לצרכי שלום (הפקת חשמל) ואילו ארגון האו"ם מתעקש כי העשרת האורניום מהווה איום ממשי על שלום העולם. מבחינת אירן הרווח הוא כפול. היא גם יכולה להפיק (מבחינתה לבזבז) פחות נפט והיא גם יכולה למכור אותו ביוקר.

לסיכום

מחיר הנפט נמצא עתה באזור קיצוני עבורו. כל ידיעה, טובה כרעה, אמורה לטלטל את השוק ולהניע את המחירים בחוזקה. סוחר שאיננו מקצוען, טוב יעשה אם יניח למסחר על חוזה זה ויתמקד בהשקעה בשווקים פחות תנודתיים.

מאת: שחף פרקש, אנליסט בכיר במרקט פלייס

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה