על הדולר ושוק המניות: האם יש קשר הפוך?
בשבועות האחרונים נחבט הדולר האמריקני, ושערו התדרדר לשפל של למעלה מעשור למול השקל – פחות מ-3.4 שקלים לדולר. אומנם בימים האחרונים התחזק הדולר בעקבות מהלכים שביצע בנק ישראל, אולם שערו הממוצע ברבעון הראשון צפוי להיות נמוך משמעותית בהשוואה לרבעונים האחרונים. בכתבה זו לא נדון במצבו של המטבע האמריקני, או בסיבות שהביאוהו עד הלום, כי אם בהשפעתו על החברות השונות בחלוקה ענפית. נשאלת השאלה, האם להחלשות הדולר השפעה חיובית או שלילית על שוק המניות המקומי?
לתיסוף בשקל השפעה בכמה מישורים:
1. חברות דואליות: כיום נסחרות בבורסה בתל אביב 55 מניות דואליות, קרי מניות שנסחרות בבורסות נוספות מלבד זו שבתל אביב. על פי רוב מדובר בחברות שנסחרות בארה"ב (בעיקר בנאסד"ק). בחלק ממניות אלו המחיר נקבע למעשה בחו"ל, כשהשוק המקומי עוקב אחר המסחר בחו"ל על מנת למנוע ארביטראז' (למשל: מניות טבע, נייס ועוד).
2. חברות מוטות יצוא: נכון לשנת 2006, 58% מהכנסותיהן של חברות המעו"ף נבעו מחו"ל. עדיין אין בידינו את נתוני 2007, שכן מרבית חברות המעו"ף טרם פרסמו את דוחותיהן, אך סביר להניח כי חלקן של ההכנסות מחו"ל מסך הכנסות חברות המעו"ף עודנו גבוה מ-50%. חלק ניכר מההכנסות הללו מתקבל בדולרים (גם אם המכירות לא נעשו לארה"ב, אלא למדינות המזרח הרחוק), ולכן להחלשות הדולר השפעה שלילית על הכנסותיהן של חברות אלו.
3. חברות עם הוצאות דולריות: לחברות רבות ישנן הוצאות צמודות לדולר. למשל: חברות התקשורת, האנרגיה וכו'. להחלשות הדולר השפעה חיובית על דוחות חברות אלו, שכן הוצאותיהן קטנות.
בעבר היה מקובל להניח שהדולר והמניות הם אפיקי השקעה אלטרנטיביים, שאמורים לפעול בכיוונים מנוגדים. האם נכון הדבר?
בחינת התנהגות שני אפיקים אלו על פני העשור האחרון מגלה, כי אין עקביות בהתנהגות שני האפיקים הללו:
• באמצע שנות ה-90 (1995-1998), לאחר משבר הבועה בבורסה, ועל רקע התחזקות הדולר למול השקל, ניתן לראות כי הדולר והבורסה אופיינו במתאם גבוה יחסית.
• בשנת 1998, על רקע משבר המט"ח העולמי, ניכרה התנתקות בין הדולר לבורסה. עד אמצע שנת 2000, התהפך המתאם בין האפיקים, כשהבורסה נהנתה מגאות חדה על רקע הנעשה בתחום ההיי טק, ואלו הדולר דווקא נחלש בשל זרימת כספים זרים להשקעות בישראל.
• בשנים 2000-2003, הלכו הבורסה והדולר בכיוונים מנוגדים, כשהבורסה סבלה מחולשה על רקע המשבר הכלכלי, והדולר טיפס על רקע ההדרדרות במעמדה הכלכלי של ישראל בעולם. גם בשנים 2003-2006 חלה התנתקות בין הדולר לבורסה, על רקע העליות שרשמו המניות והתחזקות השקל, כתוצאה מהשיפור הכלכלי במשק.
• בחודשים האחרונים, הדולר ושוק המניות המקומי, נעים באותו כוון – מטה. שוק המניות מושפע מהנעשה בשווקים המקבילים בעולם, בעוד שהדולר נחלש בישראל כחלק מטרנד עולמי ובהשפעת הגורמים שצויינו לעיל.
המסקנה המתקבלת הינה כי לאורך זמן אין מתאם קבוע בין שער הדולר למחירי המניות, והמתאם משתנה בהתאם לגורמים השונים שפועלים על כל אחד מהשווקים. עם זאת, יש לזכור כי במקרים חריגים, תנודות חריפות בשער החליפין מביאות לתגובה של בנק ישראל ולשינוי הריבית במשק – מה שלרוב גורר תגובה גם בשוק המניות, בשל היחס ההפוך שבין הריבית לבין שוק המניות.
בניתוח של התנהגות הענפים השונים נוכח הנעשה בדולר למול השקל, הרי שההשפעה של התיסוף האחרון בשקל משפיעה על כל ענף במידה שונה, בהתאם למאפייניו. בין הענפים שיושפעו לחיוב מהחלשות הדולר נמנים ענפי התקשורת והקמעונאות. השפעה שלילית צפויה בין היתר על ענפי הכימיה, הפרמצבטיקה והטכנולוגיה.