הדולר-שקל - צפוי מהפך? בניין קלפים אפשרי
על פי התיאוריות הכלכליות המקובלות השקל (מול הדולר) צריך להמשיך ולהתחזק והרבה ומאותן הסיבות שהתחזק עד כה, ישראל החזקה כלכלית, עם עודפי רזרבות ענקיים לעומת ארה"ב החלשה והשוקעת בגירעונות ענק. מה עוד שארה"ב רוצה את הדולר נמוך ועל מנת שלא לשקוע למיתון היא תמשיך להוריד ריבית ולהציף את המשק בנזילות.
מעצבי המדיניות הכלכלית בארה"ב מודעים לסכנת האינפלציה אבל עבורם מיתון זו סכנה גדולה יותר. בישראל, לעומת זאת, החשש הפסיכולוגי מאינפלציה גדול בהרבה וכיוון שמעצבי המדיניות מסרבים להאזין לנתניהו ולהחליף הדגש ממדיניות מוניטארית לפיסיקאלית יהיה קשה מאוד, לנגיד, להמשיך ולהוריד את הריבית מה ששוב יגרום ללחץ שיחזק את השקל. אלא מה? הביטחון בעוצמתה של כלכלת ישראל הולך ופוחת. עד לפני כחודשיים טענו כל מעצבי המדיניות בישראל שאין מה לדאוג, ישראל תמשיך לצמוח באון. האחרון ששמענו היה מנכ"ל האוצר בראיון לרדיו שבו אמר שמיתון בארה"ב זה דבר רע אבל כלכלת ישראל תצא בשלום בגלל עוצמתה, חוסנה ותפארתה. כך גם דברו אז הנגיד, שר האוצר וראש הממשלה. כעת מורידים הכול את תחזיות הצמיחה וכבר לא חוששים לדבר על האטה בישראל כתוצאה מההאטה בארה"ב.
כמו שאנחנו מכירים את התקשורת אז האפשרות למיתון בישראל עומדת לעלות לראש מהדורות החדשות. אם הציבור והמשקיעים הזרים יתחילו להאמין שמיתון בארה"ב יביא גם למיתון בישראל (שזה, אם תרצו או לא, נכון) השקל יתמוטט כבנין קלפים ברוח ולא משנה מה יראו הנתונים הכלכליים של ישראל.
עצתנו לידידנו היצואנים היא להגן מתחת ולהשאיר פתוח למעלה. כלומר, להגן כנגד ירידה של הדולר מתחת ל 3.5 או 3.4 ולקוות שהשקל יתמוטט (מין "צילינדר" בלשון השחקנים). אם השקל ימשיך להתחזק נעצרתם בתחתית שקבעתם ואם הוא יתמוטט תפסידו אומנם את עלות העסקה אבל הרווחתם בגדול בשוטף, תחשבו על כך.
אקספון. (סימול XFN ) - לפני כשנה וחצי, בסוף נובמבר 2006, בקרנו בחברה ונפגשנו עם גיא ניסנסון, הנשיא, המנכ"ל וגם בעל מניות בחברה. לא התלהבנו ללכת לאותה פגישה שהרי מה כבר אפשר למצוא בחברה קטנה שמנסה להדחק לטריטוריות של ענקיות התקשורת? ועוד בישראל? אבל הלכנו בכל זאת כיוון שהתרשמנו מאוד מהתוצאות, מקצב הצמיחה וממכתבו של המנכ"ל לבעלי המניות.
גם התרשמנו אז מעוד שלושה דברים שהופיעו בכתובים. ראשית, בבדיקה שעשינו באתרים הפיננסיים ראינו שהמתחרות של XFN אינן סלקום ובזק אלא AT&T, בלסאות' ובריטיש טלקום. שנית גילינו שהחברה, שרשומה בנאבאדה, מנוהלת מג'קסון מיסיסיפי ופועלת באנגליה ובישראל ולבסוף גילינו שהאיש המוביל, שגם ייסד את החברה, ניסנסון, הוא בעצם איש צעיר מאוד, ללא תואר הנדסי כלל אבל בעל תארים בתחום מנהל העסקים מאוניברסיטאות יוקרה בבריטניה ובנו של ידיד ותיק.
כל הדברים הללו סיקרנו אותנו מאוד ולאחר הפגישה המלצנו למשקיעים ללכת עם האיש הזה לטווח הארוך כי ראינו בו תכונות מסוימות שרואים באנשים אחרים שבנו אימפריות עסקיות. ולמי שמאמין במזלות אז העובדה שהחברה מתחילה דווקא בג'קסון מיסיסיפי מזכירה לנו מה קרה לחברה קטנה אחרת שנוסדה באותה עירה והפכה לחברת התקשורת הגדולה בעולם, וורלדקו, זוכרים? וגם שם האיש שעשה זאת לא היה מהנדס. אולי יש בג'קסון איזה מזל מיוחד אבל זה כבר ספור אחר.
ב-2005 הראתה אקספון מכירות של 24.3 מיליון דולרים ורווח נקי של 45,000 דולר. את 2006 סיימה עם מכירות של 38 מיליון דולר ורווח של 668 אלף דולרים וב - 9 החודשים הראשונים של 2007 הגיעו המכירות ל – 35.3 מיליון דולרים והרווח הנקי ל 1.42 מיליון דולרים. הערכה שלנו היא שברבעון האחרון של השנה מכרה החברה בכ 14 מיליון דולרים מה שיביא המכירות, ב 2007 כולה, לקרוב ל – 50 מיליון דולרים עם רווח של כ 2 מיליון ויותר או כ 18 סנט למניה.
אבל 2008 זה הספור המעניין יותר. למעשה מדובר, ב – 2008, על חברה שונה לחלוטין וקפיצת מדרגה גדולה. ראשית, אקספון השלימה, בשבוע שעבר, את רכישת החברה הבריטית Story Telecom . החברה הבריטית, שעד כה אקספון החזיקה ב-69% מהשליטה בה ושהיא המערכת שדרכה פועלת החברה באנגליה. זה מהלך שייתן לאקספון גמישות גדולה יותר בפעילויותיה בבריטניה עם הפוטנציאל של חדירה לאירופה. אנחנו מאמינים שהצעד הזה נעשה בעיקר על מנת להשתמש בחברה הבריטית לצרכים של רכישות באירופה. בפברואר עשתה אקספון צעד ענק קדימה כאשר רכשה את NTS Communications, Inc. מטקסס.
ההערכה הראשונית היא שכתוצאה מהרכישה, אקספון הופכת, ב 2008, לחברה עם מכירות של 110 מיליון דולר ורווח, לפני מס, של כ 14 מיליון דולרים. החברה מטקסס נרכשה לפי ערך של 42 מיליון דולר שחלקו ימומן במניות וחלקו בחוב. כתוצאה מהרכישה אקספון תהיה חברת ה - Non-ILEC, או CELC, הגדולה ביותר במערב טקסס עם 47,500 לקוחות עסקיים ובתי-אב (המונח ILEC מתאר חברת תקשורת שתקנת התקשורת של 1996 הקצתה לה אזור משלה. CLEC זה חברות שנכנסות לטריטוריה של בעלות הזכות ומתחרות בהן. ההתקדמות של ה – IT יצרה כמה CLEC ענקיות בארה"ב). NTS השקיעה לאחרונה 23 מיליון דולרים בפרישה של מערכות תקשורת אופטיות בטקסס ומספקת את מה שקרוי ה – " "Digital Triple Play או אספקה של טלביזיה, טלפוניה ואינטרנט מהיר על פס רחב דיגיטאליים ללקוחות.
כל מה שספרנו עד כה אינו כולל את הרכישה האחרונה, מתחילת החודש, והפעם באמצעות חברת הבת הישראלית Xfone 018 LTD.. XFN רכשה את תדירן שירותי תקשורת מחברת טיב טעם בעבור כ 12.8 מיליון דולרים. תדיראן תגדיל את היקף מכירות החברה לכ 135 מיליון דולרים ומבחינת XFN היא משדרגת את הסניף הישראלי בגדול.
מה שיצר כאן ניסנסון זו מערכת תלת רגלית עם תשתיות בארה"ב, אירופה ובישראל ומבוססת היטב מהבחינה המאזנית מה שייתן לו את המינוף הדרוש להמשיך ולרכוש ומן הסתם זה מה שיעשה.
אבל הדבר הכי חשוב כאן, כמו תמיד, זו ההנהלה בראשותו של ניסנסון. יש כאן מנהל שמשקיעים אוהבים להתלוות אליו וכאלו אין הרבה בישראל. אנחנו, כמנהגנו מאז ומעולם, קנינו קצת מניות לאחר הפגישה ב 2006 ונוסיף קצת בקרוב. למי שמאמין שהעולם ימשיך להתקיים אז יש כאן השקעה מאוד מעניינת לטווח הארוך.