הרבעון שבוול סטריט ירצו לשכוח: ברבעון הראשון הנאסד"ק איבד 14.3%
המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו ביום שני בעליות שערים, זאת לאחר ששר האוצר האמריקני הודיע על תוכנית חדשה לייצוב המשק, וחרף הירידות במניית חברת מארק (סימול: MRK). למרות העליות היום, המדדים המובילים חתמו את הרבעון הראשון בירידה החדה ביותר מאז המחצית הראשונה של שנת 2002.
פול נולט מנהל השקעות ב-Hinsdale Associates: "הרבעון הגרוע מאז המחצית השניה של 2002 ירשם בספרים להרבה מאוד זמן, הוא לא עומד להישכח בקלות"
"המשבר טרם הסתיים", כך אמר היום מנהל ההשקעות עמנואל סופר מ-Neuflize Gestion. "הוא יימשך עוד חודשים. השוק לא יכול להתאושש עד אשר נדע את עומק המשבר. אנחנו גם מוגבלים מבחינת ההשקעות, בייחוד במניות הבנקים".
מניות ענקיות הפארמצפטיקה, הנחשבות לרוב למניות דפנסיביות, סופגו היום פגיעה לא קלה. בעוד מניות חברת Merck (סימול: MRK) ומניות חברת Schering-Plough (סימול: SGP) הספיקו לצנוח טרום פתיחת המסחר ב-10% ו-17% בהתאמה, הם המשיכו את הצניחה במסגרת המסחר.
המדדים סוגרים היום את הרבעון הראשון של 2008, רבעון שהיה שחור עבור המשקיעים. כך, מדד הדאו ג'ונס ירד עד כה ב-7.9%, ה-S&P500 איבד 10.4% והנאסד"ק נפל 14.8%. מניות ענף הטלקום היו הגרועות ביותר מבין שלל מניות ה-S&P500, אפילו יותר ממניות הפיננסים.
בחודשים האחרונים חלה ירידה הדרגתית של תחזית הצמיחה לרבעון הראשון בארה"ב, כפי שעולה מקונצנזוס התחזיות. לצורך ההשוואה, בקיץ האחרון קונצנזוס התחזיות צפה צמיחה של 2.5% בכלכלת ארה"ב ברבעון הראשון של 2008, אולם כיום הקונצנזוס עומד על צמיחה של 0.1% בלבד ברבעון זה.
בבית ההשקעות גולדמן זאקס חוזים שהתחתית בכלכלה האמריקנית ובשווקים תגיע במחצית השנה, אולם ההתאוששות תהיה איטית. גולדמן יוצא נגד הקונצנזוס הקיים בשוק באשר להתאוששות מהירה ברווחי החברות ברבעון השלישי, וסבור כי השווקים יירדו ב-10% נוספים, הדולר ימשיך להיחלש והריבית תרד לרמה של 2% ותישאר ברמה זו עד שלהי 2009.
מדדים מובילים: מדד הנאסד"ק סגר בעלייה של 0.79% לרמה של 2,279 נקודות. מדד הדאו ג'ונס חתם בעלייה של 0.38% לרמה של 12,262 נקודות.
בסיכום רבעוני: מדד הדאו ג'ונס איבד 7.7%, מדד ה-S&P500 צנח בכ-10%ומדד הנאסד"ק השיל 14.3% מערכו.
מאקרו
מדד מנהלי הרכש של שיקגו הצביע על תנאים טובים יותר בחודש מרץ, כאשר האינדקס עלה ב-4 נקודות בהשוואה לחודש הקודם, ועצר ברמה של 48.2 הנקודות. יחד עם זאת ראוי לזכור כי עדיין מדובר על התמתנות בפעילות - קריאה נמוכה מ-50 הנקודות. העלייה באינדקס מיוחסת לקפיצה בהזמנות החדשות, נתון נוסף לחיוב הוא האינדיקטור של הפעילות היצרנית שגם כן עלה מעבר ל-50 הנקודות.
החוזים העתידיים על הזהב ננעלו בירידה של 15 דולר לשער של 921.5 דולר לאונקיה, לאחר שנסחרו בעלייה של 8 דולר לשער של 944.50 דולר לאונקיה מוקדם יותר היום.
כמו כן, החוזים העתידים על מחיר הנפט למסירה בחודש מאי ננעלו היום בירידה של 4.12 דולר, שהם 3.9%, למחיר של 101.5 דולר לחבית. זאת לאחר שאת המסחר של יום שישי סיים הזהב בירידה חדה של 18.20 דולר למחיר של 930.60 דולר לאונקיה בניימקס. הנפט סגר את יום המסחר האחרון של השבוע שעבר בירידה של 1.96 דולר, למחיר של 105.62דולר לחבית.
אמריקניות במרכז
מניות הפיננסים המשיכו לרכז עניין על רקע משבר האשראי והמחיקות הצפויות גם ברבעון הראשון של 2008. בית ההשקעות מריל לינץ' (סימול: MER) מסר היום כי הוא צופה שבנק ההשקעות השוויצרי UBS (סימול: UBS) ירשום מחיקה נוספת של 11 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2008.
מניות שבבי הזיכרון נסחרו על רקע החלטתה של החברה היפנית Elpida להעלות את מחירי השבבים ב-20%. מבין המניות הבולטות בענף נציין את מניית Micron Technology (סימול: MU), מניית Infineon Technologies (סימול: IFX) וכן את מניית Qimonda (סימול: QI).
בית ההשקעות מורגן סטנלי חתך את ההמלצה למניית וודאפון (סימול: VOD) ל"תשואת חסר" מ"תשואת יתר" בצל החשש כי החלטות מצד הרגולציה באירופה עלולות לפגוע ברווחי החברה.
ליהמן ברדרס (סימול: LEH) נסחרה בירידות בבורסת פרנקפורט על רקע טענות על הונאה נגד החברה היפנית מארובני, ותביעה לתשלום 350 מיליון דולר בעקבות טענות אלה.
פייזר (סימול: PFE) נסחרה אף היא בירידות כעת על רקע הפסקת ניסוי בתרופת הכולסטרול, קרסטור, על ידי חברת אסטרה-זנקה (סימול: AZN). זאת על רקע נתונים שליליים במסגרת הניסויים.
ישראליות במרכז
טבע הודיעה על רכישת החטיבה הגנרית של חברת התרופות הספרדית בנטלי (סימול: BNT) תמורת 360 מיליון דולר - פרמיה של 9% על מחיר השוק. לבנטלי קו מוצרים של כ-130 תרופות, והשוק העיקרי בו היא פועלת הוא השוק הספרדי, אולם יש לה גם אחיזה במדינות אחרות באירופה.
קבוצת משקיעים פרטיים בראשות מבטח שמיר רוכשת את גילת לוויינים בתמורה ל-475 מיליון דולר - פרמיה של 10% על מחיר השוק. מועצת המנהלים של גילת אישרה את הצעת הרכש והמליצה לבעלי המניות לקבל אותה. לפי התכנית, גילת תהפוך לחברה פרטית ולא תיסחר יותר בבורסה.
אלדין דיווחה היום על תנועות אחרונות של בעלי עניין במניה. לפי הדיווח, קרן בלקרוק הקטינה את החזקותיה באלדין ב-406.8 אלף מניות נכון ל-31 בדצמבר 2007, קרן מנינג אנד נאפיר רכשה 1.13 מיליון מניות בתאריך זה וקרן טרייסר קפיטל מכרה 1.12 מיליון מניות באותו תאריך גם כן - וחיסלה בכך את החזקותיה בחברה. כמו כן, פידליטי מכרה 126.8 אלף מניות אלדין ב-1 במארס 2008.