סוגרים רבעון בשוק הסולידי: המנצחים, המפסידים, פרשנויות הבכירים ואיפה היה חוף המבטחים
אין סוף סיפורים היו בשוק ההון ברבעון הראשון והעיתונים בעולם ניצבעו בכותרות מפחידות. את עיקר תשומת הלב תפסו כמובן מדדי המניות אבל התחום הסולידי היה גם הוא בדיוק המקום בכדי לחטוף את המכה. הריבית האמריקנית המשיכה לרדת, (עומדת על 2.25%), ריבית בנק ישראל נחתכה (ירדה ל-3.25%), הדולר התרסק וגרם לסטנלי פישר להתערב במסחר ולהכריז על תוכנית רכישת דולרים לשנתיים הקרובות, כל אלו השפיעו בעוצמה רבה על השוק הסולידי, וזה רק על קצה המזלג.
לאחר שהשבוע Bizportal בדק והביא את כל הנתונים, הטבלאות, פרשנויות הבכירים והאירועים הגדולים שקרו בשוק המניות. היום אנחנו מציגים את הנתונים של השוק הסולידי בסיומו של הרבעון הראשון, מרובה התהפוכות.
ברבעון הראשון המונח השקעה סולידית בשוק ההון הפך להיות נדיר, לאחר שבכל האפיקים חוו המשקיעים זעזועים קשים בעקבות משבר האשראי בארה"ב (משכנתאות הסאב-פריים) והמשך הידרדרותו של שוק המגורים האמריקני. אפשר להגיד שהמונח סולידי הפך להיות הרבה פחות סולידי.
חוף מבטחים באגרות החוב הממשלתיות צמודות מדד לטווח הרחוק
אגרות החוב הצמודות מדד שיקפו את האפיק הרווחי ביותר הרבעון, כאשר עיקר העליות באפיק מיוחסות לחששות המשקיעים שהנגידים יאבדו את השליטה על האינפלציה כתוצאה מהורדות הריבית והעלייה החדה במחירי המזון והאנרגיה.
מי שהשקיע באפיק האג"ח ל-2-5 שנים צמוד מדד רשם רווח הון ממוצע של 4%. כמו כן, מחיר האג"ח צמודות מדד בריבית קבועה רשם עלייה של 3.3% מתחילת השנה.
קטגוריית האג"ח צמוד מדד ל-7 - 10 שנים רשמה עלייה של 4% מתחילת השנה. קטגוריית צמוד מדד כללי עלתה ב-2.1%. המכה הקשה הגיעה באג"ח להמרה שרושם ירידה של 4.9% מתחילת השנה, זאת בניגוד לעלייה של 5.38% שרשם בשנת 2007.
אגרות החוב השקליות מסוג שחר עלו ברבעון הראשון בשיעור של 3.3%, יותר מתשואה של 2.2% שרשמו בכל שנת 2007. העליות הינן ברקע לירידת ריבית בנק ישראל לרמתה הנמוכה ביותר של 3.5% ובהמשך לכך מירידת התשואות לרמתן הנמוכה ביותר, כ-6.4% בשחר הארוך ביותר (מח"מ גדול מ-5 שנים).
תנודתיות רבה פקדה את שערי אגרות החוב צמודות דולר אלו הספגו את הירידות החדות ביותר וסימנו את אפיק ההשקעה הסולידי הגרוע ביותר, כאשר סיימו את הרבעון בירידה של 5.6%. השטר הירוק הצליח להיחלש בכ-10% מתחילת השנה, כאשר התיסוף בשקל העביר אותו ממחיר של 3.84 שקלים למחיר של 3.543 שקלים (נכון להיום).
ערן סטפק: "הקונצרנים חטפו מכה חזקה מאוד". יניב פאגוט: "המנצחים - האג"חים הממשלתיים"
ערן סטפק מנהל השקעות בכיר במיטב מוסר כי "האג"חים הקונצרנים חטפו מכה חזקה מאוד גם בשל העובדה כי רמת הסיכון הנתפסת שלהם עלתה. המשקיעים רוצים פרמיה גבוהה ובנוסף, קרנות הנאמנות ביצעו מכירות רבות של אג"חים, שנכפו עליהם בשל הפדיונות בקרנות עצמן, עובדה שגרמה לירידת מחירי האג"חים ועליית התשואות".
סטפק מוסר כי "סביר להניח שבעתיד נראה פשיטות רגל של חברות שהאג"חים שלהם נסחרים בתשואה גבוהה מאוד. כשהשוק מביא את האג"ח לרמת תשואה של 25% ומעלה, זה אומר שתהייה איזושהי בעיה בהחזרת החובות או שלא נראה את הכסף כלל. יכול לראות שברבעון הקרוב ימשיכו עליות השערים של תשואות האג"חים וזאת למרות העובדה שבשוק ישנן הזדמנויות רבות. נראה כי המרווחים בין האג"חים הממשלתיים לבין האג"חים הקונצרניים נפתחו בתקופה האחרונה, דבר שיצר הזדמנויות רבות בשוק האג"ח".
יניב פאגוט מנכ"ל פריזמה אקספרט מוסר כי "המנצחים של הרבעון היו האג"חים הממשלתיים שחזרו לככב, עובדה שהורידה את התשואות של האג"חים במיוחד באג"חים הממשלתיים בינוניים. אנחנו רואים כרגע אפטר שוק של משבר האג"חים הקונצרניים שחל בסוף 2007 ואחד הלקחים היה להעביר את הכסף וזאת בשל העובדה כי המשקיעים העדיפו בטחון על פני תשואה."
פאגוט מוסר כי "המגמה של נהירה לאג"ח הממשלתי תימשך ברבעון הקרוב וזאת בשל העובדה כי רב הגופים ימשיכו להתרכז באג"ח הממשלתי ובאג"ח הקונצרניות המדורגות".
רונן אביגדור: "פישר הכניס לשוק האג"ח אלמנט משמעותי של חוסר וודאות
רונן אביגדור מנהל קרנות הנאמנות של מנורה מסר כי "אם נבחן את שוק האג"ח מול שוק המניות ברבעון הראשון של השנה, נראה כי שוק האג"ח ניצח בגדול. עם זאת, מאז שפישר החליט על רכישת 10 מיליארד דולר בשנתיים נכנס לשוק האג"ח אלמנט משמעותי של חוסר וודאות שמגדיל את האפשרות להעלאת הריבית בטווח הקרוב".
"נראה כי שוק האג"ח נדבק בתנודתיות המאפיינת את השווקים העולמיים וזאת למרות שהמרווחים בין האג"חים הקונצרניים לממשלתיים נפתחו. קצב עליית השערים שאפיין את האג"חים ברבעון הראשון של השנה הוא היסטוריה ואני לא צופה כי בעתיד נראה עליות שערים דומות".
* כל הנתונים הינם נכונים לסגירת המסחר ב-31 למרץ.