שלב מלכודת הפתאים? שימו לב למספרים

אמנון פורטוגלי סוקר את מצב הכלכלה האמריקנית ומגיע למסקנה ברורה
אמנון פורטוגלי |

הרכישה של בנק ההשקעות בר סטרנס, החמישי בגדלו בארה"ב, ע"י בנק ג'יי.פי. מורגן בסיוע נדיב של הבנק המרכזי הפדרלי ופעולות נוספות של הבנק הפדרלי הביאה לתחושה שהרע מכל הינו מאחורינו ולבטחון שברננקי יצליח למנוע משבר. כתוצאה מכך ראינו עליות נאות בשוק המניות מרמה של מעט פחות מ-12,000 במדד דאו-ג'ונס ב-14 למרץ למעט יותר מ-12,600 במדד ב- 24 למרץ.

להערכתי עלייה זו במדד הינה מלכודת פתאים ואנו רחוקים מאוד מסיום המשבר בכלכלה האמריקאית ומסיום הירידות בשוק המניות. להערכתי אנו נמצאים רק בתחילת משבר רציני שתהייה לו השפעה שלילית על הכלכלה העולמית ועל המשק הישראלי ושיגרום לנפילה משמעותית בשוק המניות בארה"ב ובישראל.

ההצלה של בר-סטרנס, הייתה הכרחית מאחר והתמוטטות הבנק להשקעות היתה, כמעט לודאי, גורמת לפעולת שרשרת הרסנית במערכת הפיננסית העולמית עם תוצאות הרות אסון על הכלכלה העולמית. אולם רכישה זו לא פתרה את הבעיות שגרמו למשבר בשוק ההון שלא לדבר על אלו שהביאו למשבר בשוק הבנייה. היא לא שפרה את יכולת המערכת הפיננסית לעמוד בהתחייבויותיה ולא הפסיקה את הידרדרות המחירים בשוק הנדלן בארה"ב. מחירי הבתים ב-20 הערים הגדולות בארה"ב, ירדו בינואר 2008 ב-10.7% לעומת החודש המקביל בשנה הקודמת, הנפילה החדה מעולם. למרות הירידה החדה במחירי הבתים, עדיין מחיריהם גבוהים מאד ביחס להכנסה, ומכאן ליכולת הרכישה או לתשלום שכר דירה.

הערכות שונות מדברות על ירידה נוספת במחירי הבתים ברמה של כ- 15% ואף יותר בהתאם למיקום. כבר עתה יש כשמונה מיליון בעלי בתים עם ערך שלילי לבעליהם ((Negative Equity שערך ביתם נמוך מערך המשכנתא שלהם. גם מלאי הבתים נמצא ברמות שיא. ירידה נוספת במחירי הבתים תביא לגל נוסף במספר הבתים עם ערך שלילי, ולתמריץ להפסקת תשלומי המשכנתא. למעשה נוצר תהליך מתמשך המגביר את עצמו.

ירידת מחירי הבתים גורמת לירידה בתשלומי ובהחזרי המשכנתאות, לעלייה במספר עיקולי הבתים, וללחץ נוסף על מחירי הבתים כתוצאה ממכירות פומביות של בתים מעוקלים אלו. בנוסף, ירידת מחירי הבתים והפסקת תשלומי המשכנתאות מביאה לירידה בערך של ניירות הערך המגובים במשכנתאות, לסיבוב נוסף של מחיקות והפסדים במערכת הפיננסית ולמשבר אשראי עמוק.

כבר עתה ברור שהכלכלה האמריקאית נמצאת במיתון והויכוח הוא בעיקר על עצמתו וכמה זמן הוא ימשך. הנתונים בהחלט מדאיגים בעיקר בתחום התעסוקה. המשק האמריקאי אבד 85,000 משרות בשני החודשים הראשונים של 2008, המספר הגדול ביותר מאז 2003. גם לגבי אלו העובדים, השכר אינו מצליח להדביק את האינפלציה. השכר מתואם לאינפלציה ירד ב-0.8% ב-12 החודשים האחרונים עד פברואר 2008.

ירידת מחירי הבתים, פיטורים, עליות במחירי הדלק ובמחירי המוצרים הבסיסיים מקטינים מאוד את רכישות הצרכן האמריקאי המהוות שני שליש מהתל"ג האמריקאי. ואכן הצרכן האמריקאי מצמצם את רכישותיו. בפברואר הצריכה הפרטית בארה"ב בניכוי אינפלציה, היתה ללא שינוי מהחודש הקודם, השיעור הנמוך ביותר זה למעלה משנה. מעריכים שהצריכה ברבעון הראשון תעלה בקצב שנתי של 0.5% בלבד, הקצב הנמוך ביותר מאז 1991. המכירות הקמעוניות נפלו בחודשים האחרונים, הייצור התעשייתי ירד בכ-0.4% מאז יולי 2007. בנוסף מדד אמון הצרכנים Sentiment) ) בארה"ב ירד לרמה הנמוכה ביותר מזה 16 שנים.

גם השווקים הפיננסיים מרגישים את המיתון. שוק עסקאות החוב בעולם הצטמצם ברבעון הראשון של 2008 לרמה של מעט מעל 1,000 ביליון דולר, ירידה של כ-48% לעומת הרבעון הראשון בשנה שעברה. מספרים אלו מורים כי משבר האשראי הינו רחב היקף ומשפיע גם על הלווים העסקיים הבטוחים ביותר. השוק לעסקאות המובנות התמוטט לכ- 81 ביליון דולר ירידה של כ-89% לעומת הרבעון הקודם. ההיקף הנמוך ביותר מאז 1996. לא צפויה התאוששות בשווקים אלו השנה. התיקונים למעלה בשוק ההון ימשכו, הנפילה הרצינית בשווקי המניות תתחיל כאשר המשקיעים יקלטו שהמיתון ממשי ועמוק, שחברות ביטוח האשראי בבעיות חמורות ושהצלתן לא תצלח, שההפסדים הפיננסיים יגדלו ושהרווחיות תרד באופן חד, הן במערכת הפיננסית והן בתעשייה ובמסחר. * מאת: אמנון פורטוגלי מרצה (מהחוץ) בביה"ס למוסמכים במנהל עסקים בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א, דח"ץ בחברת אפריקה ישראל ניהול קרנות נאמנות בע"מ, בעל נסיון עשיר בניהול תעשייתי, בהון סיכון, ובבנקאות השקעות.

* הכותב עשוי להחזיק בניירות ערך שונים לרבות ני"ע המוזכרים במאמר זה. אין לראות במאמר זה עצה או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר או תוכנו אחראי בלעדית לכל נזק או הפסד שיגרם עקב פעולותיו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה