האם המשבר מאחורינו? שימו לב לשתי המעצמות
לאחר תקופה ארוכה בה העדפנו את שוקי המניות בגוש האירו על פני שוק המניות בארה"ב, אנו ממליצים מתחילת השנה לצמצם את החשיפה לאירופה תוך מתן העדפה לשוקי המניות בארה"ב. בבסיס המלצה זו עומדים שיקולים כלכליים - פיננסיים המעמידים את עתידה של ארה"ב בעמדת יתרון יחסי על פני אירופה.
ראשית דבר, הבדל מהותי, הטמון בין מדיניות הבנק המרכזי בארה"ב לבין זה בגוש האירו, בא לידי ביטוי כיום באופן ברור. מדיניותו המוניטארית של הבנק המרכזי בארה"ב (ה'פד') מכוונת להשגת שני יעדים עיקריים; שמירה על יציבות מחירים (אינפלציה) מחד, וצמיחה ברת קיימא מאידך. מנגד, מדיניות הבנק המרכזי בגוש האירו (ה-ECB) ממוקדת במטרה אחת בלבד והיא שמירה על יציבות מחירים.
שוני זה מוביל לכך שבעוד שה'פד' פועל נמרצות על מנת למנוע מיתון עמוק בכלכלה; תוך שישה חודשים הוא הפחית את הריבית ב-3% (ועוד היד נטויה) והגמיש את תנאי ההלוואות הישירות לבנקים, הרי שה-ECB נותר מאחור.
בציינו את איום האינפלציה שרובץ עדיין על המשק האירופי, מפגר ה-ECB בכל הנוגע להפחתת ריבית. אין זה אומר כי בעיית האינפלציה איננה קיימת בארה"ב, אולם ה'פד' מגלה גמישות בעת משבר וכאשר הוא שם את שני יעדיו על כף המאזניים – נוטה הכף לטובת הגנה על הצמיחה למול מיגור האינפלציה. כשמצרפים לכך את התחזקות מטבע האירו, התמהמהותו של ה-ECB עלולה לעלות ביוקר לחברות היצואניות ולהכביד על צמיחת הכלכלה של גוש האירו בעתיד, ועל סיכוייו להתגבר ביעילות על משבר האשראי. בעוד התחזקות האירו מכבידה על חברות יצואניות, דולר חלש משחק לטובת הייצוא של ארה"ב ועשוי לפצות על ההאטה מבית. זאת ועוד, כבר היום נשמעות התבטאויות מפי גורמים שונים על כך ששמירה על רמתו הגבוהה של האירו (בעיקר על רקע פערי הריבית) וחילוקי דעות באשר למדיניות הריבית עלולים לפעור סדקים בגוש האירו, שכזכור אינו הומוגני מבחינה כלכלית. הכף נוטה לטובת ארה"ב גם בהסתכלות על תחזית רווחיות החברות. בהתבסס על קונצנזוס ההערכות בשוק, צפויה רווחיות החברות הכלולות במדד S&P 500 לרשום בשנים 2008-2009 גידול דו ספרתי (11% ו-15% בהתאמה).
באירופה, צפויה השנה האטה משמעותית יותר בצמיחה; רווחיות החברות הנכללות במדד DJ Euro Stoxx 600 צפויה לרשום השנה גידול חד ספרתי (3%-4%) והאצה לכדי גידול של כ-10% ב-2009. נציין כי רמת המכפיל נמוכה על אף כל האמור לעיל, אין משמעות הדבר כי ניתן כבר לשים מאחור את המשבר הכלכלי - פיננסי בארה"ב. בהתאם, קשה להעריך, כמובן, עד כמה תחזיות המיתון כבר מגלומות בשווקים והיכן נמצאת נקודת השפל. כך, בשבועות הקרובים נהיה עדים, ככל הנראה, להיחלשות נוספת בנתונים הכלכליים בארה"ב. עם זאת, בראייה ארוכה יותר, נחישותו של ה'פד' להחזיר את כלכלת ארה"ב למסלול צמיחה וכמה שיותר מהר נותנת לה יתרון יחסי.
* הכותבת היא מנהלת דסק שוקי הון גלובליים, יחידת המחקר של בנק הפועלים.