"הבהלה לצמודים": איפה מוצאים 8% מתחילת השנה?

ערן סטפק מבית ההשקעות מיטב סוקר את שאירע בשוק האג"ח בשבוע החולף
ערן סטפק |

האם "נצמדים לצמודים" תהיה ההגדרה האופטימלית לשבוע המסחר החולף בשוק אגרות החוב או שמא "הבהלה לצמודים" תשקף יותר את מה שהתרחש בו? אני אבחר את "הבהלה לצמודים" שכן לטעמי זוהי ההגדרה היותר מדויקת. אז לאחר שכבר לפני כ-10 ימים פורסם מדד המחירים לצרכן שהפתיע כזכור בעליה של 0.3%, נמשכה ההסתערות על הצמודים גם בשבוע החולף כאשר גם העלאת הדרוג של ישראל ע"י מודיס תומכת בכך מעט.

העליות לא פסחו על אף חלק מהעקום כאשר הן הלכו והתעצמו ככל שמח"מ האג"ח גבוה יותר.

בסיכום שבועי הצמודים הקצרים עלו בכ-0.4%-0.6%, בבינוניים העליות הגיעו עד לכדי 1% ובאגרות החוב הארוכות כ-1.25%. יש לזכור כי השבוע האחרון מתווסף לעליות הנמשכות כבר מתחילת השנה ובמקרים מסוימים (בעיקר במח"מים בינוניים) מגיעות כבר ל-8%!

לעומת זאת, באגרות החוב השקליות המסחר היה שקט מאד עם שינויי שער מינוריים כך שבמצטבר אגרות החוב השקליות בעיקר "זחלו" את התשואה, כך שתשואתן נשארה פחות או יותר כפי שהיתה בתחילת השבוע. כפועל יוצא מהתאור הנ"ל התרחבו ציפיות האינפלציה כפי שהן משתקפות משוקי האג"ח והן חצו את רף שלושת האחוזים כמעט לאורך העקום, כאשר במקרים מסוימים הפער אף מתקרב לכדי 3.5%.

האם אלו באמת הציפיות האינפלציוניות של הפעילים בשוק בשנים הקרובות או שמדובר בתגובה חזקה בשל המדד הגבוה האחרון ומתחושת "מה שהיה הוא שיהיה"? באגרות החוב הקונצרניות נמשכה, ובעצמה רבה, מגמת העליות באגרות החוב החזקות/מדורגות כנגזרת של עליות השערים החדות באגרות החוב הממשלתיות הצמודות.

כך יכולנו לראות עליות שערים של כ-1.5%-2% (בשבוע!) באגרות חוב כדוגמת שופרסל, חברת החשמל, בנק דיסקונט ודומותיהן. אציין בעולות גם את אגרת החוב של חברת אבגול שזינקה השבוע בלמעלה מ-6%, בעקבות כשלון החברה להגדיל את סדרת האג"ח הנוכחית, נסיון שיצר לחץ כבד על האג"ח בתקופה שקדמה להנפקה.

הלחץ הכבד השתחרר כאמור כך שבאופן אירוני משהו (אך לא באמת מפתיע) הכשלון דווקא הועיל למחזיקי האג"ח הנוכחיים. באגרות החוב ה"חלשות" יותר, הבלתי מדורגות, נרשמה השבוע סופסוף רגיעה וזאת לאחר תקופה ארוכה של ירידות שערים חדות. נראה כי לחץ הפדיונות בקרנות הנאמנות המשקיעות בסקטור קטן משמעותית השבוע, ובנוסף מדווחות חברות לא מעטות כי הן קונות בחזרה את אגרות החוב שהנפיקו וכך רושמות רווחים נאים. כל אלו, יחד עם התשואות הגבוהות שלעיתים מגיעות עד לכדי 30%-40% לשנה, מורידים ככל הנראה את תאבונם של המוכרים למכור בכל מחיר, וכך, מעבר לרגיעה ברוב ימות השבוע, ניתן היה לראות בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע ניצנים ראשונים של עליות שערים בסקטור, מה שלא התרחש כבר חודשים ארוכים.

מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות מיטב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה