אחיו התאום של השקל - בחיים לא תנחשו
לאחרונה ,ישנן לא מעט דעות, כתבות והתבטאויות אודות השקל אל מול הדולר וסל המטבעות. ובמיוחד הטפות חוזרות ונשנות מצד בנק ישראל, אודות הצורך להתרגל ולהגן בטווח הארוך מפני תופעת "השקל החזק". לא, לא תמצאו אותי, הפעם לפחות, מביע דעה לכאן או לכאן, האם השקל צריך לעלות או לרדת, וגם לא אסתבן בתחזית, אם כי הנקודה שעליה אני מצביע,מדברת בעד עצמה.
אנסה להתרכז בעובדות בלבד ולהשאיר את הפרשנות להן לקוראים האינטליגנטים. ובכן, עד כמה השקל חזק, אם בודקים זאת באופן אובייקטיבי מול מטבעות אחרים?
מבדיקה מהירה שערכנו, עולים הנתונים המדהימים הבאים:
מנובמבר שנה קודמת, עת החל השקל להתחזק באגרסיביות אל מול הדולר, עלה השקל בכ-13%. אם ההנחה הרובצת היא, כי ידם של המשקיעים הזרים בדבר וכי "אין מה לעשות מול תופעות כלל עולמיות" ,הבדיקה האולטימטיבית היא ההשוואה מול מטבעות ה"בריק" (המדינות המתפתחות). ובכן, ממש באותה תקופה, הרובל הרוסי כמו הריאל הברזילאי, התחזקו בכ-5% בלבד! פחות ממחצית התחזקות השקל. עוד לא הזכרנו בכלל את הלירה הטורקית שבכלל נחלשה ב7%!.
ולסיום, הקינוח: בואו ונעשה ביחד תרגיל מחשבתי קטן, אולי אנחנו לא יודעים מול איזה מטבע להשוות את השקל? נניח כי הנכם מבקשים לגדר או לסחור בשקל מול הדולר גם בימים ובשעות שאן כאן מסחר רציף ואו נזילות, באיזה מטבע דומה הייתם בוחרים כבעל התנהגות דומה? חישבו טוב, איזו מדינה מכל המדינות שעל הגלובוס, יכולה להיות דומה מאוד במאפייניה הכלכליים,הגיאופוליטיים הגיאוגרפיים והתרבותיים למדינת ישראל? איזו מדינה דומה מאוד בתל"ג לנפש? צעירה יחסית? שיהיה ניתן לגזור ממנה את התנהגות המטבע שלה אל מול הדולר?.... טוב, אז לפני שאתם מתאמצים כל כך, ולמי שהתאפק ולא קרא את ההמשך, לצערי עליי לבשר לכם כי טעיתם.
שוויץ! היא ולא אחרת. נכון, היא ממש לא דומה לנו ובכל הפרמטרים האפשריים, אבל הפרנק השוויצרי הוא ממש אחיו התאום של השקל! (מזה כבר כמה שנים). עובדה. מה אנו למדים מכך? מבולבלים? גם אנחנו.
מאת: רמי אורדן, מנכ"ל משותף באקספרט בית ההשקעות