טירוף מניות היתר נגמר? ראו את האג"חים שלהן
השבוע החולף בשוק אגרות החוב היה הלכה למעשה תמונת ראי מדויקת לשבועות שקדמו לו, כך שהפעם נרשמו מימושים כבדים בשוק אגרות החוב הממשלתיות וכנגזרת גם בשוק אגרות החוב הקונצרניות המדורגות, ומנגד אגרות החוב הבלתי מדורגות רשמו עליות שערים חדות מאד.
בהלת עלית מחירי הסחורות, שגררה בעקבותיה עליה משמעותית בציפיות האינפלציוניות, ולכן גם ציפיה לעלית ריבית בישראל, היא זו שגרמה, יחד עם מימושים טבעיים, לירידות השערים החדות בכל שווקי אגרות החוב (פרט כאמור לאגרות החוב הבלתי מדורגות). בסופו של דבר נותרה השבוע ריבית בנק ישראל על כנה, אך המשקיעים נותרו עם החששות, שכן גם בהודעת הריבית עצמה הבהיר בנק ישראל שהוא לא יהסס להעלות את הריבית במידה ושיעורי האינפלציה יחייבו זאת. כל אלו, יחד עם עליית מחירים בלתי פוסקת מתחילת השנה (קוראיו האדוקים של הטור זוכרים בודאי את תשואת ה-8% מתחילת השנה בחלק מאגרות החוב הצמודות ועד לסוף השבוע הקודם) גרמו לירידות שערים של כ-1.5% באפיק הצמוד השבוע, כמעט לכל אורכו של העקום (מלבד אגרות החוב הקצרות ). גם באגרות החוב השקליות, כאמור, היו השבוע ירידות שערים חדות, אם כי מתונות יותר מאלו שהיו באלו הצמודות, גם בגלל ירידת הדולר וגם בשל העובדה שאגרות אלו כבר תקופה ארוכה פיגרו בתשואתן לעומת אגרות החוב הצמודות. במצטבר ירדו השבוע השחרים בשיעורים של פחות מ-1% בטווח הקצר- בינוני ו כ-1% בטווחים הבינוניים - ארוכים.
למרות שהיה סוער השבוע בשוק הממשלתי, השוק הקונצרני, ובעיקר החלק הבלתי מדורג שבו, מספק כהרגלו סערות משלו, והשבוע המטוטלת נטתה דווקא לכיוון החיובי, כאשר הניצנים לכך ניבטו כזכור כבר בימים האחרונים של שבוע המסחר הלפני אחרון. בעוד שבאגרות החוב המדורגות/חזקות כדוגמת הבנקים הגדולים, חברת חשמל, בזק , קבוצת אי.די.בי וכ"ו אין כמעט סלקטיביות והן נעות בכיוון אחד בהתאם למה שקורה בשוק אגרות החוב הצמודות הממשלתי, הרי שהקורלציה בין אגרות החוב ה"חלשות" (לא מדורגות) לבין שוק אגרות החוב הממשלתי היא אפסית עד בלתי קיימת לחלוטין, כאשר שם המשחק כאן הוא סלקטיביות. זיהוי נכון של חברות שאגרות החוב שלהן מניבות תשואה שהיא הרבה מעבר לסביר במצבן, כלומר משקפת רמת סיכון מוגזמת מאד, יכולה, בפיזור הנכון, להניב תשואה מעולה. כך, למשל, אגרות חוב רבות מאד של חברות עלו בחזקה ב-10 ימי המסחר האחרונים ובכך תיקנו חלק מהירידות שבאו קודם לכן. הדוגמאות רבות (רשימה חלקית): אגרות החוב של דנירקו עלו ממחיר השפל שלהן בקרוב ל-9% ניו הוריזון, נתנאל גרופ, אלוני מיתר, ואינטרקיור זינקו בכ-10% , אאורה ניתרה ב-12% , חנן מור ב-15%, והגדילו לעשות בסר פרויקטים בזינוק 21% ודיירקט קפיטל שעלתה ביותר מ-23% תוך 3 שבועות! כזכור, רוב אגרות החוב הללו ואחיותיהן, שלא הוזכרו כאן, היו אך לפני מספר שבועות מוקצות מחמת מיאוס ומחמת הפדיונות הכבדים שהיו בקרנות הנאמנות המשקיעות בהן. כך שכפי שהיה קשה להיפטר מהן בתקופה הקשה, כך קשה עתה לרכוש אותן ללא עליית שער משמעותית.
מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות מיטב.
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.