8 סיבות טובות להתחיל לדאוג
לפי נתונים מקדמיים שפירסם משרד המסחר האמריקאי' התוצר המקומי הגולמי (GDP) של ארה"ב צמח ברבעון הראשון של 2008 בקצב שנתי של 0.6% (מתואם לאינפלציה), ללא שינוי לעומת הרבעון האחרון של 2007.
מספרים אלו קבלו כותרת חיובית באחד העיתונים הכלכליים "בשורות טובות לכלכלה האמריקנית: התמ"ג צמח ב-0.6% ברבעון הראשון". הערכתי לתוצאות אלו הפוכה לחלוטין.
ההשוואה שעשה העיתון לציפיות האנליסטים אין לה מקום ואילו השוואה לתוצאות הרבעון הקודם מורה על ההידרדרות המהירה של המשק האמריקאי. הבעייתיות מסתתרת בפרטים המשקפים העמקה של המשבר בנדל"ן, האטה רצינית בהיקף ההשקעות למגורים ולעסקים, וחולשה בצריכה הפרטית.
אציין מספר נתונים:
1. במונחים של תמ"ג לנפש, צמיחה של 0.6% משמעותה התכווצות. האוכלוסיה בארה"ב גדלה בכ-1% לשנה. צמיחה בתמ"ג הנמוכה מ-1% משמעותה ירידה בתוצר לנפש.
2. חלק ניכר מה'צמיחה' בתוצר ברבעון הראשון נובע מגידול במלאים שהוסיפו 0.8% לצמיחה המדווחת. בניכוי גורם המלאי, הצמיחה במכירות של המוצרים Final Sales of Domestic Product)) הייתה שלילית, ירידה של 0.2% ברבעון.
התמ"ג כפי שדווח, צמח ב-0.6% בשני הרבעונים האחרונים. אך השוואת התמ"ג בניכוי העלייה או הקיטון במלאים – מורה על הידרדרות מהירה, מצמיחה של 2.4% במכירת המוצרים ברבעון האחרון של 2007 לירידה של 0.2% ברבעון הנוכחי. הגידול במלאים - ייצור למלאי שלא נמכר, הינו גורם שלילי בתקופה של האטה, ומראה על ציפיות למכירות שלא התממשו. נתן לצפות להקטנה דרסטית במלאים שתביא להקטנה בתמ"ג ברבעון הבא. 3. כל מרכיבי ההשקעות, בניה למגורים, מבנים לתעשייה ולמסחר, וכן השקעות עסקיות בציוד ובתוכנה נמצאים עכשיו במגמת קיטון - בצמיחה שלילית. ברור עכשיו שהמשבר בהשקעות התפשט מבניה למגורים לנדל"ן מסחרי ולהשקעות קפיטליות של הסקטור העסקי. 4. השקעות בציוד ובתוכנה והשקעות עסקיות (שלא למגורים) עברו לירידה ברבעון הראשון. אלו נתונים מהותיים מכיון שהשקעות אלו הן בהתאמה גבוהה להתחלת מיתון, והירידה בהשקעות אלו הינה ציון ברור לכך שהכלכלה האמריקאית נמצאת עתה במיתון.
5. ההשקעה בבנייה למגורים צנחה בקצב שנתי של 26.7%, קצב הירידה הגבוהה ביותר מאז המיתון של 1981. השקעות העסקים גם הן היו נמוכות עם ירידה של 2.5% בעקבות ירידה של 6.2% בהשקעות במבנים, וירידה של 0.7% בהשקעות בציוד. הירידה בהשקעות אלו, למגורים ובהשקעות עסקיות מבשרת רעות ומצביעה על אפשרות לצניחה בהשקעות ב-2008, במיוחד בהשקעות עסקיות.
6. הצמיחה בקצב הצריכה פרטית נחלשה לקצב שנתי של 1.0% בהשוואה לגידול של 2.3% ברבעון הרביעי של 2007.
7. גם הדולר החבוט לא הצליח לעורר את הייצוא שהואט לקצב שנתי של 5.5% בלבד לעומת גידול של 8.1% בשנה הקודמת ו-8.4% ב-2006.
8. נתוני האינפלציה המסורסים, ללא מחירי מזון ואנרגיה מורים שהשיעור השנתי של מדד המחירים לצרכן הגיע ברבעון הראשון ל-2.2%, בעוד שהמחירים לסחורות ושירותים שנרכשו ע"י הצרכן האמריקאי עלו ב-3.5%. שימוש בנתוני האינפלציה האמיתית הייה מורה על ירידה בתמ"ג של כ-0.3% עד 1%.
שוק הנד"לן משקף ומזין את המשבר
בשוק הבנייה למגורים, על פי נתונים מסוף אפריל, מכירת בתים חדשים במרץ 2008 מתנהלת בקצב של 526,000 בתים חדשים (למשפחה בודדת – Single Family ) לשנה, ב-36.6% פחות מהמכירות במרץ 2007, הקצב הנמוך ביותר מזה עשרים שנה. הזמן שיקח למכור את מלאי הבתים החדשים (ללא התחשבות בבנית בתים חדשים נוספים) שהייה 8.4 חודשים באוקטובר 2007, עלה ל- 11 חודשים בסוף אפריל.
הסתכלות על מלאי הבתים הכולל העומד למכירה יחד עם קצב בנית הבתים החדשים מורה שהמצב חמור עוד יותר. קצב התחלת בניית בתים חדשים למשפחה בודדת הינו 680,000 לשנה, והיצע הבתים הכולל למשפחה בודדת עומד עכשיו על כ- 1 עד 1.5 מיליון בתים. בהתחשב בקצב בנית הבתים החדשים תדרשנה לפחות שנתיים וכנראה שלש לעיכול מלאי זה לרמה סבירה. כתוצאה מכך, מספרי הרישוי וההתחלות של בתים חדשים ירדו עד שמספר הבתים המוצע למכירה יעוכל וירד לרמה סבירה. מחירי הבתים החדשים שירדו בשנה האחרונה ב-13.3% ימשיכו לרדת לרמה הרבה יותר נמוכה והרווחיות בשוק הבנייה תרד.
בשוק הנדל"ן המסחרי, על פי דיווח של מנהלי חברת גנרל אלקטריק, מסתבר כי במהלך הרבעון הראשון של 2008 חלה ירידה מהותית של כ-60% במכירת נדל"ן מסחרי בעולם, ובשבועיים האחרונים של הרבעון נרשם קיפאון מוחלט בעסקות נדל"ן.
הצמיחה בשני הרבעונים האחרונים היתה החלשה ביותר מאז 2001. היכולת של הצרכן האמריקאי להמשיך בקניות מאותגרת ע"י הקטנת זמינות האשראי, האפקט השלילי של ירידת העושר הנובע מירידת ערך הבתים, ועלית המחירים של האנרגיה והמזון. מספר גדול והולך של פיטורים ואיבוד מקומות העבודה יגדיל את הלחץ על הצרכנים, ויוביל להקטנת ההכנסות ולאיבוד נוסף בביטחונם. אלו הן בשורות רעות לכלכלה האמריקנית.
מאת: אמנון פורטוגלי מרצה (מהחוץ) בביה"ס למוסמכים במנהל עסקים בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א, דח"ץ בחברת אפריקה ישראל ניהול קרנות נאמנות בע"מ, בעל נסיון עשיר בניהול תעשייתי, בהון סיכון, ובבנקאות השקעות.
* הכותב עשוי להחזיק בניירות ערך שונים לרבות ני"ע המוזכרים במאמר זה. אין לראות במאמר זה עצה או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר או תוכנו אחראי בלעדית לכל נזק או הפסד שיגרם עקב פעולותיו.