אלביט מערכות – איזו בעיה עלולה להעיב על הדוחות?

יואב בורגן מתכונן לדוחותיה של אלביט מערכות ובוחן את הבעיות בהן היא עלולה להיתקל
יואב בורגן |

ביום שלישי הקרוב תפרסם אלביט מערכות (סימול: ESLT) את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של שנת 2008.

כבר כתבנו בעבר על רמת הויזביליות (כושר נראות) הגבוהה מאוד של אלביט, בכל הקשור לצמיחתה העתידית: לאלביט צבר הזמנות (backlog) של כ-4.6 מיליארד דולר, כאשר 70% ממנו מיועד לביצוע במהלך השנים 2008-2009. אם לוקחים בחשבון כי בנוסף לכך יש לחברה צבר נוסף, "רך" יותר בהיקף של כ-1 מיליארד דולר (הכוונה להזמנות רכש של צבא ארה"ב, שעדיין מצויות בתהליך קבלת ההחלטות לאישור תקציבים בפנטגון), הרי שלאלביט מובטחות הכנסות לשנתיים וחצי קדימה, לכל הפחות.

אך הבעיה הגדולה של אלביט כיום אינה קשורה לפוטנציאל צמיחתה העתידית, בוודאי אם לוקחים בחשבון את המגמות הגלובליות הכל כך חיוביות מבחינת הביזנס של אלביט: ריבוי הקונפליקטים צבאיים, או סמי-צבאיים, בעצימות נמוכה, "שגשוג" תחום ה-homeland security נוכח איומי הטרור העולמי, והצורך לחדש ולשדרג פלטפורמות צבאיות רבות עקב הלחימה המתמשכת בעיראק ובאפגניסטאן.

בעיית הבעיות של אלביט היא מחוץ לשליטתה, והיא בעצם כיום הצרה הגדולה ביותר של כמעט כל תעשיית הייצוא הישראלית: חולשתו הנוראית של הדולר. כאילו שלא די בהיחלשותו המתמשכת במהלך שנת 2007, הרי שבמהלך הרבעון הראשון של 2008 המשיך הדולר להיחלש בכ-9% (!) לעומת הש"ח. מבחינתן של מרבית היצואניות הישראליות, אשר עיקר מכירותיהם נקוב בדולרים כאשר חלק ניכר מהוצאותיהן (שכר עבודה) הינו שקלי, מדובר באתגר לא פשוט, כאשר ליצואניות בינוניות וקטנות יש כאן אסון של ממש ש"מעלים" כמעט את כל רווחיהן.

ככל שמדובר ביצואניות גדולות יחסית, כמו אלביט והתעשייה האווירית, אז חולשת הדולר, כפי שהיא היום, אמנם לא צפויה להעביר אותן להפסדים, אך היא מאוד פוגעת ברווחיות הנוכחית שלהן.

בהקשר הספציפי של אלביט, חשוב לציין כי יש לה "נסיבות מקלות": כחמישית מהכנסותיה של אלביט הן שקליות (למשרד הביטחון הישראלי); כחמישית נוספת הן מכירות לאירופה; רוב הרכש של החברה מתבצע בדולרים; וכ-20% מעובדי החברה הינם מחוץ לישראל (כלומר מקבלים שכר עבודה שאינו שקלי). "הנסיבות המקלות" הנ"ל, ויחד עם פעילויות גידור שונות שעושה החברה, צפויות למנוע מאלביט מלהתקרב להפסדים, אך עדיין - למרות הגידול המרשים במחזור החברה, קשה לראות כיצד תצליח אלביט ליהנות ממינוף תפעולי כלשהו. כלומר, רמתו הנוכחית של הדולר מקשה מאוד על אלביט לשפר את רווחיותה התפעולית הנמוכה היחסית – עקב האכילס ההיסטורי של אלביט.

* הכותב הוא אנליסט בבית ההשקעות לידר שוקי הון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה