מספר סיבות לבורסה להמשיך לקרטע
שנה לא קלה עוברת עד כה על המשקיעים בבורסות בעולם ובישראל, מתחילת השנה ירד מדד המעוף בכ-10% , מדד היתר 120 ירד בכ-19% וזאת בדומה לירידה שחלה במדד ת"א 75.
כפי שאפשר לראות, הירידות במניות השייכות לשורות השנייה והשלישית בבורסה גבוהות מהירידות במניות המעוף. מדדי ה-75 והיתר מציגים 'תשואת חסר' באופן עקבי לעומת המעוף לאורך שנים והסיבות ידועות וגם יש להן שמות (כי"ל, חברה לישראל, מכתשים אגן, ותסלחו לנו אם שכחנו עוד אחת או שתיים מהחריגות הנ"ל). למרות הירידה במדדי המניות ולמרות שלמשקיע לטווח ארוך נראות כעת חלק מהמניות כהשקעה סבירה בהחלט, (במיוחד אם בוחנים את האלטרנטיבות) ישנם מספר גורמים אשר יעיבו על מניות אלו ויקשו על יכולתן לחזור לשווי הכלכלי שלהם.
ננסה לסקור חלק מהבעיות שצפויות ללחוץ את מניות אלו גם ברבעונים הקרובים:
1. האטה בעולם, במיוחד בארה"ב ואירופה שהינן יעדי הסחר העיקריים של ישראל גורמת לירידה בביקושים ולהחרפת התחרות, דבר זה פוגע ביתר עוצמה בחברות קטנות יותר אשר אינן מסוגלות לאורך זמן לספוג ירידה ברווחיות או מעבר להפסד לדוגמא ההרעה בחברת תדירגן שפרסמה היום את דוחותיה ובה ניתן לראות ירידה בהכנסות במונחי מט"ח !!!.
2. עליית מחירי חומרי הגלם והאנרגיה, מעלה משמעותית את עלויות הייצור, וכתוצאה מכך את עלות המוצר הסופי לייצרן, דבר שאינו טריוויאלי בתקופת מיתון. לדוגמא חברת אל על, שעליית מחיר הדלק הסילוני, תפגע קשות בתוצאותיה.
3. התחזקות השקל מול מטבעות העולם – השקל התחזק כ-13% מול הדולר, 8% מול היורו ו-15% מול הפאונד מתחילת השנה. מדובר במכה קשה ביותר שיורדת ישר לשורה התחתונה, ומקשה מאוד על המשך קיומן של כל חברות התעשייה בישראל. לדוגמא חברת גדות מיכליות שפירסמה דוחות כספיים לאחרונה, אלביט מערכות וכל חברה יצרנית אחרת שמייצרת בישראל ומוכרת בחו"ל.
4. עלייה בהוצאות המימון – האינפלציה שחוזרת, לא רק מקשה על הצרכן הסופי, אלה גם מכבידה על החברות אשר חובן בדר"כ צמוד למדד, סביבה אינפלציונית כפי שמסתמנת כרגע, תעלה את סעיף המימון ותפגע בתוצאותיהן – לדוגמא – תפתחו כל חברה שתחת הקטגוריה נדל"ן ותמצאו את הפגיעה.
5. גידול באבטלה במשק – בחודשים הקרובים כתוצאה מההרעה במשק, ניתן לצפות לגלי פיטורי עובדים מאותם חברות שנקלעו לקשיים כתוצאה מהסיבות שמניתי בסעיפים הקודמים. מפוטרים אלו ימצאו בעיקר במגזרים שתורמים תרומה נכבדת לצריכה הפרטית – ההיטק והתעשייה המסורתית. גלי פיטורים אלו יביאו לירידה בצריכה הפרטית וכתוצאה מכך לפגיעה בחברות המבוססות צריכה פרטית מקומית.
6. האטה בהכנסות המדינה ממיסים – כתוצאה מהאטה שאנו חווים מסתמנת כבר עכשיו תחילת מגמה של ירידה בהכנסות ממיסים, עקב כך יהיה קשה מאוד לאוצר להמשיך את הרפורמות המבורכות מתקופת נתניהו, וכן להשיק פרויקטים של השקעה בתשתית. דבר זה יגרור האטה בפעילות חברות התשתית.
לסיכומו של דבר, גאות ושפל הן תקופות ארוכות שההשפעות שלהן מדורגות ופרוסות לאורך זמן ובמספר ממימדים, לא צריך להיכנס למרה שחורה מכיוון שכפי שאמרתי בתחילה, חלק גדול מהמניות כבר היום מתמחרות את הקשיים שכבר כאן, ושבדרך.למשקיע הסבלן עוד צפויות הזדמנויות רבות לחזור להשקעה בשוק.