הצרות שבדרך - הן יבואו כנחשול

חזי שטרנליכט, אנליסט בישיר בית השקעות, מסתכל על המדד הגבוה
חזי שטרנליכט |

ברגעים אלו ממש מתהווה גל אזהרות הרווח הבא שינחת על שוק ההון הישראלי, אי שם בשלהיי הקיץ הקרוב. הרבעון השני הולך לקבל האבסת אינפלציה, בדומה לזו שאירעה ברבעון השלישי של 2007. למעשה, עיקר הגידול בקצב המחירים שהתחלק בדרך כלל באופן נורמלי בין הרבעונים, צפוי להתרחש לעת עתה ברבעון הקרוב.

הוצאות המימון של החברות הציבוריות עתידות לרשום גידול חד ברבעון הנוכחי, ולייצר בעיה רצינית בשורה התחתונה. עוד לפני שהתפרסם מדד המחירים של חודש מאי, שיגיע רק באמצע יוני, אפשר לסכום את שני המדדים הראשונים לרבעון: מרס ואפריל, ולקבל עלייה של 1.8%. נזכיר כי אי שם בתחילת אפריל הנוכחי צפו בשוק כי שני המדדים הללו יסתכמו בעלייה של 0.4% (!).

הצפי הנוכחי של מחלקת המחקר למדד המחירים במאי עומד על 0.8%. כך שהאינפלציה החזויה לרבעון השני תעמוד על כ-2.6%. גם אם מדד מאי יפתיע לחיוב ויהיה נמוך מהתחזיות, עדיין קיבלנו התקדמות מהירה של מדדי המחירים. איך הדבר משפיע? אם חברה משלמת חוב צמוד מדד בריבית של 5% בשנה, הרי שההוצאה הרבעונית שלה על מימון נאמדת ב-1.25%, כשמוסיפים לכך אינפלציה של 2.6%, מקבלים הוצאות מימון בשיעור של 3.85% - זינוק של פי 3 (מול תרחיש של אינפלציה מאופסת).

כמובן, שקיים תרחיש בלהות שבו נראה את הקצב נמשך גם אל תוך הרבעון השלישי והלאה. כלומר, בהנחה שבנק ישראל לא יצליח להתערב ולווסת את הקצב באמצעות מדיניות הריבית שלו, והיא תמשיך לדהור קדימה כחלק מהמגמה של הספקולנטים ברחבי תבל, שמזניקים את מחירי האורז, החיטה, הנפט והסחורות וכל מה שהם יכולים להמר עליו (ושאינו 'מניות'), אנו עלולים להמצא במחוזות אחרים לגמרי בסוף השנה.

אבל לעת עתה, מסתמן כי חלק מגל עליות המחירים שאירעו לאחרונה נבע מניצול של סוחרים מקומיים את הבהלה. במידה והעליות שבוצעו על ידי רשתות המזון והקמעונאים היו "מזויפות" בחלקן, כלומר – הן הסתמכו יותר על הפאניקה הציבורית מאשר על בעיות בהיצע. הרי שאחרי הפוגה מסוימת הסוחרים אמורים "להיתקע" עם חלק מהסחורה וגל ירידות מחירים עשוי להגיע. תרחיש שכזה – משמעותו שהאירוע מבחינת החברות הציבוריות הוא נקודתי במידה מסוימת (האינפלציה של מרבית השנה מתנקזת ברבעון אחד).

אך גם אם תרחיש זה נקודתי, הרי שעדיין – אנו עומדים בפני צבר מדדים של הרבעון השני שיעורר שמות בהוצאות המימון של החברות, ויוביל ככל הנראה לגל אזהרות רווח לקראת פרסום תוצאות הרבעון השני. נראה כי עבור המשקיע הנבון, יש צורך לתת עדיפות להשקעה במגזר האג"ח (בעיקר הצמוד במח"מ הבינוני) על פני המגזר המנייתי. יחד עם זאת, ניתן לאתר (בפינצטה) מניות של חברות שהוצאות המימון שלהן אינן גדולות או שאינן צמודות, והן יכולות לצלוח את התקופה במידה רבה יותר של הצלחה. הסקטורים שנותרים מועדפים על ידינו הם הקמעונאות, המזון, הבטחון ובמידה מסוימת גם הטכנולוגיה. בתחום הנדל"ן חשוב לשמור על סלקטיביות מירבית, כשמנסים לאתר מציאות.

מי שמעוניין להכנס לאפיק השקלי ביתר שאת בימים אלה, מבצע מהלך ספקוליטיבי במידה מסויימת. מומלץ להמתין לפחות עד פרסום מדד המחירים לצרכן של חודש מאי (לקראת אמצע יוני), או לפני כן - להחלטת הריבית של הנגיד בהמשך החודש, לפני שמהמרים על היפוך המגמה באפיקים הצמודים.

מאת: חזי שטרנליכט

* הכותב הינו אנליסט במחלקת המחקר של ישיר בית השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה