הבורסה באחד העם - נהנית משני העולמות
שימו לב לגרף בתחתית הכתבה, הקו האדום מייצג את מדד השווקים המתעוררים של MSCI, הקו הצהוב – מדד ה-S&P 500 האמריקני (500 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בשוקי ההון בארה"ב), והקו הלבן – מדד ת"א 100.
מה שניתן לראות, די בקלות, בהחלט עשוי להפתיע: הבורסה בת"א מתנהגת ברמת מיתאם גבוהה הרבה יותר לשוק המניות האמריקני מאשר למדד המניות בשווקים המתעוררים. יתרה מזאת: בעוד שהמדד המניות בשווקים המתעוררים מתנהג באופן תנודתי ומפחיד למדי, הרי שנראה כי הבורסה בת"א "רגועה" יחסית, ומושפעת בעיקר מכיווני המגמה המגיעים מארה"ב. חשוב בהקשר זה להסביר ממה מורכב מדד השווקים המתעוררים של MSCI: מדד זה מכיל 937 מניות מ-25 מדינות שונות, המוגדרות כ"שווקים מתעוררים" עפ"י פרמטרים כלכליים שונים (צמיחה מאקרו-כלכלית וכיו"ב). המדינות ה"כבדות" ביותר, מבחינת משקלן במדד, הן כמובן מדינות ה-BRIC: רוסיה, ברזיל, סין והודו, אך עם נציגות משמעותית גם של טייוואן, קוריאה ומקסיקו.
שוקי המניות בשווקים הנ"ל יודעים כמאוד תנודתיים, בוודאי בשנים האחרונות. מה שעוד יכול להסביר את התנודתיות הגבוהה של מדד השווקים המתעוררים של MSCI, זה הייצוג המכובד למדי של מניות אנרגיה הרגישות מאוד להתנהגות מחירי הנפט והגז הטבעי: חברות כמו פטרוברס מברזיל, גזפרום ולוקאויל מרוסיה, ו-CNOOC הסינית.
ממצא מעניין נוסף, שגם הוא עשוי להפתיע חלק מאתנו, הינו כי שוק המניות הישראלי, ברמות התמחור הנוכחיות שלו, אינו יקר במונחים השוואתיים בינלאומיים: מכפיל הרווח של מדד ת"א 100 נע כיום האזור ה-15, בדומה לרמת המכפילים הנוכחית של מדד השווקים המתעוררים של MSCI (15-16), אך נמוך הרבה יותר מרמת המכפילים בשוק האמריקני כיום: מכפיל הרווח של ה-S&P 500 עומד כיום על 23-24, שלא לדבר על ה-NASDAQ (37-38).
המסקנה הסופית די מעודדת: נראה כי הבורסה בת"א נהנית כיום משני העולמות: מצד אחד, היא נהנית מהתמחור הזול יחסית של השווקים המתעוררים, בוודאי ביחס לשוק האמריקני. מצד שני, שוק המניות הישראלי אינו סובל מן התנודתיות הנוראית של השווקים המתעוררים, אלא "רגוע" יותר – בדומה לשוק האמריקני.
מאת: יואב בורגן, אנליסט מחלקת המחקר של לידר שוקי הון.