השטר הירוק נחבט שוב

השטר הירוק חזר לרשום הפסדים בזירה הגלובלית, על אף איתות מכיוונו של הפדרל ריזרב כי אין בכוונתו להמשיך ולקצץ בריבית בתקופה הקרובה.

הפסימיות כלפי כלכלת ארה"ב ממשיכה לקבל גיבוי דרך הנתונים הכלכליים החלשים כששוק הדיור ממשיך להדרדר ואיתו ביטחון הצרכנים ונכונותם לצרוך. בפרוטוקולים שפירסם הפדרל ריזרב במהלך השבוע האחרון צויין כי שיעור האבטלה צפוי לגדול עד ל 5.7% ותחזית הצמיחה עודכנה מטה ל 0.3% עד 1.2% בעוד תחזית האינפלציה עודכנה מעלה עד ל 2.4%. המשקיעים קיבלו בשורות אלו ושלחו את המדדים המובילים בוול סטריט לירידות שערים כשהשבוע נסגר בטריטוריות שליליות.

מספר התבטאויות ניציות כלפי האינפלציה וסימני אופטימיות מכיוונה של הכלכלה הגדולה בגוש האירו, גרמניה, העניקו תמיכה משמעותית לאירו. היציבות היחסית אותה מפגינה הכלכלה האירופית מאפשרת לבנק המרכזי לרכז את מדיניותה כלפי האינפלציה והובילה לספקולציות בשוק כי אנו עשויים לראות עליית ריבית נוספת עד לסוף השנה. התבטאותה של קריסטין לגראנג', שרת האוצר הצרפתית, כי יש לרסן את התחזקותו של האירו אל מול הדולר והיואן הסיני, חלפה ללא התייחסות כשהשטר האירופי היחיד ממשיך לרשום רווחים.

עיקר תשומת הלב תופנה השבוע לכיוונה של ארה"ב אשר תיפתח את שבוע המסחר באיחור קל על רקע יום הזיכרון החל ביום שני הקרוב. ביום שלישי יפורסמו מכירות הבתים החדשים ובטחון הצרכנים, אשר על פי התחזיות העגומות עשויים לעודד את המשך מכירתו של השטר הירוק. בהמשך השבוע יפורסם התמ"ג הראשוני והזמנות מוצרים ברי קיימא. באירופה יפורסם מדד המחירים לצרכן הראשוני בסוף השבוע, אשר צפוי להצביע על קצב שנתי של 3.5% ולהעניק תמיכה לאירו.

בין הפטיש לסדן

השקל סיים את השבוע כשבמהלכו התחזק עד לכדי 3.3070 אל מול הדולר ותשומת לב המשקיעים נישאת אל עבר החלטת הריבית של בנק ישראל ביום שני הקרוב. פירסום המדד האחרון אשר הצביע על עליה של 1.5% בחודש מאי והעמיד את קצב האינפלציה השנתי על 4.7% היווה גורם עיקרי בהתחזקותו של המטבע הישראלי. השאלה בקרב הכלכלנים אינה האם תועלה הריבית אלה בכמה תועלה, מרבית ההערכות מתמחרות העלאה של כ 0.25% אך יש גם המצדדים בהעלאה של 0.5%. בשנים עברו, להתחזקותו של השקל אל מול השטר הירוק הייתה השפעה מרסנת על האינפלציה, אך כעט אנו נוכחים, כי על אף התחזקות השקל, האינפלציה ממשיכה לדהור. להתחזקותו הדרמטית של השקל השפעה שלילית ביותר על היצואנים אשר נאנקים תחת הקושי להיוותר תחרותיים על רקע התייקרות מרכולתם באופן יחסי או לחלופין שחיקת הכנסתם הראלית.

התערבותו של בנק ישראל לא יכלה לכוחות השוק נכון לרגע זה, והשפיעה בטווח הקצר בלבד. בהינתן תפקידו של בנק ישראל שהינו שמירה על יציבות המחירים, ככל הניראה תתרכז מדיניותו בהחזרת האינפלציה לטווח היעד של 1% עד 3%, ולכן הפתעה בה תועלה הריבית במעל ל 0.25% הינה בגדר אפשרות סבירה ביותר.

סחורות:

הנפט המשיך לנסוק מעלה לאחר ירידה מפתיעה של כ 5.4 מליון חביות במלאים של ארה"ב. לאחרונה נשמעים יותר ויותר קולות המעריכים כי ההיצע העתידי לא יעמוד בביקושים הגדלים, ספקולציות אלו מהוות זרז להמשך זרימת ביקושי קניה על הנפט גם לחוזי יוני. מההיבט הטכני, פריצה של רמת ה 127$ לחבית הובילה לזרם קניות נירחב על אף התקרבותם של מדדים רבים לרמות של קניות יתר. כעת נושאים המשקיעים עיניהם אל עבר פריצת רמת ההתנגדות ב 135 כשההערכות רבות צופות כי הנפט עשוי להגיע עד לכדי 150$ לחבית כבר בשנה הקרובה אך יש להיזהר מתיקונים חדים אשר הופכים יותר ויותר שכיחים.

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה