להשקיע בסחורות חקלאיות

בתקופה האחרונה, במקביל למשבר הפיננסי העולמי התופס כותרות חדשות לבקרים, עולה לכותרות תחום נחבא יחסית - שוק הסחורות החקלאיות. במשך שנים רבות תחום זה נחשב לא אופנתי וזכה להתייחסות מועטה יחסית, אך בשל ההתפתחויות האחרונות מופנה אליו תשומת לב הולכת וגוברת.
מבט תעודות סל |

בחודשים האחרונים נחשפנו להשפעה הרחבה של מוצרי היסוד הנצרכים ע"י הרוב המכריע של אוכלוסיית העולם. עלייה ברמות המחירים בתחום זה נוגעת בכיסה של כלל האוכלוסייה ובפרט נחשבת לגורם משפיע מהמעלה הראשונה על מצב העוני בעולם כולו.

לעלייה הניכרת במחירי הסחורות ישנה השפעה גם על כלכלות העולם שסובלות מהתעוררות האינפלציה, דבר שמשפיע על מחירי נכסים כגון אג"ח ומניות, ומחייב תגובה של בנקים מרכזיים בצורה של העלאות ריבית.

מספר גורמים משפיעים על הזינוק במחירי הסחורות החקלאיות: 1. גידול באוכלוסיית העולם- גידול טבעי, עלייה בתוחלת החיים ודורות ללא מלחמת עולם. 2. עלייה ברמת החיים- עקב הצמיחה, התרחבות מעמד הביניים ועלייה כוללת ברמת החיים בהודו ובסין המביאה לגידול בביקוש למזון בכלל ובפרט למזון "איכותי" יותר-דגנים ובשר. 3. התפתחות תחום הדלק הביולוגי- שימוש בדלקים המופקים מסחורות חקלאיות כגון תירס, סוכר וסויה מעלה את הביקושים לסחורות אלה, מקטין את כמות התוצרת החקלאית הפנויה ודוחף את מחירי התוצרת החקלאית כלפי מעלה. 4. התייקרות במחירי האנרגיה והדשנים המהווים תשומה מרכזית בחקלאות. 5. התחממות כדור הארץ – תופעה המתאפיינת בבצורות קשות (אוסטרליה, אוקראינה), אסונות סביבתיים ( סין, מינמאר) ושינויי אקלים הפוגעים בהיצע הסחורות החקלאיות. 6. תנאים פיננסים – ירידות בשער בדולר האמריקאי הובילו לעליית המחיר במונחים דולרים , ספקולציות בשוק ההון. 7. תנאים מדינתיים – על פי הבנק העולמי האינפלציה במחירי המזון צפויה להכניס עוד 100 מליון אנשים ברחבי העולם למעגל העוני. מצב זה בצירוף התעוררות מחאות חברתיות הובילו מדינות לקבוע הגבלות ומיסים על ייצוא (תאילנד ארגנטינה) ולהתחיל באגירת מלאי מזון. פעולות אלה מובילות לאי יציבות בשוק העולמי ומייצרות מעיין "בהלה למזון".

לאור העלייה בעניין ובתשואות בתחום זה נשאלת השאלה האם יש מקום להשקעה בסחורות חקלאיות כחלק מפרוטפוליו ההשקעה? אנו בחרנו לפרט יתרונות וחסרונות של השקעה זו ולהותיר את ההחלטה בידי המשקיע.

למה להשקיע בסחורות חקלאיות ? 1. אמנם קשה לצפות את כיוון מחירי הסחורות אך נראה כי רבים מהגורמים שהביאו לעלייה במחירי הסחורות טרם הגיעו למיצוי (שוק הדלק הביולוגי, עלייה בתוחלת ורמת החיים וכיו"ב) ויתכן אף כי דרך ארוכה לפניהם. 2. הסחורות החקלאיות הפיקו תשואות יוצאות דופן בתקופה של משבר עולמי ובניגוד למגמה הכוללת. 3. העליות במחירי הסחורות הביאו להשקת מוצרים רבים דרכם ניתן להשקיע באופנים שונים בתחום. 4. דרך השקעה בסחורות חקלאיות ניתן לגדר סיכון מפני עליות נוספות בתחום. 5. השקעה בתחום מגוונות את תיק ההשקעות בשל מתאם נמוך עם נכסים אחרים.

למה לא להשקיע? 1. חשיפה לתנודתיות חזקה מאוד – תחום הסחורות מאופיין באי יציבות וגיוון נמוך יחסית ולפיכך נחשב להשקעה ספקולטיבית ומסוכנת. 2. מבחינת רמות המחירים - לדברי גרשון פדר, ממנהלי תחום החקלאות בבנק העולמי לא סביר כי מחירי הסחורות החקלאיות יישארו בגבהים הנוכחים , למרות שיתכן והירידה תהא מדורגת. כמו כן יש הטוענים כי ספקולציות בשוק ההון הביאו לעליה מוגזמת במחירי הסחורות. 3. רוב החקלאות בעולם מבוצעת בשיטות פרימיטיביות יחסית המתאפיינות ברמת יעילות נמוכה, זאת עקב התייחסות לתחום כאל תחום מיושן שאינו זוכה לתשומת לב ולהשקעות כלכליות (יש לציין כי ההשקעות המועטות יחסית שנעשות הן ברובן בתחום הסובסידיות ולא בתחום המחקר והפיתוח שהוא המנוע לצמיחה בתחום) . עם חדירת טכנולוגיה קיימת במדינות המפותחות למדינות העולם השלישי והמדינות המתפתחות , והתפתחות ענף הביוטכנולוגיה תעלה את הפריון בתחום בצורה משמעותית -מה שיכול להוביל לירידה משמעותית במחירים בתחום זה.

כל הכותרות

פריחתו של ענף הסחורות הביאה לעלייה בכמות המוצרים הפיננסים בשוק העולמי אשר אמורים לחקות את תשואות הסחורות החקלאיות. מוצרים אלה מתאפיינים בגיוון רב וכוללים החל ממכשירים ממוקדים - לדוג' מכשירים המשקיעים רק בסחורות חקלאיות המשמשות לייצור דלק ביולוגי / רק בדגנים, מכשירים מגוונים יותר המנסים לתת מענה מסוים לתנודתיות הרבה במחירי הסחורות ע"י חשיפה למגוון רחב יותר של סחורות (כגון קפה, כותנה שמן סויה בשר ומיץ תפוזים) וכלה במכשירי שורט ומכשירים ממונפים.

איך משקיעים בסחורות?

1. אחד המוצרים הבולטים בתחום זה הוא ה-DBA (PowerShares DB Agriculture) - ETF העוקב אחר מדד הסחורות של הדויטשה בנק: Deutsche Bank Liquid Commodity Index - Optimum Yield Agriculture Excess Return ומשקיע בהתאם באופן שווה בחוזים עתידיים על ארבע הסחורות הקלאסיות: תירס, סוכר, חיטה ופולי סויה. זהו ה-ETF הוותיק ביותר בתחום (החל להיסחר ב- 1/2007), הגדול ביותר (מנהל נכסים בהיקף של כ-2.6 מיליארד דולר) והסחיר ביותר.

2. על אף התפתחות הכיסוי בעולם, כיום לא קיימות בארץ תעודות סל או קרנות נאמנות העוקבות אחר מדדים של סחורות חקלאיות בלבד, אם כי ישנן קרנות נאמנות ותעודות סל העוקבות אחר מדדי סחורות רחבים יותר, הכוללים סחורות כגון מתכת, נפט וכדומה.

מדד ה-DBA , 5/2007-5/2008

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה