החלטת ריבית חודש יוני
קונצנזוס תחזיות האנליסטים לריבית חודש יוני היו להעלאת הריבית בין 0.25% ל- 0.75% והשוק גילם העלאה של 0.5%.
על פי הודעת בנק ישראל, הגורמים העיקריים להחלטה היו:
רקע העלייה בסביבת האינפלציה: האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 4.7% לעומת היעד שבין 1% ל-3% והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה הנגזרות משוק ההון נמצאות בקרבת הגבול העליון של יעד האינפלציה. בנוסף, ממוצע תחזיות האינפלציה של החזאים המקומיים ל-12 החודשים הבאים נמצא מעל הגבול העליון של היעד.
הערכות להאטה עולמית: הערכות כי למרות הצמיחה המהירה יחסית ברביע הראשון, עדיין צפויה האטה בפעילות בהמשך השנה על רקע ההשפעות של ההאטה הצפויה במשק העולמי ייסוף השקל: בבנק ישראל מעריכים כי לייסוף השקל השפעה מרסנת על המחירים, אם כי בעוצמה פחותה מהעבר. זאת בנוסף להשפעתו הממתנת על הפעילות הריאלית במשק.
כמו כן, מודיע בנק ישראל כי: "בנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק ובעולם ויעלה את הריבית ככי שיידרש על מנת להשיג יציבות במחירים".
מדד אפריל התאפיין בהפתעות אינפלציוניות לרוחב כל הסעיפים, נתון שמלמד כי האינפלציה איננה חיצונית בלבד והיא נובעת גם מעלייה בביקושים המקומיים. נתוני הצמיחה מאששים זאת, כאשר הצמיחה הפרטית צמחה בקצב שנתי של 14.1%. אם בעבר בנק ישראל האמין כי עליות המחירים נובעות ברובן מגורמים אקסוגניים (בעיקר עליית מחירי הסחורות) ומכך הסיק כי העלאת הריבית אינה כלי יעיל דיו לטיפול בבעיה, הרי שכיום גוברים הקולות בבנק ישראל, הקוראים לשימוש בריבית ככלי לריסון האינפלציה.
*מאמר זה נכתב על ידי מבט תעודות סל מקבוצת כלל פיננסים. ניתוח הכלול במסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או נכסים פיננסים המתוארים בו.