שבירות שיאים במחירי הסחורות החקלאיות, עד מתי?

בחודשים האחרונים נוכחנו לראות עליות מחירים קיצוניות במחירי החוזים העתידיים על התבואות וכמעט בכל מחירי הסחורות (אנרגיה, מתכות, סחורות רכות כמו קפה וסוכר וכו'). מחירי התבואות החקלאיות מורכבים בעיקר מחיטה, תירס, אורז, פולי סויה ושעורה. סחורות אלו הן מזון בסיסי עבור אוכלוסיית העולם והמעמד הנמוך מושפע מהן בצורה מוחלטת.

כל עלייה או ירידה במחירי תבואות אלו משפיעה באופן מיידי על אוכלוסיות עניות ברחבי העולם ולצערנו כבר ראינו שביתות בארגנטינה, ומהומות באפריקה על רקע שבירות השיאים האחרונות במוצרי מזון אלו ובעיקר בשל עליית מחירי האורז בשבועות האחרונים.

ארגון ה- FAO ( ארגון המזון והחקלאות של האו"ם) מסר כי בשנת 2007 עלו מחירי המזון ב- 40% לעומת 9% בשנת 2006 ובמידה ומחירי התבואות החקלאיות ימשיכו לעלות בקצב הנוכחי בשנת 2008 , נראה את המשך מגמת ההתייקרויות בסחורות אלו על אף המחירים הגבוהים.

לכל סחורה מבין הסחורות החקלאיות יש את הסיבות שלה לעליות המחירים, למשל האורז עלה לאחרונה בעיקר בשל החשש של המדינות המייבאות אורז, כי ייצוא האורז ייקטן משמעותית והביקוש יהיה גבוה מן ההיצע בעיקר בשל ביקושי שיא מקומיים במדינות המייצאות ולכן ראינו רכישות אדירות של אורז במס' מדינות באפריקה . התירס שובר שיאים לאחרונה בעיקר בשל מעבר חקלאים אמריקאים מגידול תירס לגידול סויה וכך ראינו את מחירי הסויה מתממשים מעט לאחר ששברה שיא בחודש שעבר.

הגורמים העיקריים לשבירות השיאים במחירי הסחורות הם:

- ביקוש והיצע - בזמן האחרון רמות הביקוש שוברות שיאים ורמות ההיצע נמצאות בשפל חסר תקדים. - שער הדולר – נמצא בשפל של כל הזמנים ומכיוון שהסחורות מתומחרות בדולרים מחיריהן עולים. - אינפלציה – האינפלציה העולמית גואה ויש התייקרויות מחירים במרבית הסחורות בגלל הורדות הריבית החדות בחודשים האחרונים, כל עוד יימשך נראה המשך עליות מחירים בסחורות. - ספקולציות – ספקולנטים הרואים את המתרחש מצטרפים למגמת העליות ובכך גורמים למחירים להקצין עוד יותר (נכון לשני הכיוונים).

גורמים נוספים לשבירות שיאים נכון לתבואות חקלאיות בלבד:

- התמעטות שטחים – אנו עדים כבר תקופה ארוכה לכך שהשטחים החקלאים בעולם מצטמצמים לטובת עיור. - רווחים על גידולים אחרים – חקלאים אשר מקבלים שכר עבור תבואתם רוצים להגדיל את הכנסותיהם ומכיוון שכך הם מעדיפים לגדל סחורות אחרות כמו ירקות ופירות, המניבות הכנסות רווחים גבוהים יותר. - שימושים נוספים לסחורות - לסחורות חקלאיות מסוימות נעשים שימושים נוספים למשל התירס והסוכר משמשים לייצור דלק חלופי. - מזג אוויר – ההתחממות הגלובלית משפיע על התוצרת החקלאית – כך שההיצע קטן. - מדיניות של ממשלות – סין למשל רוצה שחקלאיה ירוויחו יותר עבור התוצרת שלהם ולכן נוקטת במדיניות של ייקור התבואה החקלאית המיועדת לייצוא במדינתה. - גידול אוכלוסין – אוכלוסיית העולם מתרחבת ועל כן צריך יותר תוצרת חקלאית .

לסיכום, אם כן ראינו 10 סיבות לעליות המחירים האחרונות בסחורות החקלאיות ואני חושב שבטווח הקצר ואולי אף בטווח הבינוני נראה שבירות שיאים נוספות לאור כל הסיבות שציינתי, אך מכיוון שמדובר במזון ובעיקר במזון בסיסי המשמש את האוכלוסיות החלשות והמעמד הנמוך (רוב העולם) , לא נראה בטווח הארוך את המשך שבירות השיאים (זאת כמובן במידה ולא תימשך באופן קיצוני המגמה הנוכחית).

כל הכותרות

כבר עכשיו רואים מדינות אשר מבטלות את מיסי הייבוא על מוצרי מזון בסיסיים , כדי להוזיל לצרכן המקומי את עלות המזון.

בנוסף מס' מדינות החלו לבקר את מחירי המזון הבסיסי ומסבסדות אותם. כעת לאחר שבירות שיאים במחירי התוצרת החקלאית, חקלאים יחלו לעשות שוב שיקולים של רווח והפסד ויחלו לגדל יותר תוצרת חקלאית בסיסית מכיוון שכעת הם ירוויחו יותר עבורה, לא כפי שהיה.

מן הפן הטכני, אחרי כל עלייה באה ירידה , או לפחות תיקון טכני.

*המסחר בחוזים עתידיים ובאופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם. האמור לעיל אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ ספציפי המתייחס לצרכיו הספציפיים של כל משקיע. תשואות עבר אינן מהוות הבטחה לתשואות דומות בעתיד ולתשואות היפותטיות יש מגבלות לעומת תשואות בחשבונות מסחר אמיתיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה