הדולר נחלש ביום שישי אך סוגר חודש שני בהתחזקות כנגד האירו
לאחר שבוחנים את השוק, נראה כי הביקושים לדולר האמריקאי העפילו לאחרונה, זאת לאחר שהעליות החדות במחירי הנפט נבלמו, נזכיר כי החוזה על הזהב השחור הגיע לרמת שיא של 135.1 דולר ב22 למאי ומאז נמצא במגמת ירידה. בנוסף הדולר נהנה מנתוני אנפלציה מתונים מהמשק האמריקאי. יש לשים לב, הדולר סוגר בהתחזקות אל מול האירו כבר חודשיים ברציפות.
סקירה קצרה על הנתונים של השבוע החולף מצביע על התאוששות מתונה של הכלכלה האמריקאית ומנגד מדגישה את הרעה בגוש האירו כאשר אנו רואים ירידה בבטחון הצרכן לרמה של 4.9 נקודות כאשר הצפי היה גבוה יותר ועמד על 5.7 נקודות, זאת ביחד עם ירידה במכירות הקמעונאיות לרמה שלילית של -1.7% מתחת לצפי חיובי של 0.6%. מנגד, בארה"ב ישנה עליה במכירות הבתים החדשים, לרמה של 526 אלף מהערכות השוק אשר עמדו על 522 אלף בלבד. הזמנות מוצרים ברי קיימא ליבה עלו לרמה של 2.5% הרבה מעל הצפי השלילי של 0.4%, נתוני הצמיחה עלו לרמה של 0.9% עליה של 0.3% מרבעון קודם, בנוסף נראה כי הפעילות העסקית בארה"ב מתאוששת מחודש לחודש כאשר אנו רואים עליה במדד מנהלי הרכש של שיקגו.
יחד עם זאת, נתוני האינפלציה בגוש האירו גבוהים במיוחד ועומדים על רמה של 3.6% לחודש מאי. למרות שנשיא הבנק המרכזי האירופאי, ז'אן קלוד טרישה הדגיש ביום שישי כי בכוונתו לעשות הכל בכדי לבלום עליית מחירים, הדילמה היא קשה כי מצד אחד אפשר להעלות את הריבית מהרמה של 4.0% אך מצד האחר ההתחזקות של האירו כבר פוגעת ביצוא בגוש האירופאי ועשויה להביא להאטה רצינית באזור.
השבוע יתמקדו המשקיעים במספר נתונים חשובים מהזירה הגלובלית: פרסום מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ובריטניה, וסקר מחירי הייצור בארה"ב ביום שני. בשלישי, הבנק המרכזי האוסטרלי יכריז על הריבית לטווח קצר, בבריטניה, יפן וארה"ב יתקיימו נאומי של בכירי הבנק המרכזי. ביום רביעי, באוסטרליה יתפרסמו נתוני הצמיחה הרבעוניים, מדד מנהלי הרכש-שירותים בבריטניה, ובארה"ב סקר המשרות החדשות ללא המגזר החקלאי ADP, ומאוחר יותר הכרזת ריבית הבנק המרכזי בניו זילנד. חמישי, החלטת הריביות בגוש האירו ובריטניה. יום שישי, נתוני המשרות החדשות ללא המגזר החקלאי בארה"ב.
בזירה המקומית: השקל הפגין עוצמה אדירה בחודש מאי
נראה כי הבנק המרכזי הישראלי חזר להתמקד בלחצים האינפלציונים במשק המקומי ופחות לדאוג לחוזקו של השקל. ההתערבות הבנקאית של בנק ישראל בשוק המט"ח אומנם דחפה את הצמד דולר/שקל לרמה של 3.65 בחודש אפריל כאשר הבנק קנה קרוב ל 600 מיליון דולר, אך שוב נוכחנו לדעת כי ההתערבות בשוק אין בכוחה להחזיק מעמד לאורך זמן, עם זאת, יש לשים לב, שהשוק צופה לעוד התערבות של הבנק המרכזי.
בשנתיים האחרונות עלה השקל קרוב ל40% אל מול הדולר, זאת על רקע החלשות השטר הירוק בזירה הגלובלית והשקעות זרות לתוך המדינה. הלחצים האינפלציונים במשק דחפו את הנגיד סטנלי פישר להעלות את הריבית של הבנק המרכזי ברבע אחוז ולהעמידה ב3.5% ובכך להגדיל את פער הריביות בין ישראל לארה"ב לרמה של 1.5% לטובת השקל, נזכיר כי יעד האינפלציה אשר קבע הבנק עומד על רמה של 1%-3% ועפ"י הקריאה האחרונה של המדד המחירים לצרכן רמת האינפלציה עומדת על 4.7% בקצב שנתי.
מבחינה טכנית נראה כי הצמד דולר/שקל עשוי לבחון את רמת התמיכה של 3.2000 כבר בשבוע הקרוב, כאשר רמת התמיכה המשמעותית תעמוד על 3.2550.