שוק האג"ח לוקח את ברננקי ברצינות - קיימים שני תסריטים

רפי גוזלן, מנהל ההשקעות הראשי של פריזמה, מנתח את מצב הדולר על רקע אמירותיו של הנגיד האמריקני
רפי גוזלן |

לאחרונה שב ותפס נושא ההתערבות של בנקים מרכזיים בשוק המט"ח מקום נכבד בשיח הכלכלי העולמי. מרבית שחקני המט"ח מחכים לאיתות כלשהו מועידת שרי ה-G7 כזכר לימים עברו בהם הושגו הסכמים כאלו ואחרים שהובילו לאחר מכן למגמות משמעותיות בשערים. בחודש אפריל האחרון ניתן איתות ראשוני לחוסר שביעות רצון מהדולר החלש אך אז הערכנו כי השוק יבחן את מידת הנחישות של הדברים ולא יסתפק בהם. ואכן כמה ימים לאחר מכן זינק האירו מול הדולר לשיא של 1.60 במעין התרסה לדברים שנאמרו בוועידה.

אמנם אמירה מסוכנת אך אומר אותה בכל זאת - הפעם זה ניראה אחרת. ניראה שמדובר בטון אחר. הרי עד לאחרונה הכלבים נבחו והשיירה עברה- הממשל האמריקאי אמר שהוא ממשיך לדבוק במדיניות של דולר חזק - אמר ואפילו הוא עצמו לא האמין בכך. כל השחקנים הבינו שדולר חלש רצוי עד מאוד לכלכלה האמריקאית בעלת הגירעון האדיר במאזן התשלומים וזאת בכדי להגביר את כדאיות היצוא האמריקאי. ואכן ראו זה פלא הדבר עובד- היצוא האמריקאי עולה בשנה האחרונה בקצב של קרוב ל-20%. אך מה שלא עובד לפי התוכנית הוא מחיר הנפט. העלייה החדה במחירי הנפט מהווה מכשול של ממש למשק האמריקאי צמא האנרגיה. המשק האמריקאי אמנם מייצר כ- 7.5 מיליון חביות נפט ליום אך צורך כ- 21 מיליון חביות כלומר מייבא את ההפרש. לכן לעליית מחירי הנפט יש אפקט שלילי על החשבון השוטף האמריקאי - אפקט המעלים את השיפור שנוצר כתוצאה מהעלייה ביצוא האמריקאי וההתמתנות בקצב היבוא של שאר המוצרים ללא נפט.

עד כאן הכל בסדר - רק שבימים האחרונים נשמע במפתיע קולו של נגיד הבנק המרכזי האמריקאי שהביע חוסר שביעות רצון מהדולר החלש וזאת לנוכח העלייה החדה במחירי היבוא של כ-15% בשנה האחרונה (אנרגיה כבר אמרנו?) שגורמת להאמרת האינפלציה בארה"ב (3.9% בשנה האחרונה). גם זה נסבל- כי בארה"ב מסתכלים על האינפלציה הבסיסית שלמזלם מחושבת ללא מחירי האנרגיה והמזון - והיא עלתה בשיעור מתון של 2.3% בלבד בשנה האחרונה. אז האצה באינפלציה הכללית ללא האצה בבסיסית זה בסדר, אך כשזה מלווה בעלייה בציפיות לאינפלציה לטווח הבינוני-ארוך- יש לנו בעיה.

את זה אף נגיד בנק מרכזי אינו אוהב - בעצם השוק מאותת לו שהוא מפקפק ביכולתו/רצונו להשיג יציבות מחירים. התפתחות זו העירה את ברננקי מרבצו והוא התבטא בגנות האפקט האינפלציוני של הדולר החלש מה שגורם להתבטאות הממשל בדבר דולר חזק פתאום להישמע רצינית. כי לממשל הרי אף אחד לא ממש מאמין אבל להתעסק עם ברננקי?

אז השוק התחיל להתייחס לאיום ברצינות תחילה עם התחזקות קלה בדולר ויותר מכך בלי שנשים לב חוזי הריבית מגלמים העלאת ריבית כבר בספטמבר הקרוב ותשואת אג"ח לשנתיים בארה"ב שהגיעה משום מה לתשואה של 1.5% רק לפני חודשיים-שלושה עלתה כבר ל-2.9%. אז שוק האג"ח לוקח את ברננקי ברצינות - האם שוק המט"ח יעקוב אחריו? מן הסתם השוק לא יסתפק בהצהרה וירצה לראות מעשים. כך שבחודשים הקרובים צפוי אחת מן השתיים או שניראה התערבות מתואמת בשוק המט"ח (האירופאים והיפנים ישמחו למטבע חלש מול הדולר - אז לא צריך שכנוע מיוחד) או העלאת ריבית, שהיא תוצאה הרבה פחות רצויה מבחינת הכלכלה העולמית.

מאת: רפי גוזלן, מנהל ההשקעות הראשי של פריזמה

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה