האם הפער בין המעו"ף למדדי היתר מוצדק?

נתלי גוטליב סבורה כי הפער החריג בין הירידות במעו"ף ות"א 100 לירידות במדדי היתר צפוי להצטמצם
נתלי גוטליב |

לא קשה שלא לשים לב לפער שנפתח בין מדדי היתר למדדים הכבדים, קרי, ת"א 100 והמעו"ף. מתחילת השנה, הצליחו מדדי המעו"ף ות"א 100 להשיג אומנם תשואה שלילית, אך קטנה בהרבה מהתשואה השלילית של מניות היתר. האם הפער הזה מוצדק?

רק 3 מניות "מחזיקות" את המעו"ף בימים אלו. כולכם בוודאי מדקלמים את שמותיהן מדי יום (לפחות 2 מהן) – צמד החמד, כיל וחברה לישראל. גם סלקום הצליחה להניב תשואה חיובית של 0.4% מתחילת השנה, ולכן אנו מציינים גם אותה. אבל שום מניה לא עומדת מול ה-64% שעשתה כי"ל מתחילת שנה וה-39% של חברה לישראל? מבלי לזלזל חלילה באף חברה...

נכון שסך המניות שהניבו תשואה חיובית בכל 4 המדדים הללו שהבאתי לפניכם אינו רב. אבל בתקופות של תשואה שלילית, חלק מה"חוכמה" זה גם להצליח לפחות לבחור את המניות שיתנו את תשואת היתר על מדדי השוק. כלומר – אם השוק יעשה תשואה שלילית של (10%-), הצלחה תיחשב למי שיבחר מניות שיתנו תשואה יותר גבוהה מזה, ולצורך העניין גם (8%-) נחשב. אחרת, איפה החוכמה שלנו בתור מנהלי השקעות?

כאשר אנו בוחנים את מספר המניות שהניבו תשואת יתר על המדדים, התמונה שמצטיירת לפנינו קצת שונה. למעשה, רק רבע מהמניות במדדים הכבדים (מעו"ף ות"א 100) הצליחו לתת תשואה טובה יותר על פני המדדים שבו הן נסחרות. במדדי היתר לעומת זאת, התמונה קצת שונה – כמעט חצי (!) מהמניות הצליחו לתת תשואה טובה יותר מהמדדים.

רוב המשקיעים נצמדים למניות הגדולות והסחירות בתקופות של אי ודאות, וייתכן שזו ההגדרה הנכונה יותר לתקופה האחרונה. יש אינפלציה, יש חששות מהעלאת ריבית, יש חששות לגבי יכולת הצמיחה של השוק המקומי והעולמי, וזו בטח לא התקופה לצאת בהרפתקאות. אבל האם אפשר לבוא ולומר שכל המניות שנמצאות במדדי היתר מוגדרות כ"הרפתקאות לבעלי לב חזק בלבד"? האם ה"תקופה" בלבד אשמה בפער האדיר הזה שנפתח בין המדדים?

נכון, יש כאן ענייני סחירות, ומניה קטנה יכולה "לחטוף" יותר מאשר מניית מעו"ף. כאן אנו מציינים בעיה נוספת של שוק ההון שלנו – שלצערנו התחרותיות שבו הביאה למצב של מדידת ביצועים לאורך טווחי זמן קצרים מדי, כאשר ברור לכולם שהשקעה נמדדת על פני תקופה ארוכה יותר. מדידה שכזו מנטרלת תנודות חדות במחירי המניה.

כל הכותרות

אם לוקחים את כל זה בחשבון, אין לנו ספק כי הפער בין מדדי היתר למדדי המעו"ף הוא חריג, ולהערכתנו, לאורך זמן, הפער צפוי להצטמצם. וכן - מדדי היתר טומנים בחובם מציאות – של חברות טובות, עם סיפור של צמיחה, מוצרים טובים, עם הנהלה איכותית, ואפילו כאלו שמצטיינות בשקיפות מול השוק.

ולכם המשקיעים נותר פשוט לקחת את חפירה ולתור אחר אותן מציאות. האנליסטים שמכסים מניות יתר, ואני ביניהם, ישמחו כמובן לסייע.

* הכותבת היא אנליסטית מניות יתר בבית ההשקעות IBI.

** אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה