להמר על הצריכה הישראלית – פתרון זמני אבל מוצלח
החששות ממיתון מלווים כיום את מרבית המשקיעים בשוק ההון. זה נראה כאילו המיתון מתדפק ברקע על דלתותינו. חלק מהאינדיקטורים במשק מצביעים על תחילתה של האטה בקצב הצמיחה. במצב כזה, מתקשה המשקיע עוד יותר לברור לו את אפיקי ההשקעה הנכונים עבורו.
אם יגיע המיתון, המלאכה תהיה מורכבת עוד יותר. משום שבמצב של מיתון, מרבית האפיקים הופכים להיות לא אטרקטיביים בכלל. לכן דווקא כיום צריך לנצל את יתרת הצמיחה, גם אם מדובר בטווח הבינוני ולא הארוך, ולנסות לאתר את אפיקי ההשקעות שינצחו אחרים.
אז על איזה אפיק כדאי להשקיע את מאמצי החיפוש?
קודם כל, גם אם ענני המיתון מתקדרים אי שם באופק, רצוי לנתח את הנתונים הנוכחיים. אלה עדיין מצביעים על ניהול תקציבי תקין של גרעון הממשלה, על גידול (גם אם הקצב שלו פוחת) בהכנסות המדינה ממיסים, ובעיקר – על שערי חליפין שמגלמים חוזק עצום לשקל. הנתונים הללו מלמדים על כח גדול של הצרכן הישראלי. הוא גם יכול לקנות יותר בזול (כי השקל חזק), וגם ההכנסות שלו ממשיכות לטפס, ולראייה - הוא משלם יותר מיסים.
המשמעות היא שאחד האפיקים החיוביים כיום הוא תחום הצריכה. בתחום זה ישנם מספר תתי תחומים אשר העיקריים ביניהם הם: קמעונאות, תחום הרכב והתקשורת. אנו לא נתייחס לתחום האופנה. החברות בו עלולות להפגע מעצם הגדרתו של אותו התחום: "אופנתיות". כלומר, חלק מהחברות חוות ועלולות לחוות משברים שנובעים מטעמם המשתנה של הצרכנים, מה שהופך אותן לחברות לא יציבות.
אחת החברות שניתן להעזר בהן לצורך הבנת ליבו של הצרכן המקומי היא דלק רכב. זו חברה שקל יחסית למדוד את ביצועיה. אגוד יבואני הרכב מפרסם אחת לחודש את דו"ח המסירות שמלמד בקירוב על היקפי המכירות של החברה באותה תקופה. הרבעון הראשון של 2008 היה רבעון חזק מאוד עבור יבואנית מכוניות מאזדה ופורד. מהדו"חות של אפריל ומאי, נראה כי המגמה החיובית נמשכה גם מעבר לאותו רבעון.
גם אם לא נעזרים בהערכת שווי דקדקנית לחברה, אפשר לראות במניית דלק רכב כסוג של סמן למצבו של הצרכן הישראלי. רק לשם אינדיקציה כללית, מנייתה עלתה ב-12.8% מתחילת 2008, בעוד מדד ת"א 100 בו היא נכללת – ירד ב-10.2% מתחילת השנה. מדד ת"א 25, אשר אליו היא צפויה להצטרף בעדכון הנוכחי, ירד באותו פרק זמן ב-7.3%.
חברה אחרת – הקשורה באופן הדוק לתחום הצריכה היא שופרסל. ענקית הקמעונאות הישראלית היתה בין הגורמים שנהנו מאוד מפתיחת הארנקים על ידי הציבור. את הרבעון הראשון היא הצליחה לסיים עם רווח תפעולי בשיעור של מעל ל-5%, הישג חשוב ומרשים ביותר. העליות במחירי המזון – לא רק שלא יפגעו בה, אלא שהן מאפשרות לה לנהל את המלאי בצורה מתוחכמת ולגרוף רווחים כמעט 'פיננסיים' במהותם. אפילו משבר מחירי האורז, שמידת השפעתו תתגלה אם בכלל רק עם פרסום תוצאות הרבעון השני, עשוי להסתמן כבעל משמעות חיובית עבורה, כך לפחות מדברי ההנהלה עצמה. מבדיקת המניה, הרי שמניית שופרסל עלתה ב-11.5% מתחילת השנה, במקום ה-6 במדד ת"א 100. למעשה היא אחת מבין 11 החברות במדד זה המציגות תשואה חיובית מתחילת השנה.
בנוסף לכך, גם בעתות משבר, הן דלק רכב והן שופרסל ימשיכו להציג מכירות. אנשים יצטרכו לנסוע ממקום למקום, והם גם יצטרכו לאכול משהו בין לבין. כך שגם בתקופות קשות, יש סוג של משענת כלכלית לחברות הללו.
לסיכום, הקמעונאים והיבואנים יודעים היטב: כשחלילה מגיע המיתון – הראשונים להפגע הם השכבות החלשות ביותר, והאחרונים להפגע הם בעשירונים הגבוהים יותר. הראשונים שמפוטרים מהמפעלים ונאלצים לצמצם את מחייתם הם העשירונים התחתונים. דווקא שכבות הביניים המבוססות יותר, ממשיכות לצרוך מוצרים יקרים. אם המיתון מתקדם ומתרחב – רק אז היבואנים והקמעונאים נפגעים. זה מצער, אבל כל עוד אלה הם כללי המשחק, חשוב לדעת להשליך אותם על השקעותינו.