תמונת המצב העדכנית של ישראל: כל המדינה בשביתה אחת גדולה
שבוע טיפוסי בשנת 2008 עם פתיחת הקיץ בישראל מגלה תמונת מצב עגומה למדי בכל הקשור ליציבות המשק, יחסי העבודה במקומות העבודה ובכלל בפעילות השוטפת.
סקירה קלה של הנעשה סביבנו מוצאת שהמדינה חצי מושבתת והחצי השני נמצא בסוג של סכסוך עבודה כלשהו. מה שנקרא, "זר לא יבין זאת". השאלה היא האם אנחנו צריכים בכל זאת לסבול את זה?
כל המדינה בשביתה - מי, מה ולמה
הבורסה: בחודש מארס נקטו העובדים בסדרת עיצומים בבורסה אשר כללה בעיקר קיצור שעות יום המסחר ל-14:15. שיא העיצומים הגיע כאשר העובדים החליטו להשבית את המחשב הראשי של הבורסה, מה שפגע בזרימת הנתונים והכריח את הנהלת הבורסה להודיע על ביטול יום המסחר.
חסימת הכבישים - שביתת הדלק הגדולה: "לא להגיע לגוש דן דרך נתיבי איילון בין השעות 15:00-18:00".
אלפי מוניות, אוטובוסים ומשאיות יעשו את דרכם למרכז הארץ (ה-19 ביוני), כאות פתיחת המאבק על הדרישה להסיר כליל את המס על הסולר שגובה האוצר בסכומים של אלפי שקלים מכל בעל רכב עבודה.
בעקבות רפורמת המס: סכסוך עבודה כללי במשק הוכרז בשבוע שעבר בתגובה לצמצום הפטור למס על הפרשות לקרנות השתלמות אותו מתכנן משרד האוצר לבצע על מנת לממן את תוכנית הפחתות המיסים עליה הכריז בשבוע שעבר. בתום שבועיים מההכרזה, קרי בשבוע הבא, תעמוד לרשות ההסתדרות הזכות לעבור לשלב הבא, החמור יותר ולהכריז על שביתה כללית במשק.
הביטוח הלאומי: עובדי המשרד שבתו ביום שלישי האחרון. הסניפים נסגרו ולא התקיימו קבלת קהל ומענה טלפוני - זאת במסגרת עיצומים כמחאה על המחסור בכוח האדם במוסד, שגורם לטענת העובדים לפגיעה קשה ברמת השירות לאזרח. שביתה זו של עובדי הביטוח הלאומי הינה המשך ישיר של סכסוך עבודה שהוכרז עוד ב- 2005.
חברת הדואר: כבר למעלה משבועיים שחברת הדואר מתנהלת בצל עיצומים, שביתות והתנהלות לא יציבה תחת החשש ל"קריסה כוללת" לדברי המנכ"ל אבי הוכמן. במסגרת סכסוך העבודה עם ההנהלה, הממשלה, משרד התקשורת וכו', צומצמו רבים משירותי הדואר בישראל.
העובדים וההנהלה מוחים על החשש הצפוי מפיטורי עובדים לאור הפרת ההבטחה של הממשלה שאמור הייתה לדאוג להם באמצעות תוכנית הבראה חלופית.
משרד הרווחה: כל שירותי הרווחה ברחבי הארץ ישבתו מיום ראשון הקרוב. כ-7,000 עובדים סוציאלים במשרד הרווחה ובלשכות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות נמצאים בחודשים האחרונים בעיצומים, במחאה על עומס עבודה חריג ומחסור של כ-1,000 תקנים, למילוי המשימות המוטלות עליהם.
רשות התעופה האזרחית: עובדי הרשות פותחים החל ממחר (ו') בשביתה ללא הגבלת זמן בגיבוי ההסתדרות. השביתה תביא בתוך כמה ימים לעיכובים בטיסות היוצאות מנתב"ג שכן עובדי הרשות לא ינפקו רישיונות תעופה למטוסים חדשים, למטוסים שסיימו תיקונים ולטיסות צ'רטר.
ההסתדרות מוחה על רצון הממשלה להרחיב את מצבת העובדים ברשות ל-120 עובדים אשר יעסקו בחוזים אישיים. דרישת ההסתדרות הינה לכלול את כולם בהסכם קיבוצי.
אוניברסיטאות: ועד הסגל הזוטר של המרצים מאיים להשבית החל מן השבוע הבא את הלימודים באוניברסיטאות בשל התכחשות ועד ראשי האוניברסיטאות להבנות שהושגו בעל פה בעניין השיפור בתנאי שכרם.
רשות השידור: הסאגה ברשות השידור נראית כמו משהו שכל ישראלי מלווה מיום לידתו. כמעט ולא זכורה תקופה בה הכל נע על מי מנוחות ללא סכסוכים עיצומים וכד'. תמונת המצב כיום היא של "להיות או לחדול" כפי שהגדירה יו"ר הרשות, משה גביש. לדבריו, אם לא תושג התקדמות בין העובדים להנהלה, דהיינו, קיצוץ משרות, קבלת תנאי הרפורמה ועדכוני שכר (לכיוון מטה) אי אפשר יהיה להמנע מהכרזה על סגירת הרשות.
כולנו בני ערובה
הרשימה החלקית הזו מעידה יותר מכל על כך שבישראל עיצומים, סכסוכים ושביתות הן חלק מחיינו - גם אלו שכביכול הושגה בהם התקדמות מועדים לפורענויות ו"לא לעולם חוסן".
הנסיון המתמיד לשפר עמדות, הן מצד ועדי עובדים למינהם והן מצד הנהלות מביא בסופו של דבר את האזרח המחכה לשירות, לדרך ללא מוצא, ולא רק זאת אלא ברוב המקרים לוקחים את אותו אזרח כבן ערובה וקלף מיקוח.
חבל שאי אפשר להחזיר בשביתה נגדית של כל מי שנפגע, זה לבטח היה מתקבל כחלופה לגיטימית לישראלי הממוצע.