חובת ניכוי מס במקור ממניות

חשבים מידע עסקי |

שאלה: חברה א' רוכשת 50% ממניות חברה ב'. המניות הן של חברה ג'. לדעתי, מניות שלא למסחר אינן נכנסות להגדרה של "שירותים" או "טובין". האם יש חובת ניכוי מס במקור מתשלום עבור המניות ?

עו"ד (רו"ח) רונן ארויו משיב: סעיף 164 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"] קובע: "164. כל המשלם או האחראי לתשלומה של הכנסת עבודה... או של תמורה כמשמעותה בסעיף 88... או של כל הכנסה אחרת ששר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, קבעה לכך בצו, ינכה בשעת התשלום מן הסכום המשתלם מס באופן ובשיעורים שנקבעו..." הנה כי כן, שר האוצר מוסמך לקבוע בצווים כי תמורה בעבור נכס הוני, כמשמעותה בחלק ה' לפקודה, תהיה הכנסה שממנה יש לנכות מס במקור. שר האוצר הפעיל את הסמכות השמורה לו והתקין צווים רבים של ניכוי מס במקור. הצו הרלוונטי שקבע שר האוצר, ושאותו יש לבחון בענייננו, הוא צו מס הכנסה (קביעת תשלומים בעד שירותים או נכסים כהכנסה), התשל"ז-1977 [להלן - "הצו"]. במסגרת הצו, תשלום בעד שירותים או נכסים מוגדר כ"הכנסה" החייבת בניכוי מס במקור.

על פי הצו, "נכס" מוגדר כ"כל רכוש בין מקרקעין ובין מטלטלין, וכן כל זכות או טובת הנאה ראויות או מוחזקות".

לאור זאת, ברור שקיימת חובת ניכוי מס במקור על מי שתקנות שירותים ונכסים חלות לגביו, מתשלום המשולם בעד "נכס", לרבות מניות. אמרתו של שואל השאלה, ולפיה מניות אינן "שירותים" ואינן "טובין", רלוונטית לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 [להלן - "חוק מע"מ"]. חוק מע"מ מחייב בתשלום מע"מ "עסקה", המוגדרת כמתן שירות בתמורה או מכירת נכס. מניה אכן אינה שירות, ומתברר שלעניין חוק מע"מ היא ממועטת מהגדרת "טובין", ולכן היא אינה "נכס"; שכן, נכס הוא "טובין" או "מקרקעין", ונייר ערך של איגוד רגיל הוא אינו אחד מאלה.

אך כאמור, לאור ההגדרות דלעיל, היעדר אירוע מע"מ במכירת מניה באיגוד רגיל, אינו משליך על חובת ניכוי המס במקור על פי הפקודה, שכן זו שרירה וקיימת מכוח הגדרות שונות לחלוטין של "נכס" בצו שירותים ונכסים.

*התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה