הירידות לא רק במניות - לאן ברחו המשקיעים?
אז לא רק בשוק המניות היתה תחושה של משבר בשבוע החולף. בהמשך לחודש וחצי האחרונים, תחושת המשבר בשוק אגרות החוב הקונצרניות ריחפה באויר לאורך כל השבוע, מה שגרם לירידות שערים חדות מאד בעשרות רבות של אג"ח חברות בלתי מדורגות.
השבוע, כמו ברוב עתות הסגריר, נצמדו המשקיעים אל הצמודים הקצרים, ממשלתיים או קונצרניים בדרוג גבוה, מה שגרר עליות שערים חדות מאד באפיקים אלו, פרט ליום חמישי בו הם התממשו מעט.
כתוצאה מעליות השערים הנ"ל וכן מירידות השערים בשחרים, גבהו הציפיות האינפלציוניות, כפי שהן מתבטאות בפערים בין אגרות החוב הצמודות לשקליות, במח"מים זהים, לרמה של כ-3.5%, רמה שאותה לא ראינו בשנים האחרונות בטווחי זמן לפדיון בינוניים – ארוכים.
אבל, כאמור, את הארטילריה הכבדה בשוק אגרות החוב שמרו הפעילים בעיקר לשוק הקונצרני, שם ניתכו מדי בוקר היצעים כבדים על עשרות ואולי אף מאות אג"ח חברות, מבלי שיש גורם בשוק (מלבד בעלי העניין עליהם נפרט בהמשך) המסוגל לקלוט אותם. השבוע אף הגיעו ההיצעים לחברות שלא היו כל כך במעגל התשואות הדו ספרתיות כדוגמת אוסיף וארזים. באוסיף, חברה שאך לא מזמן גייסה כסף באגרות חוב, נרשמו היצעים כבדים, שגברו לאחר הידיעות על עזיבתו של אורי שני את קבוצת גאידמק. כתוצאה מכך נושקות אגרות החוב של החברה לרמת תשואה של 17%, למרות הטווח הקצר לפדיון שלהן (שנה עד שנתיים ).
יתרה מכך, באגרות החוב של אוסיף מזרח אירופה, חברת הבת של אוסיף, התקיים השבוע מסחר דל מאד וביום חמישי ירדה אגרת החוב של החברה ב-32.5% לאחר שאחד המשקיעים התיאש מלנסות ולמכור את 8000 ע"נ אג"ח שהיו ברשותו ומכר אותם בירידה זו וכתוצאה מכך תשואת האג"ח האמירה לרמה של 43%. גם בחברת ארזים לא רק מחזיקי המניה סובלים (ירידה של למעלה מ-80% מתחילת השנה) גם מחזיקי האג"ח לא רוו נחת השבוע. מעבר לירידות החדות באגרות החוב, התקשו המוכרים באג"ח ד' של החברה למכור את מרכולתם למרות שהציעו אותה בירידה המקסימלית של 6%. בעוד שבשתי הסדרות האחרות של החברה ניתן למכור מעט מעת לעת הרי שבאג"ח זו (סדרה ד') כבר קרוב לחודש ימים לא התבצעה ולו עסקה אחת. יש לזכור שמדובר בחברה שעד לא מכבר נסחרה במדד תל אביב 100 ואגרות החוב שלה מדורגות בדרוג המחמיא של A+ ע"י מעלות. אז אם בארזים נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר? כאמור, אגרות חוב בלתי מדורגות רבות נשטפו השבוע בהיצעים כבדים שגררו ירידות שערים חדות בהן, מה שהזמין שוב את בעלי העניין לרכוש אותן חזרה.
השבוע, הקונים הגדולים ביותר היו החברות סטארנייט וחברת הבת שלה אס.די.אס שהזדרזו ביום האחרון של הרבעון לרכוש חזרה כמות נכבדה של אגרות חוב ובתשואות של כ-30%. גם אלבר שתשואותיה נמוכות בהרבה, כ-7%-7.5% , קנתה כ-8 מיליון אג"ח, ואילו לאון רקנאטי קנה באגרות החוב של חברת גמול שבעלותו, לאחר שהתשואה עלתה לרמה דו ספרתית של כ-10%.
עוד בקונים השבוע ארקו, מטיס, אלוני מיתר, וכן בקבוצת שרם, שם, בחברות פולאר תקשורת ושרם פודים טכנולוגיות, הגיעו זה מכבר התשואות לרמות גבוהות, מה שגורם גם להם לקנות מפעם לפעם את אגרות החוב.
השבוע הצטרפה לרוכשי אגרות החוב חברת רש"י, שעה שהודיעה על מסגרת רכישה של 2.5 מיליון שקל .תמורת סכום זה מיהרו המחזיקים באג"ח (תוך כשעה!) למכור לחברה כמות של למעלה מ-4 מיליון ע"נ אג"ח , מה שיצר לחברה רווח מיידי של כ-1.6 מיליון שקל .
למרות הקניה המשיכו אגרות החוב של החברה את מסעם דרומה, ובסוף השבוע סגר מחירן במחיר הנמוך ביותר מ-3% מהמחיר בו קנתה החברה את אגרות החוב שלה .