האם זה הזמן לאסטרטגיית שורט סחורות?

רפי גוזלן, מנהל ההשקעות הראשי בפריזמה בית השקעות, מסתכל על הצפוי בשוק הסחורות
רפי גוזלן |

במחצית הראשונה של השנה האסטרטגיה המנצחת הייתה ללא ספק לונג סחורות. בין אם באמצעות רכישת מדדי הסחורות עצמם, באמצעות רכישת מניות של יצרניות אנרגיה וחו"ג ובאפיק הסולידי איגרות החוב הצמודות למדד המחירים לצרכן. בכלל, השנה האחרונה הייתה מלאת תהפוכות בשווקים הפיננסיים. מה שהחל כמשבר נדל"ן בארה"ב התגלגל במהרה למשבר פיננסי ולמחנק אשראי בשווקים.

התושייה אותה הפגין הבנק המרכזי האמריקאי (גם אם תחילת פעולתו במחצית השנייה של 2007 הייתה מגומגמת), ששיאה היה בהצלת בר סטרנס, הובילה להתפוגגות החשש מפני כשל מערכתי ושיתוק הסקטור הפיננסי. אך בכדי להשיג זאת נאלץ הבנק האמריקאי להזרים נזילות רבה, שאחת מתוצאותיה היא עד כה הדולר החלש, ויש התולים בכך גם את האשם בעליית מחירי הסחורות.

אך הדבר יותר מורכב מכפי שזה ניראה. כמובן שהנזילות הגבוהה הקיימת בעולם מתנקזת לאן שהוא ולמעשה יוצרת אינפלציה במחירי הנכסים השונים, כך שאין ספק כי היא בין הגורמים לעליית מחירי הסחורות. אך חייבת תמיד להיות סיבה כלכלית מאחורי עליית המחירים ולא רק טכנית. בכל הנוגע למחירי האנרגיה ניתן למנות מספר סיבות עיקריות כאשר ייתכן וספקולציה אכן העצימה את מגמת העליות אך אין ספק שלא היא זו שקובעת את המגמה.

בין הסיבות העיקריות ניתן למנות את הביקושים בשווקים המתעוררים, ובמיוחד בסין לקראת האולימפיאדה ובעקבות אסונות הטבע, המתיחות הגיאופוליטית, כן גם את הדולר החלש ואת תחליפי האנרגיה מגידולים חקלאיים. אלו האחרונים, יצרו סחרור של עליית מחירי המזון ויצרו לחץ אינפלציוני במשקים המתעוררים ואולי אף חמור מכך- אי שקט פוליטי.

התפתחות זו הובילה מצידה ללחץ להסטת הגידולים חזרה לכיוון מזון על חשבון תחליפי אנרגיה ולכן ייצרה אף היא לחץ לעליית מחירי אנרגיה. אך כל זאת בסביבת פעילות כלכלית שנקרא לה נורמאלית, שהעולם לא לגמרי נמצא בה כיום. העלייה החדה במחירי הסחורות ובמיוחד לאחרונה במחירי הנפט יוצרת זעזוע משמעותי לכלכלה העולמית, שרק לאחרונה הרימה במעט את הראש מהמשבר הפיננסי.

המלכוד אליו נכנסה הכלכלה העולמית הוא של פגיעה בהכנסה הפנויה במדינות המפותחות על רקע האטה בצמיחה, אינפלציה עולה המקשה על הפחתת ריבית בעת האטה (ואף להפך הובילה להעלאת הריבית באירופה). מה עוד שהחלק הבריא בכלכלה העולמית, דהיינו השווקים המתעוררים, נאבק אף הוא באינפלציה שהחלה בסחורות וגולשת לאיטה ליתר המוצרים.

כל הכותרות

התפתחויות אלו עשויות להוביל אותנו במחצית השנייה של השנה לתמונה שונה לחלוטין מזו שנצפתה בראשונה דהיינו שבה האסטרטגיה המנצחת תהיה דווקא שורט סחורות. זאת מכיוון ששם טמון הפיתרון למלכוד בו נמצאת הכלכלה העולמית. התממשות תרחיש זה כוללת היווצרות צפי לפגיעה בביקושים בכזה אופן שיוביל לירידה במחירי הסחורות ויפנה את הדרך לחידוש מגמת הצמיחה בעולם, בין היתר גם באמצעות הקלה מוניטארית היכן שהיא נדרשת.

מאת: רפי גוזלן, מנהל ההשקעות הראשי בפריזמה בית השקעות

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה