הכוכבת של השבוע - זינוק לתשואות של 61% ו-90%
למרות הרוחות השליליות שמגיעות מחו"ל, אין ספק שהפרמטר המאקרו כלכלי המרכזי שפורסם, ושהשפיע משמעותית מאד על השוק, היה פרסום מדד המחירים לצרכן בישראל, שהפתיע בעליה צנועה יחסית של 0.1%, לעומת ה"תחזיות" שציפו למדד גבוה בהרבה ונעו סביב 0.5%-0.7%. זאת לא הפעם הראשונה שהחזאים מפספסים, למעשה כמעט בכל מדד מחדש התחזית היחידה הנכונה היא שהחזאים לא יחזו נכונה את המדד. לאחרונה, התחזיות היו נמוכות מדי, ואילו הפעם, כאמור, התחזיות היו גבוהות מדי. בכל מקרה, הפרסום הפתיע מאד את פעילי השוק, מה שהוביל לשבוע נוסף בו במצטבר אגרות החוב השקליות עולות, ואילו אגרות החוב הצמודות למדד הממשלתיות יורדות. תנועת המלקחיים הנ"ל כיווצה את פערי האינפלציה החזוים, וכך לאחר תקופה ארוכה ירדה רמת הציפיות האינפלציוניות המגולמת בשוק אל מתחת לרף שלושת האחוזים, כמעט בכל נקודות הזמן בעקום.
אבל, למרות הסערה היחסית בשוק אגרות החוב הממשלתיות, גם השבוע היה הרבה יותר סוער ומעניין בשוק אגרות החוב הקונצרניות, בעיקר כמובן בחלק הבלתי מדורג שבו. כמו בשבוע שעבר, אז כזכור היתה ה"כוכבת" התורנית חברת ארזים, שאגרות החוב שלה קרסו ברעש גדול, השבוע זכתה לכבוד (המפוקפק) הנ"ל חברת בוימלגרין, אשר אגרות החוב שלה קרסו מתחילת החודש בשיעור של 40% (סדרה א') ו-32% (סדרה ג ') וזאת בהמשך לירידות מתחילת השנה. יחד עם זאת, בניגוד למקרי עבר בהם אגרות החוב של החברה צנחו והחברה הגיבה ורכשה אותן, הרי שלאחרונה לא הגיעו דיווחים כאלה, וזאת על אף שהמחירים הרבה יותר נמוכים, מה שככל הנראה הגביר עוד יותר את הלחץ אצל המשקיעים, שזרקו, כאמור, את שתי הסדרות לשוק ושלחו אותן לתשואות אסטרונומיות של 90% ! (סדרה א') ו-61% (סדרה ג').
ואגב במקביל, חברת הבת של בוימלגרין וההשקעה המרכזית שלה, חברת אזורים , החלה לרכוש את אגרות החוב של החברה עצמה, וזאת על אף שהתשואה בהן צנועה בהרבה - כ-8%-9% .
אבל צרות הן לא רק מנת חלקם של המשקיעים באגרות החוב של חברת בוימלגרין, אגרות חוב רבות קרסו מתחילת החודש בשיעורים מבהילים: אוסיף מזרח אירופה 32% , גילאון אגל"ה 25%, אמריקן קולוני מליבו ומנופים 23%, פי.אם.אס. וגלובוס 20% ועוד שורה ארוכה של חברות שירדו בשיעורים דו ספרתיים וזאת בנוסף לירידות שהיו בהן מתחילת השנה ועד תחילת חודש יולי. אין ספק כי נקודת האור היחידה בסקטור, בתקופה הנוכחית, היא העובדה שניתן לראות מדי יום קניות, לעיתים אפילו אגרסיביות יחסית, של בעלי העניין באגרות החוב של החברות, וזאת על מנת לנצל את המחירים הנמוכים שלהן.
השבוע הצטרפה לרשימת הרוכשים חברת אלעזרא שהודיעה על החלטת הדירקטוריון בנוגע לרכישה של אגרות החוב של החברה, הנסחרות בתשואה הנושקת ל-30%, עד לסך של 20 מיליון שקל. החברה פעלה מייד והחלה לרכוש את אגרות החוב שלה במהירות, ובסה"כ אספה כ-20 מיליון אגרות חוב בשוק (תמורת כ 10 מיליון שקל). עד כמה המשבר בשוק חמור ניתן לראות מכך שלא זו בלבד שאגרות חוב אלו סופקו לחברה במהירות כאמור, אלא שהדבר קרה ללא עליית שער, מה שבלתי אפשרי בתקופות נורמליות בשוק. אז אמנם אלעזרא היתה הקונה הגדולה לשבוע זה, אולם כמובן שהיא לא היחידה ונזכיר בנוסף את החברות: נאות מגור, ענבר, רבד, סטארנייט וחברת הבת אס.די.אס, אי.אם.אס, שפיר ואחרות, כאשר בלא מעט מקרים, מקרה אלעזרא חזר על עצמו, כלומר בעלי העניין קונים ואגרות החוב ממשיכות לרדת .