רוחות של שינוי בוול סטריט - ראינו את הסנונית

ערן יעקבי בודק את האווירה במניות הטכנולוגיה בוול סטריט ובודק מה ההשכלות על אלווריון וסרגון
ערן יעקבי |

בשבוע שעבר החלה עונת הדו"חות של חברות הטכנולוגיה האמריקניות הגדולות (IBM, מיקרוסופט, גוגל, אינטל וגם נוקיה הפינית). המשותף לכולן הוא צמיחה בהכנסות וברווחים בשיעורים של עשרות אחוזים לעומת הרבעון המקביל אשתקד. השונה ביניהן הוא התנהגות המניות: IBM ואינטל שעקפו את התחזיות הגיבו בעליות מתונות בלבד וגוגל ומיקרוסופט שפספסו את תחזיות האנליסטים הגיבו בירידות חדות.

למען הסדר הטוב, נציין באמירה מאד כללית כי בתקופות האטה מאקרו-כלכליות, חברות התוכנה נפגעות בד"כ ראשונות, משום שקל לקצץ בעלויות תוכנה. חברות החומרה מגיבות מאוחר יותר אם תקופת ההאטה ארוכה מהמצופה.

כלל ידוע בהשקעות הוא כי הבורסה מתמחרת ומגיבה לציפיות העתיד ולא העבר. הדעה הכללית כרגע בוול סטריט היא שהימים בהם חברות הטכנולוגיה מציגות ביצועים עודפים לעומת סקטורים אחרים קרובים לקיצם – "אין מספיק קיטור לתמוך בהמשך צמיחת ההכנסות והרווחים", אומרים האנליסטים מעבר לים. אז אמנם הדו"חות לרבעון השני של 2008 מציירים תמונה פחות רעה ממה שניתן היה לצפות, אולם הנהלות החברות מבהירות בשיחות הוועידה כי העתיד מאוד לוט בערפל (חלקן פשוט מנמיכות ציפיות, אולי כדי להפתיע). כפועל יוצא מתחילה לחלחל המוסכמה כי אף חברה אינה חסינת משבר, גם לא אלה המשווקות מוצרים המיועדים לחסוך בעלויות תפעול, מחשוב, אחסון חשמל ועוד.

אז כשהרווחים של גוגל המבוססים על פרסום ברשת האינטרנט אינם צפויים להציג צמיחה כפי שהתרגלנו בעתיד הנראה לעין (ההנהלה מציינת כי היא פועלת באי ודאות בכל הקשור למאקרו-כלכלה) וכאשר אינטל מדווחת על ירידה ברווחיות הגולמית כתוצאה מירידת מחירים ודרישה למחשבים אישיים שהם יותר low-end, צריך לספר למשקיעים על מנועי צמיחה חדשים.

באופן מפתיע או לא, שתי החברות מציינות כי מנוע הצמיחה שלהן הוא דווקא תחום ה-WiMAX הנייד – תחום הזוכה ללא מעט כותרות שליליות בעת האחרונה. גוגל השקיעה כחצי מיליארד דולר במיזם המשותף של ספרינט-נקסטל עם קלירווייר (clearwire) וחברות נוספות (ביניהן אינטל, קומקאסט וטיים וורנר) מתוך תקווה כי האינטרנט הנייד ייצר מקורות הכנסה חדשים מפרסום.

גוגל אינה מחפשת "רק" הכנסות נוספות מפרסום, אלא יש לה מטרה מוצהרת לדחוף את מערכת ההפעלה שפיתחה הידועה בשם אנדרואיד לתוך שוק הסלולר האמריקני המוערך בכ-135 מיליארד דולר. עד כה ומאחר ואין לגוגל רשת אלחוט, היא ניסתה לדחוף את מערכת ההפעלה דרך מפעילות המחזיקות ברשת סלולרית כמו ורייזון (AT&T, (Verizon ואחרות.

כל הכותרות

נשמע הגיוני, אולם יחסים עם מפעילות אלה בעייתיים במיוחד כאשר AT&T היא המשווקת הגדולה ביותר של ה-iPhone מבית אפל ו-ורייזון "כועסת" על גוגל שדחפה לרגולציה הפותחת את הרשת שלה לאפליקציות חיצוניות. לפיכך, מיזם Clearwire מהווה עבור גוגל דרך עוקפת לשתי מפעילות הענק הנ"ל, עם כל הבעיות הטמונות בהקמת מיזם שכזה.

אינטל, שדיווחה כאמור על רבעון מצוין, מצפה כי גם מחצית השנה השנייה תהיה טובה מאוד, בזכות הביקוש למחשבים אישיים ובזכות השקתם של שבבים חדשים (זאת בהודעה למשקיעים). בהתבטאויות שונות של מנכ"ל אינטל בחודשים האחרונים הוא מציין כי החברה תשיק עוד השנה (לקראת סופה) את שבבי ה-WiMAX וכי הוא מאמין כי טכנולוגיה זו היא הטובה ביותר בהיבט של עלות/תועלת להעביר מידע בפס רחב אלחוטי (לא ציפינו שיאמר אחרת כאשר אינטל היא מובילת פורום ה-WiMAX...). בראיון ל-BBC הוא התבטא כי תחום ה-WiMAX בהחלט יסייע לחברה לצלוח את המיתון בארה"ב.

האם באמת שתי החברות מצאו את מנועי הצמיחה העתידיים שלהן? כנראה שלאור הספקות ביחס לפיתוח יישומי WiMAX ניידים מאוחדים הקשורים במחסור בספקטרום תדרים, תחרות מצד הדור הרביעי הסלולרי (LTE), שירותי נדידה ועוד, רק הזמן יגיד. נסייג זאת מעט ונאמר כי DSL אלחוטי הוא עדיין חלום רטוב של תעשיית הטלקום ואולי ענקיות כמו גוגל ואינטל יעזרו לזמן להגיד יותר מהר ויותר ברור...

ואיך זה קשור אלינו? בכל פעם שמתחילה חגיגה או עצבות סביב תחום ה-WiMAX בעולם, שתי מניות ישראליות מגיבות בתנודתיות חדה ללא קשר לתוצאות הכספיות שלהן. אלווריון וסרגון נשקו לשיא שנתי לפני כ-10 חודשים וקשה היה להסביר כלכלית את מחירן באותה עת. בחודש האחרון נשקו שתי המניות לשפל שנתי כאשר סימני ההאטה עדיין לא ניכרים עליהן (יחס השקל-דולר דווקא כן, אבל הרווחיות עדיין צומחת) – כלומר מניות של מגמה. אם גוגל ואינטל מתכוונות ברצינות למנוע הצמיחה המדובר, ייתכן כי ה"אמת" נמצאת היכן שהוא באמצע הטווח של השנה האחרונה.

* הכותב הוא אנליסט בבית ההשקעות לידר שוקי הון.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את הניירות המוזכרים לעיל וכל העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה